Mi történik az agyunkban, amikor egy viccen nevetünk?
Köszi a válaszokat!
ad 1.
Elég kézenfekvő magyarázat, de van vele egy probléma. Nem minden összefüggés felismerésekor nevetünk. Kell ide valami plusz ok is.
ad 2. Túl azon, hogy bizonyos állatok is nevetnek, nincs olyan hogy biológiai szint és valami magasabb, ami az ember viselkedését magyarázza és nem alapul a biológia által is tanulmányozható mechanizmusra.
Persze, minden visszavezethető a legelemibb szintekre, de ahogy a sejtbiológiát sem akarod tanulmányozni a kvarkelmélet segítségével, úgy szerintem ezt sem érdemes sejtbiológiával.
Ami a másik részét illeti: Én el tudom képzelni, hogy amikor egy tudós rájön egy összefüggésre, akkor boldog lesz és nevet. A mindennapi életben ritkán éljük ezt meg. A vicc egy olyan dolog szerintem, ami direkt arra készül, hogy ezt az élményt átéljük, ezért van benne örömünk. De ha tudsz jobb elméletet, kíváncsian várom :)
Nem tudok jobbat, azért kérdeztem meg hátha valaki tud.
Az én fejemben inkább egy "shunt" vagy rövidzárlat szerű mechanizmus dereng, amennyiben az általad tételezett felismerés vagy rájövés valami rövidebb úton jön létre, és az így felszabadult "energia" (pedig hogy utálom, mikor ilyen kontextusban használják ezt a fizikai fogalmat!) tör ki nevetés formájában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!