Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A természettudósok mivel...

A természettudósok mivel érvelnek amellett hogy szabad akaratunk van és nem csak a természet törvényei hozták létre majd irányítják az agyunkat, ezen csak egy kevésbé beszabályozott rendszerrel, esetleg Istennel való kapcsolat képes változtatni?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom döntésnél mindig egy csomó információt elemzel, de ezek kívülről kerültek be, meg az agyadat is a természet rakta össze, akkor hogy lehetséges hogy nem teljes egészében diktál a környezetünk? Szokták mondani, hogy létezik vagy létezhet a véletlen a kvantumfizika vagy káoszelmélet miatt, de akkor is az elektron a káosz törvényei miatt ugrott el véletlenszerűen egyik irányba és azért döntöttél úgy hogy pl jobbra mész, nem egy semmiből létrejövő gondolattal diktáltad hogy jobbra mész és ennek hatására ugrott el az elektron oda, mert a fizikai világban először az elektron ugrik és csak utána jelenik meg egy kép, egy hang, egy gondolat. Tehát ahhoz, hogy szabad akarat legyen, ahhoz a gondolatnak kéne lennie ELŐSZÖR, ráadásul ÚGY, HOGY az befolyásolni is tudja az elektron ugrását véletlenszerű alkalmakkor, ez pedig ellentmond az előbb említett fizikai sorrendeknek ezért nem is lehetséges, vagy igen?
2014. márc. 29. 13:53
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:

Egy mintafelismerő algoritmusnak miért ne lehetne hasonló az öntudata, mint egy embernek? Mindkettő megfigyel valamit és következtetéseket von le, az ember azt hogy ő egy ember, az algoritmus meg hogy mi a rendszer, nem?

"Honnan tudod hogy a tudatában vagyunk és nem csak az agyunkban lévő folyamatok, dobják ezt az érzést és gondolatot neked?"

Ez eléggé paradoxon. Tehát azt állítod, hogy az érzékszerveim becsapnak engem azzal, hogy hamis öntudatot hitetnek el velem? Tehát én nem is létezem? De akkor kit is csapnak be az érzékszerveim? Ha nem létezek, akkor nem csaphatnak be :D"

Létezel, csak a döntés nem a tied, mert a környezet mozgatja az agyadban az elektronokat, az elektronok meg az elemzés után a gondolataidat, hogyha nincs lélek amivel te megfordítod ezt a rendszert, nem?

"Lehet már kész a gép, mert egyikőtöknek sincs öntudata csak a fizika dobja mindkettőtöknek hogy így érezzen mert így logikus a környezetből tanultak alapján, nem?"

"A te szempontodból lehet hogy nincs öntudatom, és filozófiai zombi vagyok. Az érdekesebb kérdés az te önmagad. Szerinted te egy pszichológiai zombi vagy? Vagypedig van öntudatod? (Ha esetleg zombi vagy, de azt haudod nekem, hogy van öntudatod valamilyen oknál fogva, akkor csak engem versz át, magadat nem verheted át, hiszen te mint tudatos személy, nem létezel :P)"

Én nem azt mondtam, hogy nincs öntudata akárkinek, csak azt kérdem hogyha csak a fizikai világ létezne, akkor mindannyian csak öntudattal de saját döntéssel nem rendelkező lények lennénk, nem? Hisz ahhoz hogy mi dönthessünk meg kell fordítani akkor a környezet->érzékszerv->érzések-gondolatok-döntés sorrendet, nem?

2014. márc. 31. 18:46
 22/25 A kérdező kommentje:
De persze javítsatok ki ha hülyeséget mondok. :)
2014. márc. 31. 18:50
 23/25 A kérdező kommentje:
Vagy hogy van akkor az alap fizikában-biológiában akkor felmerülhet mindenkiben a kérdés, ha ez a sorrend, akkor miért mi döntünk, ezt nem értem én sem, magyarázzátok akkor el.
2014. márc. 31. 18:54
 24/25 anonim ***** válasza:

Már miért lenne öntudata a mintafelismerő algoritmusnak? Még azok a neurobiológusok sem hisznek ebben, akik hisznek abban hogy az öntudat kialakul egy bonyolultsági szint felett. Minden része az algoritmusnak ismert és determinisztikus, pont, mint egy "heló világ" tesztalgoritmusnál. Esetleg, mint az indiánok, szerinted is minden dolognak van öntudata, egy kőnek is? :)

"Létezel, csak a döntés nem a tied, mert a környezet mozgatja az agyadban az elektronokat, az elektronok meg az elemzés után a gondolataidat, hogyha nincs lélek amivel te megfordítod ezt a rendszert, nem? "

Igen, "ha". Ha a léleknek nincs beleszólása. És ezért írtam még korábban, hogy lehet valami abban amit mondasz, ha eljutnánk oda, hogy minden részét ismerjük az agynak, és bebizonyosodna hogy 100%ban determinisztikus és a környezettől függő minden döntés, a születéstől kezdve, akkor tényleg mégbonyolultabbá válna a kérdés, hogy miért van öntudatunk. Hiszen ha csak megfigyelők vagyunk, akkor mi értelme van az életnek. Tanulás? :D Az megint egy szellem a palackban érvelés volna, a probléma elodázása.

"hogyha csak a fizikai világ létezne, akkor mindannyian csak öntudattal de saját döntéssel nem rendelkező lények lennénk, nem?"

Bizonyos vallások szerint (illetve talán az összes szerint) lélek nélkül nem létezhet ember (az állatoknál nemtudom hol húzzák meg a határt).

Ezt az állítást még nem tekinthetjük hamisnak, mert még nem sikerült létrehozni olyan neurális hálót, ami teljesen céltalan, mégis talál magának célt. A mesterséges neurális hálókat ma különféle tanítóalgoritmusokkal tanítjuk be, ahol vagy egy függvényt kell definiálni ami meghatározza a jó fogalmát, vagy pedig manuálisan minden inputra meg kell határoznunk a megfelelő outputot. Próbáltunk már létrehozni hatalmas mesterséges neurális hálót, aminek csak úgy összevissza adatokat mutattunk de nem mondtuk meg hogy mihez kezdjen vele, hátha egyszercsak elkezd valamit csinálni. A kísérletről azóta én nem hallottam semmit, de valszeg hallottam volna ha nem fulladt kudarcba.

Szerintem a legtöbb ember így képzeli el a lélek ráhatását a neurális hálókra:

környzet+érzékszerv+neuronok+genetika+kémiai anyagok létrehoznak, és működtetnek egy absztrakt rendszert, amiben gondolkozni lehet. Rengeteg reflex kialakul. A lélek dönthet, hogy mely reflexeket szeretné elnyomni, újraírni, illetve mely absztrakt fogalmakon szeretne még meditálni, esetleg teljesen újradefiniálni őket.

Ez is kicsit ilyen elodázás szerű, mintha azt mondanám, hogy "hát van a koponyánkban egy kis ember, aki meghozza a döntéseket", azzal a különbséggel, hogy ennek a kis embernek az eszközei a gondolkodásra materiálisak, tehát a neuronokból alkotott rendszerrel gondolkozik. A kis ember csak annyit tesz, hogy jól érzi magát a gondolataival, vagy problémái vannak bizonyos gondolatokkal.

De ennél jobbat a jelenlegi tudásunkkal sajnos nem tudunk :(

2014. márc. 31. 20:55
 25/25 fGhw39-84th ***** válasza:
54%

"Tehát ahhoz, hogy szabad akarat legyen, ahhoz a gondolatnak kéne lennie ELŐSZÖR, ráadásul ÚGY, HOGY az befolyásolni is tudja az elektron ugrását véletlenszerű alkalmakkor, ez pedig ellentmond az előbb említett fizikai sorrendeknek ezért nem is lehetséges, vagy igen?"

A természettudósok ilyesmivel nem foglalkoznak. Akikre te gondolsz, azok teológusok.

2014. ápr. 1. 02:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!