Bizonyított a relativitáselmélet?
Igen, igazolva van. Nem csak "nem járt pontosan" az óra, hanem pont annyit késett, amennyit számoltak.
Ezen kívül itt, a földfelszínen azért tudunk mezonokat mérni (amelyek a magaslégkörben képződnek, és rövid életűek), mert a gyors mozgástól annyira lelassul az idejük, hogy még leérnek.
a relativiztikus tömegnövekedés a részecskegyorsítókban bizonyított, pontosan az elmélet szerint megadott módon növekszik a tömeg.
A hosszúságkontrakcióra szerintem nincs még bizonyíték, nem igazán lehet megmérni.
Az idődilatáció szintén bizonyított, egyrészt az atomórás kísérlettel, másrészt a müonsugárzás mérésével. Nem észlelhetnénk bizonyos müonokat, mert nagyon hamar elbomlanak, hogy mégis eljutnak, az annak köszönhető, hogy a nagy sebességük miatt idődilatáció következik be, ezért nem bomlanak el olyan gyorsan.
Az általános relativitáselmélet: a Merkúr perihélium-precessziója jó igazolásnak tűnik, továbbá a kozmológiai mérések, az Ősrobbanás és inflációs kozmológia is az általános relativitáselmélet feltételezéseivel és számításaival él.
"nem vagyok biztos benne, de úgy emlékszem, hoyg a szóban forgó részecskék konkrétan müonok voltak, amik ha jól tudom szintén a mezonoknak egy fajtája, úgy ahogy a pí-mezon a pion, a mű-mezon meg a müon, és müonoknál vizsgálták az idődilatációt. (de nem vagyok elméleti fizikus, szóval nem biztos hogy igazam van, csak mintha így emlékeznék:)"
Pedig jól tudod ;)
Hogy kicsit árnyaljam az eddigi válaszokat: egy fizikai elméletet nem lehet bizonyítani, csak kísérletekkel alátámasztani. Mert akkor ilyen értelemben a teljes newtoni fizika meg lenne cáfolva pl. épp a relativitáselmélet által.
A fizika modellekkel és elméletekel dolgozik, amelyek bizonyos körülmények közt a valósággal megegyező eredményeket jósolnak, és ezeket lehet kísérletekkel alátámasztani. De a tapasztalat azt mutatja, hogy előbb-utóbb mindig jön egy olyan jelenségcsoport, amely nem illeszkedik bele a korábbi keretekbe, és amely miatt az adott elmélet érvényességi körét újra kell gondolni, és egy új, kibővített elméletet kell megalkotni. Eddig a relativitáselmélet nagyon jól tartja magát, tehát ebben a nem matematikai szigorúsággal vett értelemben a relativitáselmélet "bizonyítva van".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!