Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért szeretnek fizikusok,...

Miért szeretnek fizikusok, matematikusok jobban modellezni Linux alatt?

Figyelt kérdés
Nem találkoztam olyan emberrel, aki Windows alatt programozott volna le bármi komolyabb problémát. Miért? Kevésbé enné a gépet? Stabilabb lenne? Más okot nem tudok elképzelni.
2014. jan. 22. 08:49
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Nem ispci, hanem lspci, nem mindegy :)
2014. jan. 23. 10:59
 12/20 Csxeba ***** válasza:
LSPCI -K -VV (persze kisbetűvel, mert nem fogja érteni :D)
2014. jan. 23. 11:35
 13/20 A kérdező kommentje:

Bakker... ezért nem müködött tengap se, most az utolsó előtti válaszban meg 1-nek néztem az l betűt. Ezt kaptam:

ubuntu@ubuntu:~$ lspci -k -vv

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)

Subsystem: Lenovo Device 3977

Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-

Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ >SERR- <PERR- INTx-

Latency: 0

Capabilities: <access denied>

00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09) (prog-if 00 [Normal decode])

Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+

Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-

Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes

Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=0

I/O behind bridge: 00003000-00003fff

Memory behind bridge: d2000000-d30fffff

Prefetchable memory behind bridge: 00000000c0000000-00000000d1ffffff

Secondary status: 66MHz- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ <SERR- <PERR-

BridgeCtl: Parity- SERR- NoISA- VGA- MAbort- >Reset- FastB2B-

PriDiscTmr- SecDiscTmr- DiscTmrStat- DiscTmrSERREn-

Kernel driver in use: pcieport

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])

Subsystem: Lenovo Device 3901

Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+

Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-

Interrupt: pin A routed to IRQ 43

Region 0: Memory at d3400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]

Region 2: Memory at e0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]

Region 4: I/O ports at 4000 [size=64]

Expansion ROM at <unassigned> [disabled]

Kernel driver in use: i915

00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04) (prog-if 30 [XHCI])

Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+

Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-

Interrupt: pin A routed to IRQ 41

Region 0: Memory at d3a00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]

Kernel driver in use: xhci_hcd

00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)

Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+

Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-

Interrupt: pin A routed to IRQ 44

Region 0: Memory at d3a14000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16]

Kernel driver in use: mei_me

00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04) (prog-if 20 [EHCI])

Control: I/O- Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-

Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-

Interrupt: pin A routed to IRQ 16

Region 0: Memory at d3a19000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]

Kernel driver in use: ehci-pci

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)

Interrupt: pin A routed to IRQ 45

Region 0: Memory at d3a10000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]

Kernel driver in use: snd_hda_intel

00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4) (prog-if 00 [Normal decode])

Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-

Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=0

I/O behind bridge: 00002000-00002fff

Memory behind bridge: d3900000-d39fffff

Secondary status: 66MHz- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort+ <SERR- <PERR-

00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4) (prog-if 00 [Normal decode])

Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-

Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0

Memory behind bridge: d3800000-d38fffff

Secondary status: 66MHz- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- <SERR- <PERR-

00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04) (prog-if 20 [EHCI])

Interrupt: pin A routed to IRQ 23

Region 0: Memory at d3a18000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]

Kernel driver in use: ehci-pci

00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM76 Express Chipset LPC Controller (rev 04)

Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-

Kernel driver in use: lpc_ich

00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04) (prog-if 01 [AHCI 1.0])

Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-

Interrupt: pin B routed to IRQ 42

Region 0: I/O ports at 4088 [size=8]

Region 1: I/O ports at 4094 [size=4]

Region 2: I/O ports at 4080 [size=8]

Region 3: I/O ports at 4090 [size=4]

Region 4: I/O ports at 4060 [size=32]

Region 5: Memory at d3a17000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]

Kernel driver in use: ahci

00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)

Control: I/O+ Mem+ BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-

Status: Cap- 66MHz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-

Interrupt: pin C routed to IRQ 10

Region 0: Memory at d3a15000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256]

Region 4: I/O ports at 4040 [size=32]

01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 630M] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])

Subsystem: Lenovo Device 3901

Interrupt: pin A routed to IRQ 16

Region 0: Memory at d2000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]

Region 1: Memory at c0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]

Region 3: Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=32M]

Region 5: I/O ports at 3000 [size=128]

Expansion ROM at d3000000 [disabled] [size=512K]

Kernel driver in use: nouveau

02:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8162 Fast Ethernet (rev 08)

Subsystem: Lenovo Device 3979

Interrupt: pin A routed to IRQ 46

Region 0: Memory at d3900000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256K]

Region 2: I/O ports at 2000 [size=128]

Kernel driver in use: alx

03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01)

Subsystem: Broadcom Corporation Device 0587

Interrupt: pin A routed to IRQ 17

Region 0: Memory at d3800000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]

Kernel driver in use: bcma-pci-bridge

2014. jan. 23. 11:38
 14/20 Csxeba ***** válasza:

"03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01) "

Ugyanaz a kártyád, mint nekem. Igen, ezzel a típussal vannak gondok. Melyik Linuxot töltötted le?

Ha Ubuntut, akkor ajánlom, hogy használj inkább Linux Mintet, ott beépítették ezt a drivert. Ha mindenképp Ubuntunál akarsz maradni, akkor megpróbálok segíteni.

Ha Debiant, akkor küldök neked egy szkriptet, ami helyrerázza telepítés után a wifit.

2014. jan. 23. 12:07
 15/20 A kérdező kommentje:

Ez Ubuntu, igazság szerint nekem mindegy, hogy melyiket használom, mivel még csak ismerkedek ezzel az egésszel, így a legjobb megoldásnak a Mint tűnik. Az a baj, hogy egyelőre meg kéne tartanom a windowst is, de szeretném a linuxot is telepíteni. Külön particiókkal ezt megtudom oldani? Jelenleg van egy rendszer és egy adatparticóm, de úgy emlékeszem nem tudtam legutóbb többfelé szedni őket, valamiért nem engedte. Avagy ha pendrive-ról "live CD"-ként üzemeltettem, akkor mi történik az itt elvégzett beállításokkal, miután visszamegyek windowsba? Pendrive-on tárolódnak?

Köszönöm az eddigi segítséget mindenkinek!

2014. jan. 23. 12:17
 16/20 Csxeba ***** válasza:

Sajnos elvesznek. Erre van egy megoldás, a unetbootin enged Ubuntunál és Ubuntu alapú disztróknál (Linux Mint) ún persistance-t állítani. Nekem még sosem működött :D De tegyél vele egy próbát.

Egyébként igen, úgy lehet megoldani, ahogy írtad. Kicsit macerás tud lenni, mert a Windows bootloadere nem hajlandó bootolni a Linuxot, ezért a Linux bootloaderét, a GRUB-ot kell beállítani, de erre is vannak már jó kis programok, amik segítenek.

Nekem a következőképpen volt az 500 GB-os merevlemezemen:

- 80 GB elsődleges Windows partíció

- 100 MB Windows által elkülönített hülyeség-partíció

- 30-40 GB Linux partíció

- Maradékból csináltam egy kiterjesztett partíciót, rajta:

-- 2-4 GB logikai partíció: swap a linuxnak

-- maradékból logikai adatpartíció

Azért kell a kiterjesztett, mert maximum 4 elsődleges partíciód lehet, márpedig a Win-nek kell 2, a Linuxnak kell 2 (swappal együtt), így nem maradna hely az adatoknak. A Linux a swapot memória-cserehelynek használja, de csak akkor, ha a fizikai memória elfogyott, így nyugodt szívvel raktam kiterjesztettre, annak tudatában, hogy úgyse használja majd.

Minden további partíciót az adatból hasíthatsz le, ha szükségesnek gondolod és a kiterjesztettbe teheted logikaiként.

A particionálás előtt mentsd ki az adataidat, és ne a windows telepítővel particionálj, hanem Live Linuxon gparted-del.

Bármi kérdésed van, jöhet :D

2014. jan. 23. 12:29
 17/20 A kérdező kommentje:

Van egy megközelítőleg 1 terrás háttértáram. Partíciók:

- 572 gb-s logikai meghajtó BitLocker titkosítással. ~ ezt nem szeretném bántani.

- 100 MB elsődleges rendszer számára fent tartott partíció

- 1.08 GB OEM partíció (???)

- 354 GB elsődleges partíció

Az utolsót szeretném szétszedni mondjuk 100-150 GB-ot adni a Linuxnak. Egyetlen kérdésem: Mit csináljak? :D

Ha jól vettem ki a szavaidból, akkor a Linuxszal kezdjem el a telepítést és particionáljak. Hányat csináljak? Utána Windows az egyik partícióra, azt a 100 MB valamit meg létrehozza magának? Nincs üres külső háttértáram, szóval az adatpartíciómról nem tudom lementeni a dolgokat.

Továbbra is köszönöm a segítséget!

2014. jan. 23. 16:33
 18/20 Csxeba ***** válasza:
Ha nem tudod kimenteni az adatpartíciót, akkor neki se kezdj a particionálásnak inkább. Valahogy meg kell tudnod oldani az adattárolást, ha nem tudod, akkor mondom, inkább ne is csinálj vele egyelőre semmit.
2014. jan. 24. 11:54
 19/20 Csxeba ***** válasza:

Ja várj az elég kell hogy legyen. Akkor csak az utolsót formázd és csinálj belőle egy kiterjesztett partíciót. A kiterjesztettet szedd 3 felé: swapnak való + 40-60 GB Linux rendszerpartíció. A maradék lehet mondjuk adat2 vagy nemtom.

De azt nem garantálom, hogy a bitlocker által titkosított adat partícióhoz Linuxon hozzá fogsz férni. Ilyennel még nem foglalkoztam.

2014. jan. 24. 11:58
 20/20 anonim ***** válasza:

"De azt nem garantálom, hogy a bitlocker által titkosított adat partícióhoz Linuxon hozzá fogsz férni."

Esetleg - bár még nem próbáltam! - az alábbi eszközökkel:

[link]

[link]

2014. jan. 24. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!