Lehetséges-e időutazás?
Lehetséges-e időutazás úgy,hogy a fénysebességhez közeli állapottal utazunk?
És miért,ha persze igaz.
Hogylehetne még utazni az időben?
"Arra még senki sem gondolt, hogy ami elmúlt, az már nincs, ami, pedig lesz, az meg még nincs?"
Erre már rég gondoltam még arra is hogy ezt valaki felhozza. Csakhogy ez nem olyan egyszerű mint ahogy tűnik.
"Hogy ami igazábol van, az csak az aktuális Plack-idő? ..."
Az aktuális Planck-időt nevezzük mostnak. Ami most van ebben a pillanatban az nem egységes , a mozgási rendszertől, a tömegtől is függ. Ha két esemény egyszerre történt a mi időnk szerint akkor létezik olyan inerciarendszer melyben az egyik történt hamarabb és létezik olyan amiben a másik. Ismeretes hogy ez fénysebesség közelében szokásos. Az kevésbé ismert hogy galaktikus távolságokra tekintve kis sebesség esetén is teljesül. Pl képzeljük el azt az esetet hogy ülsz egy padon és 10 milliárd fényév távolságban van egy másik Föld amin élet van és egymáshoz képest nyugalomban van a két Föld. Azon a másik Földön is ül valaki veled egy időbe. Az illető feláll és ráül a kerékpárjára és elindul, innentől kezdve az ő mostjában itt az 1848-as szabadságharcot vívjuk, sebességet és irányt változtat az ő jelenében itt 2050-et írunk, majd megáll a kerékpárjával és az ő mostjában itt 2013 december 3.-a van és te a padon ülsz.
10-es vagyok
Köszi a választ, de nem lettem okosabb tőle, mert nem értettem meg, hogy mi köze van az időutazáshoz?
Én is hallottam már a relativitáselméletről, csak az nem világos, hogy mennyiben kérdőjelezi meg korábbi "naiv" elképzelésemet múltról és jövőről.
"Én is hallottam már a relativitáselméletről, csak az nem világos, hogy mennyiben kérdőjelezi meg korábbi "naiv" elképzelésemet múltról és jövőről."
Az hogy ezt állítottad : "ami elmúlt, az már nincs, ami, pedig lesz, az meg még nincs", ez azt jelentené hogy a most az a világegyetemben egységes, van egy esemény ami a világegyetemben megtörtént innestől kezdve az a múltba tartozik, ez nem igaz különböző mozgási rendszerben lévő megfigyelőnek különböző mostja van. Ami az egyiknek egy bizonyos esemény a múlt a másiknak a jelen a harmadiknak a jövő, a mostok végtelen sokasága létezik. Jó kérdés hogy melyik az igazi? Válasz : mindegyik.
"Köszi a választ, de nem lettem okosabb tőle, mert nem értettem meg, hogy mi köze van az időutazáshoz?"
Az hogy amit te állítottál ott még az elvi lehetőségét is kizártad az időutazásnak ,hogy csak az aktuális Plack-idő létezi, ha tényleg így lenne akkor értelme sincs az időutazás elvének. Én meg rávilágítottam hogy a múlt, jelen és a jövő egyaránt létezik(, sőt arra is hogy bizonyos események kronológiai sorrendje relatív).
Korábban azt is leírtam hogy semmilyen ismert fizikai törvény nincs ami megakadályozná az időutazást.
"az, hogy nincs az egész Univerzumra kiterjedő érvényű "most" még nem teszi az időutazást elképzelhetőbbé, mint ha lenne."
Ez nem igaz, pont ezt kihasználva garantáltan lehetséges, nem fikció, nem hipotézis hanem részecskegyorsítókban nap mint nap igazolt tény. Ahol a részecskéket felgyorsítják fénysebesség közelébe, később bomlanak le a sebesség hatására fellépő idődilatáció miatt. A Föld felszínébe érkező relativisztikus részecskéknél is megfigyelték, a bomlási idejük kevesebb mint amennyi ideje lenne földet érni akár fénysebességgel.
Ezen kívül űrhajókon, műholdakon atomórákkal mérhető a különbség, igaz csak a másodperc törtrésze (mert csak néhány 10 000 Km/h-val mennek), de ez a kis különbség is használhatatlanná tenné a GPS navigációs rendszert ha nem korrigálnánk a rel. elmélet szerint. Aki kiment az űrbe és visszajött az (atomórával) mérhető mértékben utazott az időben.
"Azért nem, mert azoknak az atomoknak a számára, amikből én állok, vagy azoknak a számára, amikből a 10 milliárd fényévre levő alteregóm áll, bizony van jól definiálható múlt, jelen és jővő, amennyiben az épp ott aktuális Plank-időhöz képest definiáljuk ezeket a fogalmakat."
Az érvelés nem jó. Látom nagyon ragaszkodsz a Plank-idő fogalmához. Ez nagyon rövid időtartam az "elképzelhető" legrövidebb, ennél rövidebb időtartamról nincs értelme beszélni. Annyira rövid hogyha a világegyetem százezerszer idősebb lesz mint most, még közel annyi másodperc sem fog eltelni az ősrobbanás óta mint amennyi Plank-idő eltelik egyetlen másodpercben.
Ilyen szinten nézve minden élőlénynek a Földön külön saját ideje van, megmozdulsz már nem annyi Plank-idő telik el számodra mintha nem mozdultál volna meg. Sőt mind a két kezednek külön saját ideje van, pontosabban minden egyes sejtednek, még pontosabban a sejten belüli "alkatrészeknek" is, dehát nincs jól definiált aktuális Plank-idő.
Nem hallottál még az ikerparadoxonról? (Ami valójában nem paradoxon.)
-----------------------------
Kérdező:
"Lehetséges-e időutazás úgy,hogy a fénysebességhez közeli állapottal utazunk?"
Ez a speciális relativitás elmélet axiómáiból következik:
1. Minden fizikai jelenségnek, és így a jelenség leírását megadó elmélet matematikájának azonosan kell kinéznie minden inerciarendszerben.
2. A vákuumbeli fénysebesség, állandó, bármely inerciarendszerből is mérjük meg és bármelyik irányban, függetlenül a fény frekvenciájától, a detektor, illetve a fényforrás mozgási sebességétől.
Ha nagy sebességgel mozogsz akkor is ugyanolyan gyorsan látod a fénysebességet (1.-ik axióma). Sebesség = út/idő. Ekkor vagy az idővel vagy az úttal kell "csalni" hogy a fénysebesség állandó maradhasson.
Az csak relatív hogy fénysebességhez közel. Tekinthetjük úgy is hogy az űrhajó áll és a Föld távolodik közel fénysebességgel. (2.-ik axióma)
Hosszú lenne leírni pontosan, de kérdezhetsz.
Ajánlom az Albert Einstein és a felfújható világegyetem című könyvet, egyszerűen megfogalmazva leírja.
Amiket nagy lendülettel leírtál irrelevánsak az időutazással kapcsolatban, még ha önmagukban igazak is.
Persze én nagyon jó fej vagyok, ezért nem zárom ki helyből, hogy valamit én nem értettem meg.
"Amiket nagy lendülettel leírtál irrelevánsak az időutazással kapcsolatban, még ha önmagukban igazak is."
Látszik hogy nem érted a relativitás elméletet, egyáltalán nem irreálisak a témával kapcsolatban.
Írtam, részecskegyorsítóról, űrhajóról stb.
A részecskegyorsítókban ugyan ez a jelenség van csak kicsibe, (űrhajót nem bírnak annyira gyorsítani a mai technikával).
A mai űrhajóknál az ikerparadoxon jelenségnek egy gyenge utánzata lép fel (technikailag erre vagyunk képesek jelenleg). Ha egy elegendően gyors űrhajóban az utazó számára néhány év vagy néhány hónap telik el (a fénysebesség megközelítésétől függően). Mire visszatér a Földön eltelt 50 év, az űrhajós elindulás előtt egyidős (iker)testvére a nagyszülője lehetne mikor megérkezett. Pl. Elindult 30 évesen visszatért 31 évesen vele egyidős (iker)testvére most már nem egyidős hanem 80 éves és természetesen az egész Föld 50 évvel idősebb. Ez mi más ha nem időutazás?
Ez is időutazás csak egyirányú.
A visszafele történő utazás nehezebb kérdés, amiről csak hipotézisek vannak. Bizonyítva nincs hogy nem lehet és az sem hogy lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!