Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A gömbvillám hogy tud bejönni...

A gömbvillám hogy tud bejönni az ablakon?

Figyelt kérdés
Hogyan tudja hogy ott ablak van meg hasonlók? Mondanátok erről valamit? És hogy miben más mint egy rendes villámlás? Hogy alakul ki?stb..
2010. jan. 2. 00:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
81%

Nagyon sok gömbvillámos sztori létezik, melyeknek nagy része nem igaz, egy része viszont hihetetlenül hangzik, de igaz. Egy elég rejtélyes jelenségről van szó, melyről itt olvashatsz részletesebben: [link]

De sok kérdésedre nem kapsz majd választ, mert a keletkezésének körülményei mindmáig nem ismertek. :S

2010. jan. 2. 00:54
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Bizonyára az elektromos térerősséggel áll kapcsolatban. Az erővonalak a vezetők és a szigetelők környezetében torzulnak, szerintem ilyesmi állhat a háttérben, hogy a térerősség pont így tereli a gömbvillámot ( a részleteket nem tudom)
2010. jan. 2. 00:58
 3/11 A kérdező kommentje:
Hm köszönöm a válaszokat.. érdekes téma Oo
2010. jan. 2. 02:15
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Az biztos, hogy meglehetősen érdekes, de sajnos a tudomány is jelenleg körülbelül csak itt áll, hogy "hmm-hmm érdekes" de többet nem nagyon tudunk. Áltudományos és féltudományos spekulációk jönnek több dimenzióra, és így a mi kis területű kulcslyukunk egy nyílt tér stb. De igazából nem sokat tudunk, mivel nem gyakran megfigyelt jelenség(tudományosan, a mezei Pitta-bá beszámolója /"há' nagyon-nagy fíenyesíg ami követtet hazáig a kocsmábú', aután pukkant és hang né'kül etünt"/meg nem elég tudományos/hiteles. : ) )
2010. jan. 2. 04:21
 5/11 A kérdező kommentje:

heheh :)) utolsó ez tetszett :)

hát igen énis kutattam utána.. meg youtubon néztem videókat.

de még mindig nem értem hogy tud bejönni a házba?.. látja hol az ajtó meg az ablak vagy mi? xDD

2010. jan. 2. 12:40
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Én nem csodálkozok ezen, hogy át tud jönni az ablakon. Ha pl. egy magasfeszültségű vezeték közelébe mész, az is akár már fél méterről is agyon tud ütni úgy, hogy hozzá se érsz. A gömbvillám ugyanez. Valami, tele elektronokkal, melyek valahogy felgyülemlettek abban a térben, és minden álmuk egy vezető. :) És mivel a házon kívül nem talál sokminden alkalmasat, viszont észreveszi, hogy a házban ott egy radiátor, a vízvezeték-csövek, a mosogató, ami csupa alumínium, a kések a borogatóban XD, és maga a sokszínűség, hogy a házban annyi különböző dolog van, hogy szinte minden különböző elektrosztatikai tulajdonságokkal rendelkezik, hát ez maga a paradicsom neki. Persze hogy áthúz az ablakon, az a néhány centi miért lenne akadály, mikor egy átlagos villám akár több 100 métert is képes megtenni, csak azért, mert egy másik felhő elektromosan még nem annyira töltött, ezért az kell neki. :)

(az első voltam)

2010. jan. 2. 16:49
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

De ne úgy képzeld el, hogy a szomszéd utcából meglátja, hogy ott egy ablak, és elhatározza, hogy azon be kell menni. :) Egy átlagos villám se dönti el már ötezer méter magason, hogy majd melyik fába fog belecsapni. Hanem a közeg afelé a fa felé tereli őt, aztán mikor a közelébe ér, azt a fát találja a legalkalmasabb vezetőnek a talaj felé.

Sok ilyen házakba bemenő gömbvillámos sztorit hallani, de ezek maximum azért történhetnek meg, amiket az előbbiekben leírtam. Ha pl. ott az ablak mellett egy villámhárító, meg mellette az alumínium ereszcsatorna, akkor biztos nem kezd el a szobában egy ablakhoz közel eső tárgyat keresni. :)

2010. jan. 2. 17:01
 8/11 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

A rendes villám is sokkal bonyolultabb, mint ahogy általában és itt is leírják:

"Egy átlagos villám se dönti el már ötezer méter magason, hogy majd melyik fába fog belecsapni. Hanem a közeg afelé a fa felé tereli őt, aztán mikor a közelébe ér, azt a fát találja a legalkalmasabb vezetőnek a talaj felé. "

Ez valójában több fázisban megy, a nagyon gyors felvételeken lehet látni, hogy néha meg is "áll", alulról is indul egy ellenvillám, ez csatornát nyit a fővillámnak, de még ennél is több minden történik, amit nem értünk.

2010. jan. 2. 18:25
 9/11 anonim ***** válasza:
Az üveg meg ugye folyékony anyag így máris más a leány... izé gombvillám fekvése.. : )
2010. jan. 2. 18:50
 10/11 A kérdező kommentje:

hehe :)

igen..

egyébként nagyon érdekelnek ezek a természettel kapcsolatos feltevések..

meg pl a tornádók. fúú.. azt imádom :)

2010. jan. 3. 00:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!