Mit jelent ez: fény és az anyag mutat mind hullám-, mind részecsketulajdonságokat?
Háát most még annyira se értem :D
De mind1...
Azt jelenti, hogy vannak kísérletek, amiket úgy lehet magyarázni, hogy a fényt részecskék alkotják, például a fotoelektromos effektus, amikor egy "foton" ütközés után elektromos töltést képes létrehozni, vagy a fénynek van "nyomása", hogy a Compton effektusról ne is beszéljek.
Ezekben a jelenségekben az a közös, hogy a fény olyan dolgokat tesz (kölcsönhat) amiket részecskék szoktak tenni, vagyis mondhatjuk, részecskeszerűen viselkedik.
Ezzel szemben vannak kísérletek, amivel a fény hullám természetét lehet igazolni:
Polarizáció jelensége, interferencia jelensége, és prizmával színképre bonthatóság, ami a hullámtermészetet indokolja.
Ezért mondjuk azt amit a kérdésedben is kérdezel, a fény kettős természetű.
"Háát most még annyira se értem :D "
Ne bánkódj ezen nagyon, nincs ember, aki valóban értené :) A megfigyelések azt mutatják, amit #5 írt (egyébként nagyon jól összefoglalta), de valójában még mindig csak a felszínt kapargatjuk. Lesznek még a jövőben nagy meglepetések a fénnyel (és úgy általában mindennel) kapcsolatban, ami csak körülvesz minket ebben a világban.
De mi zárja ki azt, hogy a fotonok úgy oszcillálva haladnának?
Mert akkor hullám is meg részecske is...
Igen, a foton részecske és hullám.
E energiája szabja meg mozgásmennyiségét (lendületét) és frekvenciáját (E = m c^2 és E = h ν egyenletekből, ahol m a tömeg, c a fénysebesség és h a Planck állandó):
m c = E / c
ν = E / h
Azonban a mikrorészecskék világa megismerésének, és így leírásának jelentős korlátai vannak számunkra (ami szerintem nem is baj), így egyidejűleg nem láthatjuk (mérhetjük) egy részecske "minden oldalát". De hangsúlyozni kell: ettől még a részecske minden időben és helyen teljes tulajdonságaival rendelkezik.
JAAA...
De egy asztal mitől viselkedhet úgy mint egy hullám, mit értenek ez alatt?
És milyen effektusból következtetnek erre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!