Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A nyomás mértékegységénél...

Hunsnowboarder kérdése:

A nyomás mértékegységénél (N/m^2) miért nem egyszerűsítünk m-mel?

Figyelt kérdés

A nyomás mértékegysége a pascal (Pa) származtatása N/m^2 (newton per négyzetméter).

Ugyanakkor N = kg*m/s^2 tehát Pa = (kg*m/s^2)/m^2.

Biztos hülye a kérdés de érdekelne, hogy miért nem egyszerűsítünk m-el és akkor kapnánk, hogy Pa = kg/s^2*m?

köszi előre is

2014. szept. 29. 09:44
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert egyszerűbb így megérteni. Ránézel: aha, az erővel egyenesen arányos, a területtel fordítottan, oké értem.

De ha a tiedre nézek, mit látok? Egyszerűbb nem lett. (Leegyszerűsítetted a molekulák megtett útját a felület egyik hosszával. Méternek méter, de a számoláshoz vissza kell tenni.)

2014. szept. 29. 09:56
 2/5 anonim ***** válasza:
ird csak fel szépen emeletes törtbe ...
2014. szept. 29. 10:25
 3/5 anonim ***** válasza:
Ez hol egyszerűsítés? Csak bonyolultabb lett tőle a tört...
2014. szept. 29. 11:00
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Lehet egyszerűsíteni, de minek?

Hadd éljek egy hasonlattal:

Van egy 12 szeletes tortád szeletekre vágva, és el kell osztanod 6 gyerek között egyformán.

Mit mondasz a gyerekeknek:

a) Mindenkinek a torta 1/6 része jut. (e: 2/12=1/6)

b) Mindenkinek 2 szelet jut.

2014. szept. 29. 12:33
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Kb erre gondoltam, csak kiváncsi voltam az okára. Köszönöm, hogy megerősítettétek! :)
2014. szept. 30. 11:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!