Valaki megmagyarázná, hogy mi az a vektorok felbontása összetevőkre, és miért van rá szükség?
Úgy érted komponensekre? Talán azért, mert bármely művelet vektorokkal a komponensekből számítható ki. Aztán lehet nem erre gondolsz.
Például a sebesség az egy vektor, és amikor ferdén elhajítasz egy kavicsot, akkor ki tudod számolni azt, hogy milyen messze és menyi ideig repül a kavics, de ezt úgy tudod megtenni, hogy felbontod a ferde sebességvektorodat függőleges és vízszintes komponensekre.
üdv
27/F
LastOne.Left
Lényegében egy vektor síkban 2 összetevőből áll, amit Descartes-féle koordináta-rendszerben x(vízszintes) és y(függőleges) jelölünk. De lehet térben is, akkor 3 összetevőről van szó.
üdv
27/F
LastOne.Left
Az élet minden területén használják, ahol ez a fogalom egyáltalán felmerül. Legkönnyebb a fizikai erőhatásokon keresztül megmutatni a vektorokkal való műveletek szükségességét.
Egy testre sokféle erő hat. Ezek jellemzéséhez bevezetjük a vektor fogalmát. A vektornak hossza és iránya van. A sokféle erővektor összegezéséhez ki kell találni, hogyan adjunk össze vektorokat. Szemléletesen: rajzolunk egy paralelogrammát, egy csúcsából induló két szára a két vektor, az átlója az összeadás eredménye. Ha egy ingát képzelsz el, tapasztalatból tudjuk, hogy ha kimozdítjuk, leng. Ezt a mozgást úgy számíthatjuk ki, ha felírjuk az ingára ható erőket. Az egyik a függőleges súlyerő, a másik az inga fonalában ható visszatartó erő (nem leesik, hanem leng). Ha nem tudsz vektorokat felbontani adott irányokban, vagy fordítva, nem tudod összegezni őket, ezt a feladatot sose tudod megoldani. Ez az egyik legegyszerűbb probléma. vannak sokkal bonyolultabbak is, amikhez e vektorokkal más műveleteket is tudni kell elvégezni.
Tanulókoromban én sem értettem miért is tanítják......
Mióta ipari alpinista munkavezető lettem már tudom...
Akkor egyes járt értem most meg az én vagy az alkalmazottak élete ha nem tudom kiszámítani...
Ilyen az élet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!