Ennek a függvénynek miért ez a deriváltja?
Baranyi Károly: Fizika gondolkodás iskolája c. könyvét olvasom, és épp a harmonikus rezgőmozgásnál tartok. Szerintem nagyon jól magyaráz, megtanultam a deriválás alapjait is, viszont egy valamit nem értek.
x(t) = A*sin omega(t1-t0)
ennek a deriváltja:
v(t) = A*omega*cos omega(t1-t0)
A v(t) függvénybe hogy került az A mellé még egy omega?
Az oké, hogy a sinus deriváltja a cosinus, de miért van még egy omega. Ráadásul, a v(t) deriváltjába pedig már omega^2 van.
Azért, mert a szinuszon belül van még egy lineáris függvénye a t-nek: ω*t. Ennek a deriváltja ω, és ezzel még meg kell szorozni a függvényt. Esetleg nézd meg alaposabban a könyv deriválós részét.
A*sin(ω*(t - t0)) deriváltja A*ω*cos(ω*(t - t0)).
Itt is megmarad a lineáris belső függvény, és így kijön még egy ω.
Másik példa:
sin(ln(A*x^2)) deriváltja a szinusz deriváltjának:
cos(…),
a logaritmus deriváltjának:
1/(…) és
az A*x^2 deriváltjának
2*A*x-nek
a szorzata, azaz
[cos(ln(A*x^2))]*[1/(A*x^2)]*[2*A*x].
(Amit viszont én nem értek, hogy az
„x(t) = A*sin omega(t1-t0)”
kifejezés jobb oldalán semmilyen t függés nincs, nem írtál véletlenül a t1 helyett t-t a bal oldalon, vagy valami ilyesmi?
Szerintem formálisan így x'(t) = 0.)
Az előző válaszokat kiegészítve ez a láncszabály tipikus esete. Minden függvényt fokozatosan "bontunk le". Egy sin(omega*t) függvény a t szerinti deriválást tekintve első lépésben az omega*t változó függvénye, amelynek deriváltja természetesen cos(omega*t), de ezután az omega*t függvényt kell deriválni t szerint, ez pedig omega. Ez szorozza az eddigieket, azaz:
d[sin(omega*t)]/dt = omega*cos(omega*t)
Egyébként ez egy tök egyszerű összefüggés. Ha adott egy f függvényed, amely a g-n keresztül függ t-től, vagyis f=f(g(t)), akkor az f-nek a t szerinti deriváltja így írható:
df/dt = df/dg * dg/dt. Ezt kell itt is alkalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!