Mi az x^3y + cos (y*pí) = 7 egyenlet y-ra rendezett formája? Hogyan tudom kiszedni a cosinusból az y-t?
Köszönöm, éppen olvasok egy dokumentumot az implicit függvények deriválásáról.
És hogy jött ki a -1/ln4? cos(x) deriváltja -sin(x), és ezek pí-szerű értékeket szeretnek felvenni, nem e-vel kapcsolatosakat, mint ln-t. De én is kiszámolom implicit függvények deriválásával, és ha ez jön ki, akkor elnézést kérek.
Nem igazán sikerült megértenem az implicit függvényt, mert y=1-nél nem elég ha behelyettesítem a deriváltba, hiszen abban is két ismeretlen lesz, így ha egyiket kiütöm, még mindig marad egy egyenlet, egyik oldalon m-mel (mint meredekség), másik oldalon egy x-es kifejezéssel. Ha feltételezem, hogy m=x (ami egy hülyeség, de ennél a pontnál nem tudtam, mit tegyek egyenlet levezetésen kívül) akkor nem egy, hanem három eredményt is kaptam, és egy függvény nem vehet fel három fajta meredekséget egy helyen.
Ezt kaptam:
x' = (3x^2y)/(3x^2y-sin(y*pí))
behelyettesítve:
y=1 helyen
m (meredekség) = (3x^2)/(3x^2-1)
ha m=x, az eredmények
x1=0
x2,3=(3+-gyök(21))/6
Tud valaki küldeni egy oldalt, ahol részletesen elmagyarázzák az implicit függvények deriválását? :(
Na nézzük akkor kicsit részletesebben ezt a dolgot.
Addig gondolom tiszta, hogy implicit a függvény, mert nem y=f(x) alakú. Deriválni azonban így is lehet, sőt, ilyenkor mindig kifejezhető deriválás utáni rendezéssel az y'. Úgy lehet megfogni az egészet, ha azt gondoljuk, hogy y mégis kifejezhető. De ekkor is csak annyit tudunk, hogy y valamilyen f(x) ismeretlen függvény, így deriváláskor csak jelölni tudjuk annak elvégzését.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a fenti példában a bal oldalt az első tag x^(3*y). Ez úgy is írható, hogy x˙3*[f(x)]. Egy újabb klasszikus probléma jön elő: függvény a függvényediken típust kell deriválni. Ezt vagy az e^ln... formába történő átírással, vagy logaritmikus deriválással lehet megcsinálni.
Legyen most az első. A logaritmus definíciója alapján írható, hogy mondjuk 5=e^(ln 5). Ugyanígy most x^(3*y)=e^ln[x^(3*y)], ami a hatványozás azonosságaival az e^(3*y*ln x) formát ölti. Ez így deriválható, mert exponenciális függvény. A példa többi részével nincs gond, de arra figyelni kell, hogy a cos(pí*y) az tulajdonképpen megint cos[pí*f(x)], azaz ez is összetett függvény. Természetesen az első tagban az y*ln x szorzatnak számít, hiszen f(x)*ln x-nek is tekinthető.
Innen már "csak"deriválni, rendezni és behelyettesíteni kell. Ha y=1 adott, akkor az ehhez tartozó x-et ez eredetibe történő behelyettesítéssel lehet megkapni. Remélem kicsit tisztább így a kép :)
Rend kedvéért leírom :D
Nos, ha y=1, akkor helyettesítve ezt az eredetibe, kapjuk: x^3+cos pí=7, ahonnan cos pí=-1 miatt x^3=8, x=2 adódik. Tehát majd a végén (x; y)=(2; 1) helyettesítéssel kell dolgoznunk.
Deriválás:
- e^(3y*ln x) esetén e^(3y*ln x)*(3y'*ln x+3y*1/x), itt ez utóbbi zárójel a belső függvény, mint szorzat deriváltja;
- cos(pí*y) esetén -sin(pí*y)*y', mivel összetett függvény;
- a jobb oldalon álló 7deriváltja, lévén ez konstans, 0.
Rendezés és behelyettesítés után m=y'(2; 1)=-1/ln 4 adódik valóban, ahogy azt az első válaszoló is írta.
91% -os jól leírta.
Megjegyzem ezt a tipusú példát meg lehet oldani implicit függvény deriválási szabálya nélkül is.
Vegyük ugyanis észre hogy habár y nem, de x viszont kifejezhető.
Innentől kezdve célravezető az is, ha az inverzfüggvény deriválási szabályát alkalmazzuk.
(Persze bizonyos meggondolásokat teszünk az invertálhatóságra vonatkozóan).
Nagyon szépen köszönöm emberek!
De sajnos el kell rontanom mindenki örömét, mert én nem voltam egyértelmű: a függvény nem olyan bonyolult, az első tag nem x^(3y), hanem csak (x^3)*y. Így már megértem, hogy honnan jöhetett a naturális logaritmus. :)
De ha már ennyi információm van, amit leírtatok, megpróbálom kiszámítani magamtól is. :)
ÉS TÉNYLEG!
Inverz függvény deriválása!
Erről még hallottam is, köszönöm szépen! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!