Fontos, valaki segitene? Keresek egy egyszerűnek tűnő, de sokakat megosztó matematikai feladványt?
Pár éve terjengett a neten, nagy összeveszések voltak belőle, le is volt fotózva egymás mellé két számológép, hogy ugyanazon beírással más eredményt mutattak. Nagyon keresem most, nagyjából ennyire emlékszem belőle:
y {valamilyen művelet} ( z {valamilyen művelet} x ) az egyik eredmény 2 volt, a másik 24 vagy 48, nem emlékszem pontosan. De ha hasonlót tudsz, azt is írd le, lehet az, csak más számokkal.
Ilyen feladatot te is ki tudsz találni magadnak, ha úgy állítod össze a műveleteket, hogy a precedencia sorrend eltérjen a jobbról balra iránytól.
Egyes számológépek sorban oldják meg a számításokat: 2+4*2 -> 2+4 = 6; 6*2 = 12
Mások figyelnek a sorrendre: 2+4*2 => 4*2 = 8, 2+8 = 10
Na ezt benéztem! Most találtam meg, de nem teljesen úgy van, ahogy emlékeztem.
48÷2(9+3) ezaz
Ha így írod le, akkor az eredmény 288. Túl nagy viták biztos nem voltak belőle, illetve max olyan viták, amiben egy buta okoskodik azokkal, akik értik is a matekot.
Az eredmény 288. A zárójel az első művelet, majd utána így néz ki:
48/2*12
Ezt követően pedig 2 egyenrangú műveletet kaptál. Az osztás és a szorzás között nem teszünk hierarchikus különbséget, azaz egyenrangúak, vagyis a sorrend mindig balról jobbra történik. Tehát 24*12 lesz, ami 288.
Ami miatt "cseles" a dolog az az, hogy az eredeti felírásban kihagyják a szorzás jelet, és kevésbé jártas emberek azt hihetik, hogy akkor mindenképp a zárójeles részhez tartozik a 2-es, de ez nem így van. Teljesen mindegy, hogy 2*(9+3), vagy 2(9+3). És ha így írjuk le:
48÷2*(9+3) akkor már egy fokkal egyértelműbb, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!