Mi az a téridő?
Tér és idő egymástól nem választható el. Mert:
1. Ha térben akarsz mozogni ahhoz időre van szükség.
2. Időben ha mozogsz (és mozogsz 24óra/nap sebességgel), akkor térben is mozognod kell (ugye mozog a bolygó, de még a naprendszer meg a galaxis is) - mondjuk ez elég nyakatekerten hangzik
Ezt most nem tudom minek kellett a végére rakni, én voltam az első, az szerintem egy eléggé érthető (általános iskolás) szintű magyarázat volt.
A kontinuum azt jelenti, hogy folytonosság.
"Mi az a téridő?"
Az eseményeket négy koordinátával lehet jellemezni: helyüket 3 koordinátával, időpontjukat egy további adattal. Tehát minden eseményhez négy koordináta (három térbeli és egy időbeli) tartozik, az esemény tehát olyan, mint egy négydimenziós tér egyik pontja. Ennek a térnek a neve a téridő.
"na jó de az hogy tud elgörbülni? és miért jó ha elgörbül?"
El tud görbülni, és ez jó. Ugyanis az einsteini általános relativitáselmélet ilyen módon tudja magyarázni a tehetetlen és a súlyos tömeg ekvivalenciáját, és így tud elméletet adni a gravitációról. Vagyis a tér görbülésének feltevése a gravitációs kölcsönhatás és a tömeg megértéséhez fontos. Ezt ki lehetne fejteni röviden, gyépés egyszerűséggel 10-20 oldalon, meg le lehetne írni korrektül is, tenzorokkal és más szép matematikai objektumokkal, 100 oldalon. Ez azonban nem fér az itteni keretekbe. Ha meg akarod érteni a témát, akkor a legjobb, ha kiveszed könyvtárból Einstein kis füzetkéjét a relativitáselméletről. Ez egy matematikai képletektől mentes, népszerű ismertető. Ha meg akarod érteni mélyebben (tehát a matematikai apparátusát is), akkor ahhoz érettségi + pár félév fizika szak kell.
Tényleg reménytelen elmagyarázni előismeretek nélkül ezt a görbület dolgot, elég annyi, hogy ahol tömeg van, ott görbül.
Nem is ez az érdekes, hanem az, hogy én amikor fizika szakra jártam, a kedves csoporttársaim 99%-a egy kukkot sem értett a relativitásból, pedig ők már jártak oda akkor 3-4 éve! A legbonyolultabb témakör!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!