Tudom két szám összegét és különbségét, hogy tudom meg, hogy melyik az a két szám?
x+y=összeg
x-y=különbség
aztán megoldod
pl.:
x+y=5
x-y=1
kivonod a 2 egyenletet
x+y-(x-y)=5-1
x+y-x+y
2y=4
y=2
x+y=5
x=3
Tehát az első egyenlet bal felét(x+y) kivonod a második egyenlet bal feléből (x-y) és a jobb feleket ugyanígy (5-1).
Mivel:
x+y-(x-y)
ban a zárójel előtt van mínusz, ezért a zárójelben lévő összes tag előjele megváltozik, tehát:
x+y-x+y
Az x-ek leegyszerüsödnek és innentől már egy 2. osztályos egyismeretlenes egyenlet
Szerintem ne az előzőt csináld. Ilyen egyszerű feladatot túlbonyolítani úgy, ahogy leírta...
Kifejezed az egyik tagot, majd behelyettesíted.
Pl.
x+y=12
x-y=6
Mondjuk másodikból az x-et: x=6+y
És behelettesíted az elsőbe, így az lesz: 6+2y=12
Na, hogy meg is értsd, hogy mit is kell "aztán megoldani".
Legyen például:
x+y=6
x-y=2
Arra kell törekedni, hogy valamelyik egyenletben valamelyik oldalon csak 1 ismeretlen maradjon magában. Vegyük most a második egyenletet:
x-y=2
Az egyenletrendezésnél tanultak alapján adjunk hozzá mindkét oldalhoz y-t, ekkor
x=2+y -t kapjuk. Ezzel megadtuk x "értékét", amit az első egyenletben, x helyére be is írhatunk:
(2+y)+y=6 /zárójelbontás
2+y+y=6 /összevonás
2+2*y=6 /-2
2*y=4 /:2
y=2, tehát y értéke, vagyis az egyik szám a 2. Ezt most visszaírjuk a 2. egyenletbe y helyére:
x-(2)=2 /zárójelbontás
x-2=2 /+2
x=4, tehát a másik szám a 4.
Ellenőrizzük a megoldásunkat; visszahelyettesítünk mindkét egyenletbe:
4+2=6, ez igaz
4-2=2, ez is igaz
Tehát a megoldásunk jó, tehát a két szám: 4 és 2.
Hajszál pontosan ugyanígy kell megoldani az olyan típusú feladatokat, amilyet te megadtál.
A két meglévő szám különbsége a kisebbik szám kétszerese. Kettővel osztod (ez lesz a kisebbik szám), majd kivonod a nagyobb számból (ez lesz a nagyobbik szám)
Példa: 11 és 5 --> különbsége 6, fele 3(kisebbik), 11-3=8 (nagyobbik)
Ell.: 8+3=11, 8-3=5
#6-os kifejtenéd ezt nekem részletesen is.
Köszönöm!
Ez az egyenlő együtthatók módszeréből is kijön:
x+y=11
x-y=5
Kivonjuk egymásból a két egyenletet, ekkor:
y-(-y)=11-5, vagyis y+y=6, így 2*y=6, vagyis a kisebbik szám kétszerese a két megadott szám különbsége.
Köszönöm!
Így már tiszta, bebambultam egy kicsit. :)
na,én is ezzel küszködöm.valaki nekem is tud segíteni?
Két szám különbsége 12,szorzatuk 45. Melyik ez a két szám?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!