A koffein 178 °C szublimál, vagyis gáz (gőz) lesz. Akkor, hogy tud 238 °C-on folyékony lenni?
Fizikai és kémiai tulajdonságok:
Fehér, keserű ízű, kristályos anyag.
Olvadáspontja 238°C
Szublimációra hajlamos 178°C fölött.
google/koffein kémiai tulajdonságai/
csak hajlamos de nem feltétlenül szublimálódik. hogy ez milyen körülmények megváltoztatásával befolyásolható azt nem tudom.
Nagyobb nyomáson. :)
A nyomás növelése nagyobb mértékben emeli a szublimációs pontot, mint az olvadáspontot.
Utolsó:Nem igaz!
A nyomás növelésével elérve a hármaspontot eltűnik a fázisdiagramban a szilárd/gáz fázishatár, és megjelenik a folyadék fázis a szilárd és a gáz között. Innentől van olvadás és nincs szublimáció(forrás van).
Standard nyomáson (1 atm) sohasem fog szublimálni, semmilyen hőmérsékleten, mivel láthatod, hogy az 1 atm-hez behúzott egyenes nem metszi a hármaspont alatt a szilárd-gáz fázishatárt. Ez azt jelenti, hogy a klasszikus szublimációt csak nyomáscsökkenéssel lehet elérni, mégpedig olyan nyomás értékkel, amely kisebb, mint a hármasponthoz tartozó nyomás.
Azonban beszélhetünk "látszólagos" szublimációról, mint pl. a jód estében. Minden könyv azt írja, hogy a jód standard körülmények között, szobahőmérsékleten szublimál. Ez hatalmas baromság, mivel a jód is csak csökkentett nyomáson tud szublimálni szobahm.-en. Azonban a folyadékfázisba került jód ("megolvadt") gyorsan gázfázisba kerül, és ezt mi úgy látjuk, mintha klasszikus értelemben vett szublimáció történne, holott egyszerű párolgásról van szó. Ugyanez lehet a koffein esetében. A fázisdiagrammon láthatod, hogy standard körülmények között szilárd, majd megolvad és gyorsan gőz is keletkezik. Lényeg a lényeg, a koffein nem szublimál, csak csökkentett nyommáson.
"Ugyanez lehet a koffein esetében. A fázisdiagrammon láthatod, hogy standard körülmények között szilárd, majd megolvad és gyorsan gőz is keletkezik. Lényeg a lényeg, a koffein nem szublimál, csak csökkentett nyommáson."
De ha 238°C az olvadáspontja, akkor 178 °C-on nem mehet át szilárd-folyadék-gőz átmeneten, mivel 1 atm 178 °C-on nincs folyadék fázis.
Nem láttam még 178°C-os koffeint (szerintem 1atm-án nem történik semmi), de szerintem ez arra vonatkozik, hogy ez a legmagasabb nyomáshoz tartozó hőmérséklet, ahol még van szublimáció.
(A fentebb linkelt fázisdiagrammból, megközelítőleg)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!