Az mitől lehet, hogy a foton nem szállít impulzust mégis mikor nekiütközik valaminek (pl. : "napvitorla") akkor "nyomást" fejt ki?
Oké, sz'al nem vagyok kvantumtudós.
Lássuk mit tudok összehozni egy rendes lexikonozással.
Az impulzus képlete: m*v. Mivel a fotonnak nincs tömege, nyilvánvalóan nem lehet impulzusa.
Ugyanakkor nyilvánvalóan van mozgásvektora, sebessége, energiája.
De akármi legyen is, ez a link érinti a témát, majdnem biztos vagyok benne:
Ha abból indulunk ki hogy itt a "nyomás" valamiféle energiaátadás (oké, nem impulzus), akkor ha megnézzük az energia definiciójá ( [link] ezt látjuk:
"Az energia általános értelemben a változtatásra való képességet, a fizikában a testek pillanatnyi állapotát leíró mennyiség, állapotjelző. Egy bizonyos állapotú fizikai rendszer energiája azzal a munkamennyiséggel adható meg, amellyel valamilyen kezdeti állapotból ebbe az állapotba hozható. "
link a "Mechanikai Munkához vezet tovább:
Ennek a képlete: erő*út*irányérték
Mivel a foton-elektron ütközés kvantáltan történik, feltételezem ez a képlet már alkalmazható.
Nos, míg nem jár erre vmi kvantumfizikus, ez szerintem már megnyugtató kell legyen. Nem mintha a dolog mindennapi problma lenne :D
Nyugalmi (invariáns) tönege nincs.
Viszont energiája van:
E = h * f
ahol:
* h - Planck-állandó: 6,626 * 10^-34 Js
* f - a foton frekvenciája
és mivel érvényes rá a tömeg-energia ekvivalencia:
E = m * c^2
ebből következőleg relativisztikus tömege:
m = E / c^2
az előzőekből:
m = (h * f) / c^2
Impulzusa az
I = m * v
képletből származóan
I = m * c = (E / c^2) * c = E / c = (h * f) / c
"Tehát akkor két különböző frekvenciájú fotonnak a tömege se azonos."
Legalábbis a relativisztikus tömege nem.
A Higgs bozon, pontosabban a Higgs mező csak a nyugalmi tömegért felelős, tehát ettől van nyugalmi tömege az elektronnak, protonnak stb.
Relativisztikus tömege viszont bárminek van, aminek energiája van. Még egy sima elektrosztatikus mezőnek is. Ezt fejezi ki az E=mc^2.
Úgy pontos, hogy a fény az anyag által meggörbített téridőben mozog, az ottani "egyenesek" mentén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!