amikor egy gázon átengedünk fehér fényt akkor ugye ez elnyeli egy részét és a maradék színü,frekvenciájú elektromágneses sugárzás továbbjut rajta, azt szeretném megkérdezni hogyez szilárd anyagoknál pontosan hogy van ,mit ver vissza mit nyel el
EZ függ attól, hogy mekkora részecskék, molekulák építik fel az anyagot, hisz ettől függően mehet vége más és más szórás, csak ettől már merőben más eloszlást kapunk. Aztán ugye függ a dolog az EM hullám frekvenciájától és az anyagi minőségtől is. Ez több dolog függvénye.
2014. okt. 16. 07:36
2/6 anonim válasza:
Ez attól függ, hogy milyen az az elektromágneses sugárzás? :D
NMR-nél rádióhullámokkal gerjesztünk, az már műxik szilárd fázisra.
IR-nél is játszik.
UV/VIS-sel azonban vagy oldatot készítenek a mintából, vagy oldatba viszik (extrakcióval) a mérendő komponenst.
Roncsolásmentesen röntgennel lehet vizsgálni az adott anyagot, vagy esetleg neutronaktivációs eljárással, csak ahhoz atomreaktor kell.
2014. okt. 16. 09:58
3/6 anonim válasza:
Hmmn, nem tudom, valamennyire választ adott a kérdésedre? :D
2014. okt. 16. 09:59
4/6 A kérdező kommentje:
én arra gondoltam hogyha pl egy bútornak vagy akárminek pl zöld színe van akkor az anyaga olyan ami mindegyik színt elnyeli csak a zöldet nem ? most beszéljünk csak a látható fény spektrumáról . és még egy olyan kérdésem van hogy a tükörnél látni a többi tárgyat mivel alig nyel el elektromágneses sugárzást , ezzel szemben mondjuk a fényes fehér bútorok se nyelik el a fényt mégse látni bennük annyira a körülöttük lévö tárgyakat nem tudom ez mennyire érthetö, ha semennyire akkor mindegy :D
2014. okt. 16. 16:01
5/6 anonim válasza:
A tükör fényvisszaverő felülete sima, így az egymással párhuzamosan beeső fénysugarak egymással párhuzamosan is távoznak a tükör felületéről. Fehér szekrényajtónál a felület fényvisszaverő rétege nem sima, ezért az egymással párhuzamosan beeső fénysugarak szóródva verődnek vissza, ezért fehér.
Ha a tükröt egy finom smirglipapírral jó sokáig vakarászod, akkor a fényvisszaverő réteg egyenetlenné válik, így az is fehér fényt fog visszaverni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!