Ha a Földdel egy hasonló méretű bolygó ütközne, az ütközés pillanatában melyik bolygó gravitációs ereje hatna a lakókra?
Igen, ez jó hasonlat, én is kerestem valami ilyet, de nem találtam :)
A másik érdekes dolog pedig az, hogy az ember tényleg azt hinné, hogy a Föld átellenes pontján álló megfigyelő alatt meg nagyobb súlyt mutat a mérleg, pedig az is könnyebb lesz.
Ezért érdekes tényleg ez a kérdés.
#14: Annyira azért nem meglepő, hiszen a Föld 2R-nyire van a másik bolygó közepétől, az átellenes ponton álló ember pedig 3R-nyire, tehát kevésbé gyorsul abba az irányba.
Mint amikor lefelé indul meg a lift alattad.
Már az ütközés előtt hónapokkal úgy kitérítené a Földet a pályájáról a másik, vele egy súlycsoportban levő égitest _saját_ gravitációja, hogy mire ideérne, már egy fagyott döglött planéta lenne a Föld.
Vannak amúgy akár ingyenes szimulációs szoftverek is, általában ez a végkifejlet, illetve még a direkt ütközés előtt általában a két egymásra ható gravitációs erő megbontja az égitestek egyensúlyát (pont a gravitációtól vesznek fel hellyel-közzel gömb alakot), és csinos aszteroidafelhőkké szakadna mind a két bolygó, mire találkoznának.
Utána, ha netán tényleg pontosan ütközőpályán volt az érkező égitest, a mindenféle törmelékek előbb-utóbb (párszáz millió év kérdése csak) összeállnának megint egy bazi nagy szuper-Földdé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!