Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a téridő?

Mi az a téridő?

Figyelt kérdés
Ha lehet érthetően kéne elmagyarázni:)
2010. jan. 25. 14:52
 1/9 anonim ***** válasza:
78%
Ugyebár amit tanultál geometriából, van a koordinátarendszer: x,y,z. Ez három dimenzió- a tér, amiben élünk. Relativitáselméletben szokás hozzávenni egy negyedik koordinátát, ami t,az idő. Együtt az x,y,z,t négy dimenziós világ az úgynevezett téridő.
2010. jan. 25. 15:02
 2/9 anonim ***** válasza:
74%

Tér és idő egymástól nem választható el. Mert:

1. Ha térben akarsz mozogni ahhoz időre van szükség.

2. Időben ha mozogsz (és mozogsz 24óra/nap sebességgel), akkor térben is mozognod kell (ugye mozog a bolygó, de még a naprendszer meg a galaxis is) - mondjuk ez elég nyakatekerten hangzik

2010. jan. 25. 15:27
 3/9 anonim ***** válasza:
40%
téridő kontinuum
2010. jan. 25. 16:05
 4/9 A kérdező kommentje:
akkor mi az a téridő kontinuum:D
2010. jan. 25. 18:35
 5/9 anonim ***** válasza:
66%

Ezt most nem tudom minek kellett a végére rakni, én voltam az első, az szerintem egy eléggé érthető (általános iskolás) szintű magyarázat volt.

A kontinuum azt jelenti, hogy folytonosság.

2010. jan. 25. 20:04
 6/9 A kérdező kommentje:
na jó de az hogy tud elgörbülni? és miért jó ha elgörbül?
2010. jan. 25. 22:06
 7/9 anonim ***** válasza:
71%

"Mi az a téridő?"

Az eseményeket négy koordinátával lehet jellemezni: helyüket 3 koordinátával, időpontjukat egy további adattal. Tehát minden eseményhez négy koordináta (három térbeli és egy időbeli) tartozik, az esemény tehát olyan, mint egy négydimenziós tér egyik pontja. Ennek a térnek a neve a téridő.

"na jó de az hogy tud elgörbülni? és miért jó ha elgörbül?"

El tud görbülni, és ez jó. Ugyanis az einsteini általános relativitáselmélet ilyen módon tudja magyarázni a tehetetlen és a súlyos tömeg ekvivalenciáját, és így tud elméletet adni a gravitációról. Vagyis a tér görbülésének feltevése a gravitációs kölcsönhatás és a tömeg megértéséhez fontos. Ezt ki lehetne fejteni röviden, gyépés egyszerűséggel 10-20 oldalon, meg le lehetne írni korrektül is, tenzorokkal és más szép matematikai objektumokkal, 100 oldalon. Ez azonban nem fér az itteni keretekbe. Ha meg akarod érteni a témát, akkor a legjobb, ha kiveszed könyvtárból Einstein kis füzetkéjét a relativitáselméletről. Ez egy matematikai képletektől mentes, népszerű ismertető. Ha meg akarod érteni mélyebben (tehát a matematikai apparátusát is), akkor ahhoz érettségi + pár félév fizika szak kell.

2010. jan. 26. 08:54
 8/9 anonim ***** válasza:

Tényleg reménytelen elmagyarázni előismeretek nélkül ezt a görbület dolgot, elég annyi, hogy ahol tömeg van, ott görbül.

Nem is ez az érdekes, hanem az, hogy én amikor fizika szakra jártam, a kedves csoporttársaim 99%-a egy kukkot sem értett a relativitásból, pedig ők már jártak oda akkor 3-4 éve! A legbonyolultabb témakör!

2010. jan. 26. 09:00
 9/9 A kérdező kommentje:
oké kössz
2010. jan. 26. 17:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!