A természettudósok mivel érvelnek amellett hogy szabad akaratunk van és nem csak a természet törvényei hozták létre majd irányítják az agyunkat, ezen csak egy kevésbé beszabályozott rendszerrel, esetleg Istennel való kapcsolat képes változtatni?
Ha már felhoztad a Mátrixot, mi a bizonyíték arra, hogy nem lehetséges hogy egy ember, egy gép, vagy egy Isten beültetett téged egy képzeletvilágba, ami, vagy egy része ha pozitívak vagyunk (pl halál, különbségek, emberi szenvedés) csak képzelet?
És ha létezik Isten, ő honnan tudja 100%-osan hogy valóban ő mindenható és nem csak így érzékeli maga körül? Minden tudatos lénynek a tudása a környezete alapján levont feltételezés, nem? Tehát akkor hogy lehet bebizonyítani, hogy van-e vagy nincs-e szabad akarat, körülöttünk lévő fizikai világ, vagy igaz-e akármilyen vallás tana? Csak annyit lehet bebizonyítani, hogy mi a környezetünk alapján levont legvalószínűbb feltételezés, nem? Akkor mondjátok el hogy az általatok ismert fizikában hogyan a legvalószínűbb a szabad akarat létezése, ha először vannak a környezet által diktál rendszeres vagy véletlenszerű folyamatok az agyadban, és a gondolatok csak ez után ebből jönnek, mert ez jelenlegi ismereteink szerint képtelenség, nem? Mert én totál nem értek semmit, akárki világosítson akkor fel. :)
"Én bármikor úgy dönthetek, hogy most vége, többet nem eszek és hamarosan éhen halok."
Ezt sem te döntöd, hanem a környezet mert elsőnek információ került az agyadba a környezetből, amit úgy kódolnak az elektronok az agyadban korábbi információval összevetve, hogy az a logikus ha te nem eszel és ettől félelemhormonok és a gondolat jön létre hogy te nem eszel többet és éhenhalsz, nem a gondolatod módosítja az elektronokat, mert nem ez az agyban lévő legvalószínűbb sorrend, a tudomány mai állása szerint, vagy nem?
""hogy lehet az, hogy miközben gondolkozunk, ennek tudatában is vagyunk."
Hát úgy, hogy felismered a tanultak alapján, és hogy mit tanultál azt is a környezet határozza meg."
Egy mintafelismerő algoritmusnak, vagy neurális hálónak szerinted van öntudata ezek szerint? :)
"Honnan tudod hogy a tudatában vagyunk és nem csak az agyunkban lévő folyamatok, dobják ezt az érzést és gondolatot neked?"
Ez eléggé paradoxon. Tehát azt állítod, hogy az érzékszerveim becsapnak engem azzal, hogy hamis öntudatot hitetnek el velem? Tehát én nem is létezem? De akkor kit is csapnak be az érzékszerveim? Ha nem létezek, akkor nem csaphatnak be :D
"Lehet már kész a gép, mert egyikőtöknek sincs öntudata csak a fizika dobja mindkettőtöknek hogy így érezzen mert így logikus a környezetből tanultak alapján, nem?"
A te szempontodból lehet hogy nincs öntudatom, és filozófiai zombi vagyok. Az érdekesebb kérdés az te önmagad. Szerinted te egy pszichológiai zombi vagy? Vagypedig van öntudatod? (Ha esetleg zombi vagy, de azt haudod nekem, hogy van öntudatod valamilyen oknál fogva, akkor csak engem versz át, magadat nem verheted át, hiszen te mint tudatos személy, nem létezel :P)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!