Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki elmagyarázná nekem az...

Valaki elmagyarázná nekem az alábbi sejtosztódással kapcsolatos mondatot?

Figyelt kérdés

(kromoszómákról van szó)

Mindig páros testi sejtekben: a kromoszóma garnitúrát homológ kromoszóma párok alkotják. Alakra és méretre egyformák és ugyanazon helyeiken ugyanazon tulajdonságokért felelős géneket hordozzák.

Ez lenne az a mondat amit elejétől a végéig jó volna, ha valaki elmagyarázná, mert nem igazán értem.

Előre is köszi.

2013. dec. 23. 15:55
 1/1 sadam87 ***** válasza:
100%

testi sejtek: (ember esetében) az összes sejt kivéve az ivarsejteket

kromoszóma garnitúra: kromoszóma készlet, egy sejt összes kromoszómája

A homológ kromoszómákról én is csak azt tudom elmondani, amit a fenti szöveg is. A párok nagyon hasonlóak, de vannak közöttük, illetve a rajtuk levő gének között kis mértékű különbségek. Az egyik tagját a párnak az anyánktól, a másikat az apánktól örököljük.

Leegyszerűsítve: rajtuk lévő gének ugyanazok, mivel ugyanazoknak a tulajdonságoknak (fehérjéknek) a kialakításáért felelnek (pl. szemszín), de mivel eltér a szerkezetük, eltérhet, hogy milyen lesz az általuk meghatározott tulajdonság (pl. kék vagy barna szem).

[link]

[link]

2013. dec. 24. 00:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!