Szilvásváradon kőzetet/kristályt találtam és nem tudom mi ez, valaki megmondaná?
Üdv!
Már régebben is találtam Szilvásváradon ilyen köveket, de sose tudtam, hogy micsoda. Aztán most is arra kirándultunk és pont bele botlottam egybe. Most már éget a kíváncsiság, hogy miféle kő/kristály ez? M ennek a neve, hogy keletkezett stb... Szóval jó lenne mindent tudni róla, meg amúgy is érdekelnek az ilyen kőzetes dolgok, de sehol se találok erről semmit.
Mutatok egy képet: [link]
Rossz a fényviszony, sajnos a képen. Alapvetően olyan a kőzet, mint az üveg. Mint egy zöld Sopronis üveg, csak sokkal mélyebb. Csillog a felülete, ilyen füstös zöld-fekete színű az egész kő.
Nagyon örülnék, ha végre megtudnám mi is ez.
Biztosan nem üveg. Egyébként megtörve roppan, morzsolódik (volt egy kisebb darabka, arra ráütöttem) Megtörve éles a felülete. Hasonlít az obszidiánra
Ilyesmi amit találtam, csak nem ennyire fekete. Amiket találtam mindig füstöt szürkék voltak. Hát hogy fogalmazzak. Kicsit ilyen fakó foszöld, szürkésfekete árnyalattal. Nagyon hasonlít az obszidián képekre, lehet az is. Esetleg van ilyen "alfaj"? :D Csak mert a bazárokból szerzett obszidiánom meg full feka.
Sajnos nem tudom, milyen kő ez, de az ásványjellemzés néhány alap dolgára emlékszem.
Próbáld belőni a Mohr-skálán. Karcold körömmel (1-3 talán), késsel (3-6 talán) és üveggel (7-8 talán). A pontos beosztásra nem emlékszem, nézz utána.
Ha tényleg tudod törni, nézd meg, hogyan törik. Rétegek jönnek le róla, mint a hagymáról; oszloposan törik; esetleg kis kockák hasadnak le róla? Milyen a törésfelület?
Ha megkarcolod, milyen színe van? Ha egy porcelánlapkán húzod végig, milyen a porának a színe?
Valami egyéb sajtátosság? (Szag, fénytörés, hővezetés, radioaktivitás - persze ezt otthon nem figyeled meg ;) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!