Leírnátok nekem a kémiai kovalens kötéseket? SÜRGŐS!
Sehol nem találok olyan vegyületet amit leírtál,és elképzelni se nagyon tudom.Ez szerintem valami eléggé labilis szerkezetű összetett ion lesz,de hogy nem kovalens kötés az biztos.Legmerészebb ötletem szerint is max valami hibridpályás datív kötéses dolog lehet.
De ha neked csak példák kellenek akkor tessék,itt vannak ezek:
HNO3:salétromsav
szerkezeti képlete:A hidrogén egy szigma kötéssel az egyik oxigénhez csatlakozik,és a maradék három oxigén meg a nitrogénhez.Ezek közül az egyik oxigén,ami a nitrogén nemkötő elektronpárját is magához rántja, kapcsolódik egy szigma és egy pí kötéssel is.
C2H6:etán
szerkezete:Két szénatom egy szigma kötéssel kapcsolódik egymáshoz,és mindkét szénatomhoz a megmaradt 3-3 vegyértékelektronnal szintén szigma kötéssel hidrogének kapcsolódnak.
C6H6:benzol
szerkezeti képlet:egyszeres kötéssel kapcsolódik egymáshiz teljesen szabályos hatszög alakban 6 szénatom,és mindegyik szénatomból kifelé egy egy hidrogén kapcsolódik szintén szigma kötéssel.A szénatomok maradék egy vegyértékelektronja a molekula alsó és felső részén lesz delokalizált (ez egy síkban létező molekula,ezért van "alsó" és "felső" lapja,itt képeznek közös delokalizált elektronfelhőt a maradék elektronok)
Így értetted a segítséget?
Csak szén és hidrogén variációkból van 4 000 000 000 és évente több mint 60 újat fedeznek föl.
Szal inkább az egésznek a mechanizmusát kén megérteni.
Például az említett HNO3 így is létre jöhet: 4NO2 + 2H2O + O2 = 4HNO3,de így is:H2SO4 + KNO3 → KHSO4 + HNO3.
Mindkettőnél ki kell találgatni hogy mi hova fog kapcsolódni,és kijön a végeredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!