Az hogy lehet, hogy ha fénysebességel utazok? . (bővebben lent)
" ... Szerintem ez a nagy sebességnél nő a súly stb, na ez egy nagy humbug... hiába nagy koponyák írták, nincs bebizonyítva, hogy tényleg így is van"
Neked valami IQ problémád lehet, vagy be vagy oltva tudományos hírek ellen.
Az LHC-ban jelenleg amit gyorsítanak, az teljes sebességnél talán 40-szer nehezebb lesz, mint a nyugalmi tömege. Elég jól mérhető, nem gondolod?
"Mert ha belegondolsz, akkor nő a súly, tegyük fel hogy egy ember fénysebességgel száguldozna, akkor pl nem a kamion ütné el őt, hanem ő a kamiont."
Mondtam, hogy IQ probléma... ha egy ember fénysebesség közelében fejjel nekimenne egy kamionnak, akkor simán lyukat vágna rajta. Mivel közben az ember is szétmenne, ezért a túloldalon már 3 méteres lyukat vágna. Persze a kamion is repülne utána...
Űrhajós szemét ha megnézed mikroszkóppal, akkor láthatsz rajta ilyen pici lyukakat: na, azok kozmikus részecskék voltak. Elég gyorsak ahhoz, hogy jó hosszú csatornát vágjanak bármiben.
A relativitás elmélet valóban 2 elven (posztulátomon) alapul:
1. A fizika minden törvényének ugyanaz a matematikai alakja minden inerciarendszerben. (ez jelenti a relativitást)
2. A vákuumbeli fénysebesség ugyanaz minden inerciarendszerben.
Amennyiben ezt a két tapasztalati tényt, axiómának tekintjük, ezekből le lehet vezetni matematikailag azokat a különböző egyenleteket, melyekből ezekre a következtetésekre jutottak. (Ha valaki szeretné egy másik post-ban felteszem, mert a fizikakönyvemen kívül még sehol nem találtam az interneten normális levezetést, ráadásul elemi matematikai ismeretekre van csak szükség)
A két posztulátom közül igazából csak a fénysebesség állandósága az érthetetlen, ezért sem hitték el rengetegen és próbálták bebizonyítani az ellenkezőjét, ám a kisérletek mind ezt a feltevést igazolták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!