Eltérő izotópszámú részecskék, valamint töltéssel rendelkező részecskék cellás ábrázolása?
Sziasztok!
Sajnos középiskolában nem tanultam olyat hogy hogyan kell felírni egy részecske elektronszerkezetét, ha például eltér az izotópszáma, vagy a részecskének töltése van (augusztus 27.-én kritérium dolgozatot kell írnom kémiából). Csak olyat tanultam, hogy a periódusos rendszerben szereplő részecskéket hogyan kell ábrázolni cellás ábrázolással.
A következő minta feladatokról lenne szó: (illetve, ha valami magyarázatra szorul kérlek magyarázzátok el)
Válaszotokat előre is köszönöm
Az elektronszerkezet szempontjából mindegy, hogy az atom melyik izotópjáról van szó, mert a különböző izotópok csak a neutronok számában különböznek.
A H izotópok elektronszerkezete (ugyanaz):
H: 1s1; [↑ ]
D: 1s1; [↑ ]
T: 1s1; [↑ ]
Amekkora negatív töltéssel rendelkezik az ion, annyi elektront kell elhelyezni még az atom elektronpályáin (az energiaminimum, Pauli és Hund elvek értelmében).
T-: 1s2; [↑↓]
C: 1s2 2s2 2p2; [↑↓] [↑↓] [↑ ][↑ ][ ]
O: 1s2 2s2 2p4; [↑↓] [↑↓] [↑↓][↑ ][↑ ]
O2-: 1s2 2s2 2p6; [↑↓] [↑↓] [↑↓][↑↓][↑↓]
F: 1s2 2s2 2p5; [↑↓] [↑↓] [↑↓][↑↓][↑ ]
F-: 1s2 2s2 2p6; [↑↓] [↑↓] [↑↓][↑↓][↑↓]
Köszönöm a választ nagyon sokat segítettél vele.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy cellás ábrázolásnál -0,5, illetve +0,5 spin is be kell rajzolni, vagy csak elég például 1s2 / 2s2 2p4??
Az 1s2 2s2 ... az nem a cellás ábrázolás, hanem az elektronszerkezetet jelöli (de ezt írtam is), ezt azért írtam a cellás ábrázolás elé, hogy áttekinthetőbb legyen, tehát:
Atom: elektronszerkezet; cellás ábrázolás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!