Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A REVERZIBILIS acetilkolin-ész...

A REVERZIBILIS acetilkolin-észteráz-gátló vegyületek (pl. neostigmin) kovalens kötéssel kapcsolódnak az enzimhez, vagy sem?

Figyelt kérdés

Órán azt írtuk, hogy kovalens kötéssel. De másik jegyzetben meg azt találtam, hogy azok a hatóanyagok, amelyek kovalensek kötődnek a receptorokhoz, azok irreverzibilis hatást eredményeznek (pl. citosztatikumok).

Van itt vki gyógyszerész, aki képben van, hogy akkor mi is a helyzet?:D

2013. máj. 13. 15:48
 1/2 Ozmium42 ***** válasza:

A reverzibilis szó nem ad tájékoztatást arról, hogy milyen kötéstípusok alakulnak ki. A reverzibilis csak annyit jelent, hogy az gátló kapcsolódás után le is tud disszociálni az enzimről. Nyilván ez azért sejteti azt, hogy nem valami erős kapcsolatról van szó.

Az angol nyelvű Wikipédia szerint a neostigmin az enzim anionos és észteres részéhez kötődik. Az anionos részhez nyilván a kvaterner ammónium kötődik ionosan, az észteres részt nem igazán értem, de szerintem valami hidrogén kötés lehet.

Ellenben egy irreverzebilis acetilkolin-észteráz gátló, mint pl. a szarin nevű harci gáz valóban kovalensen kötődik.

2013. máj. 13. 18:58
 2/2 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy mit jelent a reverzibilis szó:) A kérdésem csak az volt, hogy az anionos meg észteres részhez való kötődés az milyen fajta kötés.

De akkor véleményed szerint egyik sem kovalens?

2013. máj. 13. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!