Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Crossing over és a mutáció,...

Crossing over és a mutáció, hogy is van ez?

Figyelt kérdés

Tehát akkor van a 2féle sejtosztódás: mitózis,(normál sejtosztódás) és a meiózis (mikor a szaporodáshoz szükséges sejtek osztódnak).

A crossing over pedig a meiózis során következhet be.

Crossing over mikor a sejtosztódás (meiózis) során egymás mellett elhaladó kromoszómák végei eltörnek, majd a letört végeik helyet cserélnek egymással.Igaz?

Jól gondolom, hogy ilyenkor lényegében a lókuszaikat cserélgetik egymással?

Na és a mutáció?

A mutáció az másolási hiba.

De mikor lehetséges a mutációk végbemenetele?

A mitózis, meiózis, vagy a crossing overek során?

Pontosan mikor zajlanak le azok a másolási hibák?

Kérem világosítson fel egy hozzáértő, és ha valamit rosszul tudtam azt javítsa ki.

2014. febr. 6. 23:17
 1/3 anonim ***** válasza:

"Crossing over mikor a sejtosztódás (meiózis) során egymás mellett elhaladó kromoszómák végei eltörnek, majd a letört végeik helyet cserélnek egymással.Igaz?"

Ez igaz.

Meiózissal nem csak a szaporodáshoz szükséges sejtek szaporodnak, a növényvilágban kicsit más a helyzet.

[link]

A mutáció azt jelenti, hogy a DNS másolás során rossz bázis került bele az új láncba. Van egy DNS-polimeráz nevű enzim ez "lépeget" a DNS láncon, mindig egy újabb bázist beépítve az új láncba. Azonban mielőtt körülbelül minden 10ezrediket elrontja. Ő sem tökéletes, ez azonban hatalmas mértékben károsítaná az örökítőanyagot. Még jó, hogy mielőtt egy új bázist beépítene, megnézi, hogy az utolsó jó-e, s ha rossz, kihasítja. Ám van, hogy egy-egy hibás bázis elkerüli a figyelmét, ekkor rossz bázispár épül be, vagyis megtörténik a mutáció.

A DNS másolása az interfázisban történik meg, mikor a sejt még nem osztódik.

2014. febr. 6. 23:45
 2/3 anonim ***** válasza:

Bocsi, nem tudom mennyire értesz hozzá, hogy így egyből a DNS másolásról kezdtem el hablatyolni. A lényeg, hogy ugye a DNS egy kettős lánc, melyben ún. bázispárok tárolják az információt. Ezek az Adenin, Timin, Citozin és Guanin, vagy ahogy jelölni szokták őket: A, T, C, G

Az adenin a timinnel, a citozin a guaninnal alkot párt, kötődnek egymáshoz. Mikor a DNS megkettőződik, ezek a kötődések fellazulnak, és egy enzim, ahogy írtam, elkezd egy új láncot létrehozni az építőkövekből, miközben követi az eredeti szálat, hogy tudja, milyen bázisokat kell beépítenie. De van, hogy hiba csúszik a rendszerbe, ez a mutáció. :)

2014. febr. 6. 23:48
 3/3 sadam87 ***** válasza:

Mint ahogy az előttem írják, a DNS másolási hibái a sejtciklus S fázisában, a DNS másolódása során következik be. Ez a fázis mind a mitózis, mind a meiózis előtt végbemegy.

Azonban nem csak a DNS másolása során következhet be mutáció, hanem spontán is végbemehet (a DNS nem teljesen stabil vizes oldatban), illetve mutagén vegyületek/sugárzások is kiválthatnak mutációt, pl. a DNS sérülését okozva. Tehát a másolási hiba csak a mutációk egy részéért felel.

[link]

[link]

2014. febr. 7. 18:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!