Hogyan lehet egy fotonnak pillanatnyi helyzete?
@01:23
A fény tényleges terjedési sebessége a valóságban mindig kisebb mint c, de c-hez nagyon közeli érték szokott lenni. A c a fény lehetséges tényleges terjedési sebességének a határértéke. Általában nem követünk el nagy hibát, ha úgy vesszük, hogy a fény c sebességgel terjed, azt a kis különbséget elhanyagolhatónak tekintjük.
Mivel ezt boncolgatjuk ezért itt nem hanyagolhatjuk el, azaz időmennyiség a fény számára sem abszolút pontosan 0 , hanem kicsivel több nála.
Lorentz-kontrakció szerint a távolság l' = l * √(1-v^2/c^2)
az idő pedig Δt' = Δt/√(1-v²/c²) szerint változik.
A v=c esetében minden l' távolság 0 lesz, idő esetében meg 0-val kéne osztani -> Nincs értelme időről és térről beszélni ez esetben, ha elképzelhetetlenül kicsit is kisebb a v c-nél akkor már van, megszeghetetlen törvények a természeti törvények tiltják ezt a sebességet, de a tetszőlegesen való megközelítését mint amit a fény is tesz azt megengedi. Minden v<c sebességnél (ami tetszőlegesen megközelítheti c-t) l>0 távolság esetében a hosszkontrakció hatására l'>0 minden esetben (de tetszőlegesen megközelítheti) és minden Δt>0 esetében Δt' ∈ R+ .
70% os
Kérdés ,hogy a lassabban haladó fényt is képesek vagyunk fotonként detektálni vagy csak a kilépő felgyorsult fényt detektáljuk hogy később lépett ki azaz feltételezzük hogy lassabban járta le az utat.
Szerintem a lassú fotont nem lehet érzékelni ha mégis akkor az jelzi hogy nem lassult le csak hosszabb utat jár be az atomok közt így növelve meg a menetidőt .
Kérdés hogy a kísérlet mondanivalója az lenne hogy a fény elemi rezgését lassítják mint az atomok hűtésénél vagy csak az utat növelik meg ide oda pattogtatással .
"Én csak azt cáfoltam meg hogy a fonton számára nincs idő és tér, ami nyilván nem igaz. ..."
Nem is állítottam, hogy a fonton számára nincs idő és tér, ezek szerint nem egészen érted mit állítottam.
Márpedig a fotonnak nincs pillanatnyi helyzete, tessék megnézni egy elektromos térerősség operátort. Abban a "fotonságért", vagyis a kvantált természetű elemi kölcsönhatásokért felelős léptető operátoroknak maximum időfüggést lehet adni megfelelő kvantummechanikai képben, helyfüggést csak a dimenziótlan módusfüggvény tartalmaz, az meg lehet bármilyen megfelelő függvényrendszer szerint kifejtve, akár időben és térben végtelen síkhullámokon is. Minden móduson külön értelmezhető a fotonszám, mint mérhető mennyiség. A hol a foton kérdés jobbára értelmetlen.
Amiről ti vitáztok, az még bőven a klasszikus eldin és a relativitáselmélet kapcsolata.
@22:02 Ment a zöld pacsi.
Erre ki sem tértem, csak az általános relativitáselmélet szempontjából vizsgáltam a kérdést. Itt még egyesek azt sem értik, hogy van különbség a c sebesség és a fény fizikai valóságban lévő terjedési sebessége között, ha nem hanyagoljuk el és ennek következménye van mégpedig az , hogy a relativisztikus kontrakcióban l' nem válik 0-ává abban az inerciagrandszerben, az idődilatációnál Δt'-ben meg nem lesz 0-val osztás. A fény olyan idealizált környezetben terjedne abszolút pontosan c-vel ami gyakorlatilag sosem teljesül, de majdnem mindig nagyon közelíti c-t.
Előbb ezt kéne megérteni szerintem, aztán léphetünk egy lépcsőfokkal tovább, de ha már felhoztad akkor hozzáteszem, hogy ez nem a fény (foton) speciális/kitüntetett egyedi tulajdonsága, hanem egy kvantummechanikai törvény. Más részecskének pl. elektronnak sem létezik pillanatnyi helyzete, hanem valószínűségi sűrűségről beszélhetünk ami tulajdonképpen valószínűségi eloszlás, a Heisenberg féle határozatlansági reláció kimondja.
Sziasztok!
#13-mas és #20-as válaszban értettem meg, hogy hamis az alapfelvetésem. A foton nem éri el a c-t, mert a gravitáció minden esetben hat rá, így már nem beszélhetünk idő nélküli pozícióváltoztatásról. A többi választ is köszönöm! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!