Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Színkép szilárd anyagoknál?

Színkép szilárd anyagoknál?

Figyelt kérdés
amikor egy gázon átengedünk fehér fényt akkor ugye ez elnyeli egy részét és a maradék színü,frekvenciájú elektromágneses sugárzás továbbjut rajta, azt szeretném megkérdezni hogyez szilárd anyagoknál pontosan hogy van ,mit ver vissza mit nyel el

2014. okt. 15. 21:51
 1/6 anonim ***** válasza:
EZ függ attól, hogy mekkora részecskék, molekulák építik fel az anyagot, hisz ettől függően mehet vége más és más szórás, csak ettől már merőben más eloszlást kapunk. Aztán ugye függ a dolog az EM hullám frekvenciájától és az anyagi minőségtől is. Ez több dolog függvénye.
2014. okt. 16. 07:36
 2/6 anonim ***** válasza:

Ez attól függ, hogy milyen az az elektromágneses sugárzás? :D

NMR-nél rádióhullámokkal gerjesztünk, az már műxik szilárd fázisra.

IR-nél is játszik.

UV/VIS-sel azonban vagy oldatot készítenek a mintából, vagy oldatba viszik (extrakcióval) a mérendő komponenst.

Roncsolásmentesen röntgennel lehet vizsgálni az adott anyagot, vagy esetleg neutronaktivációs eljárással, csak ahhoz atomreaktor kell.

2014. okt. 16. 09:58
 3/6 anonim ***** válasza:
Hmmn, nem tudom, valamennyire választ adott a kérdésedre? :D
2014. okt. 16. 09:59
 4/6 A kérdező kommentje:
én arra gondoltam hogyha pl egy bútornak vagy akárminek pl zöld színe van akkor az anyaga olyan ami mindegyik színt elnyeli csak a zöldet nem ? most beszéljünk csak a látható fény spektrumáról . és még egy olyan kérdésem van hogy a tükörnél látni a többi tárgyat mivel alig nyel el elektromágneses sugárzást , ezzel szemben mondjuk a fényes fehér bútorok se nyelik el a fényt mégse látni bennük annyira a körülöttük lévö tárgyakat nem tudom ez mennyire érthetö, ha semennyire akkor mindegy :D
2014. okt. 16. 16:01
 5/6 anonim ***** válasza:

A tükör fényvisszaverő felülete sima, így az egymással párhuzamosan beeső fénysugarak egymással párhuzamosan is távoznak a tükör felületéről. Fehér szekrényajtónál a felület fényvisszaverő rétege nem sima, ezért az egymással párhuzamosan beeső fénysugarak szóródva verődnek vissza, ezért fehér.

Ha a tükröt egy finom smirglipapírral jó sokáig vakarászod, akkor a fényvisszaverő réteg egyenetlenné válik, így az is fehér fényt fog visszaverni.

2014. okt. 18. 22:17
 6/6 A kérdező kommentje:
kössz
2014. okt. 20. 15:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!