Lehetséges-e időutazás?
Lehetséges-e időutazás úgy,hogy a fénysebességhez közeli állapottal utazunk?
És miért,ha persze igaz.
Hogylehetne még utazni az időben?
Ha multiverzum modell szerint lehet és ki is lenne kísérletezve akkor is felmerülne a kérdés hogy időutazás más univerzumba lépés nélkül. Erről már írtam egy billiárd asztalos példát.
Lehet hogy minden döntésünk által egy újabb univerzumba lépünk. A szokásos kifejezés hogy párhuzamos univerzum nem jó igazából mert nem párhuzamos hanem egymást metsző univerzumok lenne a helyes. Az már filozófia kérdés hogy minden egyes döntésem hatására és/vagy időben visszautazásnak teremtő ereje van azaz teremt egy újabb univerzumot melyben minden ugyan az csak az a döntésem más ill. az időutazásom. Vagy pedig már egy eleve létező világba lépek át.
Ha olyan időutazásban veszek részt melyben nem lépek át másik alternatív valóságba akkor arra ott van a billiárd asztalos példa. Makroszkopikus tárgyakról szólt a példa, ellentmondásmentesnek kell lennie kvantumszinten is, ennek a kritériumnak nem tudom hogy megfelel e, ha nem akkor nem lehet abban a formában. Ami biztos hogy így nem mehetsz vissza az időbe hogy megöld Hitlert vagy megöld nagyapádat még gyerek korába vagy megakadályozd hogy találkozzon nagyanyáddal. Az irreálisnak tűnik hogy mindig valahogy nem jön össze akárhogy próbálod akár hányszor. Az reálisabbnak tűnik hogy egy másik világba kerülsz ezáltal ahol sikerül.
Pár éve olvastam egy cikket melyben olyan elméleti lehetőségét dolgozták ki a múltba való utazásnak hogy hullám formájába visszajuthatunk (vagyis nem élve) vagy másként hullámokat sugározhatunk a múltba, ezek a hullámok önmagukkal destruktív interferenciát hoznak létre, ezáltal semmilyen változtatást nem csinálnak elő a múlton.
Olyan elgondolás is van hogy múltba lehet menni a múltba, de csak megfigyelőként, ezáltal nem tudjuk megváltoztatni azt. A modern fizika óta tudjuk hogy kvantumszinten csupán a megfigyelés ténye is beleavatkozhat egy kvantumrendszerbe.
Eddig csak elméletekről volt szó. Ha tényleg létezik időutazás a múltba nem tudjuk "mit szól hozzá" a fizika. Olyan fura jelenségek lehetnek ezáltal amire a legvadabb álmainkban sem gondolunk. Nincs kizárva hogy csak simán nem lehet.
Lehetséges-e időutazás a múltba?
Röviden : Fogalmam sincs.
Lehetséges,pl a csillagászok mindig a múltat nézik,ugyan is a fényÉV az azt jelenti,hogy ha egy bolygó 1200 fényévre van akkor annak az 1200 évvel ezelőtti állapotát látod meg ugye a távolságát is mérik a fényévvel.
Ezért is mondják azt hogy ők a mútltat látják,mert ha te belenéznél a távcsőbe és látnád hogy felrobbant 60 fényévre egy bolygó,az már 60 éve rég megtörtént csak 60 évig utazott a fény és vele együtt az esemény is,tehát ha te most oda mennál már csak nagy gázfelhőt látnád míg a földről mindig az eseményt hogy felrobban.Sőt van olyan bolygó is amire ha most te hirtelen oda tudnál teleportálni,és a földre néznél egy távcsővel a dinókat látnád hogy futkosnak meg minden,a lényeg csak az hogy lehetséges így,de szerintem előtte a teleportálást kéne feltalálni amint említettem és akkor lenne lehetséges csak az időutazás,elvégre az időutazás is teleportálás csak évbe teleportálsz nem helyszínben.De egyszer olyant is halottam a TV-ben hogy ha 5 éven át fénysebességel mennénk föl körüli pályán akkor 50 évvel előre mennél az időben,bár mindig azt mondják hogy csak vissza lehetne teleportálni előre nem igazán,mert nem biztos a holnapod,tehát ha én most megöllek akkor ugyebár nem lesz meg a holnapod,ebből lehet következteni hogy nincs megírva az emberek napjai vagy csak a holnapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!