Nincs ellentmondás? (kémia)
Alap feladatok minden szinten, de (talán) mégsem teljesen egyértelmű...
(1) Hány mól kloridion van 1mol AlCl3-ban?
A válasz triviális: 3mol.
(2) Hány mól hidrogén van 1mol durranógázban?
A válasz megint csak egyszerű: 2/3mol.
Ha külön-külön állapítom meg a két feladat megoldását, akkor fel se tűnne. De így egyszerre látva a két állítást, nincs ebben ellentmondás?
Az (1)-es kérdésre nem logikusabb lenne a 3/4mol Cl- válasznak?
Valahogy értem is, meg nem is a dolgot.
Attól függ hogyan értelmezzük az 1 mól durranógázt. Ha 1 mól vízből létrejött (3 mól durranógáz) (tehát a bomlás előtti állapotot 1 mól) akkor 2 mól H2 keletkezik, viszont ha konkrétan 1 mól molekulamennyiségű durranógázt veszünk (tehát a bomlás utáni állapot 1 mól) akkor 2/3 mól H2 keletkezik.
Az i mól AlCl3 a bomlás előtti állapotra utal amiből bomlás után lesz 4 mólnyi ion, tehát a durranókázzal ekvivalens az lenne, hogy ennek az ionkeveréknek egy móljában mennyi Cl- van.
A kérdező tökéletes válaszokat adott a kérdésekre.
#2 válaszolónak pedig meg kellene tanulni a kémiát, mielőtt kémiai kérdéseket kommentel és szamárságokat ír.
Bármiből lehet molnyi mennyiséget venni, és az 6x12^23 db-ot jelent az adott tulajdonságú részecskéből.
Van molnyi mennyiségű elektron, van molnyi mennyiségű levegő, és van molnyi mennyiségű durranógáz.
Molnyi mennyiségű durranógáz is 6x10^23 db részecskét tartalmaz, melyeknek 1/3 része oxigén molekula 2/3 része pedig hidrogén molekula!
Köszönöm, de a bizonytalanságom még mindig nem teljesen múlt el.
Nem külön-külön a két kijelentéssel van problémám, hanem valahogy a kettőt együtt látva nekem ellentmondás rejlik benne. Az egyikből nem következik (legalábbis közvetlenül és számomra) a másik, pedig mivel ugyan arról (vagyis 1 mólnyi mennyiségről, 6×10^23db entitásról) van szó, illene.
Értem a problémát, valójában ez egy nagyon intelligens észrevétel.
Az okozza a zűrzavart, hogy az egyik egy vegyület, a másik egy keverék. Amikor veszek 1 mol alumínium-kloridot, akkor valójában 6*10^23 db AlCl3 molekulát tartok a kezemben. Mindegyik ilyen molekula 1db Al atomot és 3 db Cl atomot tartalmaz, tehát ha csak a kloridionokat nézem, abból bizony 3*6*10^23 darab van, vagyis 3 mol.
Ha 1 mol durranógázt veszek, az H2 és O2 gázok 2:1 arányú keveréke. A kulcsszó a keverék. Ha van 1 mol ilyen keverékem, akkor összesen (!) van 6*10^23 db gázmolekulám, melyek közül minden harmadik oxigén. Ezért lesz a válasz 2/3 mol hidrogén.
Tehát még egyszer összefoglalva: Ha egy vegyületből veszek 1 molt, akkor az alkotó atomokból több mol is lehet benne, mert én az egész molekulából vettem 1 molt. Keverék esetén, ha az egész keverékből vettem egy molt, akkor ez az összes mennyiségem, ezt kell két részre osztanom. Az AlCl3 esetében nem kellett 4 részre osztani azt az 1 molt, és 3:1 arányban szétosztani, mert az egyféle anyag.
Bonyolódik a helyzet, ha a két esetet egyszerre tárgyalom, tehát például veszek egy NaCl:AlCl3=2:1 molarányú keveréket. Na ha ebből a keverékből veszek 1 molt, akkor először szétdobom 2:1 arányban, és utána nézem meg a molekulán belüli fém:halogén arányokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!