Miért nincs mikrohűtő?
Szinte mindenkinek van otthon mikrosütője, ahol pár perc alatt fel tud melegíteni egy adag ételt! Bár hagyományos módon, tűzhelyen sem tart sokkal tovább. Egy liter vízből pár perc alatt belül 20 fokosból 100 fokos lesz.
Na de a hűtőbe rakva a 30 fokos meleg sört vagy cola-t, fél-egy óra alatt lesz csak kellemesen hűs 6 fokos.
Miért nincs olyan, megfizethető árú készülék, ami 5-10 perc alatt elvégezné ezt a nem bonyolult műveletet, és nem kellene annyit várni?
Mert hűtésre jelenleg két technikánk van: a hőszivattyú (ilyen pl a légkondi, vagy a hűtőgép) vagy a Peltier-effektus, ami elektromos áramot "alakít" hőkülönbséggé.
Ezenkívül vannak még egyéb, speciális hűtők, de azok hétköznapi megoldásban nem igazán használhatóak.
Namármost, a hőszivattyú és a peltier-elem is csak magát a levegőt hűti leginkább, és nem túl jó hatásfokkal.
Fűteni mindig könnyebb egy adag molekulát, hiszen csak energiát kell közölni velük (a mikro ezt pl nagyon-nagyon gyors forgatással teszi meg), azonban ahhoz, hogy lehűljenek, csökkenteni kell az energiájukat. Míg a fűtés lehetséges bármilyen anyag esetén elektromágneses sugárzással, addig a hűtésre nincsen ugyanilyen megoldás.
Egyedi megoldás a "gyors" hűtésre, hogy egy atomot lézerrel pontosan úgy lövöldözünk meg, hogy csillapítsuk a mozgását, így elvegyünk az energiájából - de ez csak pár atom esetén kivitelezhető, ami egy hétköznapi tárgy esetében nem működőképes.
Szóval azért nincs ilyen megfizethető árú készülék, mert egyszerűen nem ismerünk olyan technikát, ami olcsó lenne, biztonságos, és szabályozható hőfokra hűtene le bármit.
Köszönöm! És nem akar valaki ilyesmit feltalálni!
Bár a youtube-on van egy jó videó, ahol sós jéggel vonnak el hőt sörtől, ami kellemes hőmérsékletre hűl le. Nem lehetne ezt valahogy másképp megoldani, hogy ne keletkezzen mindig több liternyi, másra használhatatlan sósvíz?
Az a gond, hogy a termodinamika törvényei miatt a hőmérséklet kiegyenlítődni igyekszik. Mikor melegítesz, akkor tulajdonképpen ezzel ellentétes folyamatot végzel, amihez energia kell. Ez relatíve egyszerű, adj energiát az adott dolognak, és melegebb lesz. Erre számos mód van.
A hűtés ugyanúgy növeli a hőmérsékletkülönbséget, tehát ehhez is energia kell. Valahol energiát kell adnod úgy a rendszerbe, hogy annak a kitüntetett része – a hűtendő tárgy – energiát veszítsen. Azért ez már nem annyira egyszerű. Kissé sánta hasonlattal élve ez olyan, mintha slaggal akarnál szárítani.
Nehogy azt hidd, hogy az is valami újdonság. Annyi a lényege, hogy a jeges-sós víz bizonyos koncentrációban el tud érni akár -21°C-os olvadásponti hőmérsékletet is [1]. A hőáramsűrűséget pedig több tényező befolyásolja, mint például a hőmérsékletkülönbség (ezt nevezik hajtóerőnek is). Ha te egy 25°C-os kólát le akarsz hűteni minél rövidebb idő alatt 5°C-ra akkor javasolt nem 5°C-os hűtőtérbe berakni, mert azt csak végtelen idő elteltével lenne képes elérni, de az 5,5°C eléréséhez is megvárhatod mire kinő a szakállad.
Azonban ha -21°C-os térbe teszed be, a magas hőmérsékletkülönbség miatt nagy lesz a hőátadás hajtóereje, dinamikusabb a hőátadás, és gyorsabban hűl le a hűtendő rendszer.
[1] [link]
Utolsónak: Köszi. Én mindig a mélyhűtőben (-30 körül, mert minimálfokozaton is brutálisan hűt) hűtöm a sört vagy a cola-t, ca. fél óra alatt éri el a fogyasztási hőmérsékletet.
A sós vizes trükköt meg már szerintem az ókorban is ismerték azok, akiknek sójuk és jegük is volt. De azt nem gondoltam, hogy ennyire hatékony tud lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!