Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A projektor (vetítőgép) hogy...

A projektor (vetítőgép) hogy képes sötét színt vetíteni?

Figyelt kérdés
Pl. a betűket hogyan képes kivetíteni, ha fekete a színe? Akkor elméletileg létezik fekete fényt világító lámpa is?
2013. okt. 17. 16:53
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%
LOL :-D
2013. okt. 17. 17:03
 2/24 anonim ***** válasza:
100%

Atyavilág! Létezik ilyen sötétség? Vagy ez a humor kategória, csak elnéztem? :-(((

Igen, a fekete napsütésből nyerik a fekete fényt.

2013. okt. 17. 17:05
 3/24 A kérdező kommentje:
Normális válaszokat kérek, az én kérdésem is normális volt, és nem a humor kategóriába szántam.
2013. okt. 17. 17:06
 4/24 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy normális, de úgy körülbelül óvodástól elfogadható ilyen kérdés.

– Tudod Petike, a kis világító manók igen sokfélék. Van fehér, piros, kék, zöld, sárga, bíbor, cián, s még nagyon sokféle világító manó van.

– És van fekete manó is.

– Nem, nincs fekete.

– az hogy lehet apu, hogy nincsen. Akkor hogyan csinálják a fekete fényt. Azt a sötétet. Tudod.

– Akkor szólnak neked.

2013. okt. 17. 17:13
 5/24 2xSü ***** válasza:
100%

Hány éves vagy? Csak mert egy hat évestől még elnézzük a kérdést.

A vetítővászon jó esetben sötétben van (behúzod az ablakot, stb…) De még ha világos is, akkor is az van, hogy ahol fehér pixel van, oda fehér fénnyel világít. Ahol fekete pixel van, oda nem világít. Ahol szürke pixel van, ott fél fényerővel világít. Te persze a fényerőkülönbséget jobban érzékeled, mint az abszolút fényerőt, így a fehér pixelhez képest a feketét jóval sötétebbnek látod.

2013. okt. 17. 17:14
 6/24 A kérdező kommentje:

Nagyon viccesek vagytok, mondhatom. Ezek szerint egyikőtök sem látott még projektort, látszik, hogy nem vagytok valami tájékozottak. A projektort iskolákban is szokták használni vetítésre, és képzeljétek, egyáltalán nem kell elhúzni a függönyt. Délután amikor nem süt be a nap, viszont rendes nappali világosság van, akkor teljesen látszik, hogy a kivetített betű színe, fekete!

És sokkal sötétebb az árnyéknál. Viszont ha titeket ez nem érdekel, és magasból leszarjátok, attól még nem kell hülyeségeket irogatni.

És utolsó, nem az árnyék adja a sötét színt.

2013. okt. 17. 17:25
 7/24 A kérdező kommentje:
Ezért is tettem föl a kérdést, de látszik, hogy itt nem kaphatok normális választ, egy teljesen normális kérdésre, csak mert nem tudjátok milyen színeket képes kivetíteni egy projektor. Ha nem értetek hozzá, akkor ne is írjatok a színvonalat. Persze én vagyok a hibás biztos, nem, nem ti, aki nem vagytok képes válaszolni egy normális kérdésre.
2013. okt. 17. 17:27
 8/24 A kérdező kommentje:
80%-os, neked meg azt ajánlom, hogy hagyd el ezt a kategóriát, és menj valahova máshova hülyeségeket beszélni. Csak ne a humorba, mert ahogy láttam az nincs neked.
2013. okt. 17. 17:30
 9/24 A kérdező kommentje:

a 7. hozzászólásom kijavítva:

Ne is írjatok, mert rontjátok a színvonalat :)

így helyes

2013. okt. 17. 17:32
 10/24 2xSü ***** válasza:
100%

> Nagyon viccesek vagytok, mondhatom.

Sajátos, hogy annak látod.

> Ezek szerint egyikőtök sem látott még projektort, látszik, hogy nem vagytok valami tájékozottak.

Oh, tényleg nem. Főiskolán tanultam fizikát, ami két dolgot is tisztáz. Egyrészt többet láttam projektort, mint te. Másrészt kicsivel tájékozottabb vagyok fizika terén, mint te.

> és képzeljétek, egyáltalán nem kell elhúzni a függönyt.

Igen. Erre írtam az előző válaszomban, hogy „De még ha világos is, akkor is az van…”.

Az ember relatív módon látja a fényerősséget. Egyrészt a szem is alkalmazkodik. Ezért van az, hogy ha bemész a napsütéses világosságról a sötét szobába, akkor alig látsz valamit, majd percekkel később újra látsz rendesen. Vagy ezért van az, hogy ha sötétben vagy és felkapcsolják a villanyt, akkor az vakítónak hat. Aztán ezt is megszokod. Másrészt a fényerősséget relatív módon látod a környezethez képest is. Itt egy jó kis optikai illúzió, ami ezt használja ki: [link] Az A és B négyzet pontosan ugyanolyan fényerejű. Ha nem hiszed másold be egy Paint-be, és nézd meg a színüket. Vagy lesd meg ezeket: [link]

[link]

Egy lámpa esete óriási fényerősségnek tűnik. Nappal meg észre sem veszed, ha valaki felkapcsolja. Óriási különbség van egy napsütéses szabad terep, egy nappali tanterem egy esti szoba és mondjuk egy Hold nélküli csillagos ég között. Mégis látod mindegyiket.

Ilyen módon lehet, hogy a szobában mondjuk van 10 egységnyi fényerő a fehér falon. Előkerül a projektor, és az fehér pixel esetén mondjuk vetít egy fehér pixelre annyi fényt, hogy a világossága mondjuk 50 egység legyen. A szürke esetén meg annyit, hogy 30 egység legyen. A fekete esetén meg nem vetít fényt, így ott továbbra is 10 egységnyi a fényerő. Az 50 egységnyi fényerőhöz képest ezt már feketének látod, holott ha kikapcsolják a projektort, ugyanúgy látsz rendesen, mert akkor már nem az 50 egységnyi fényerőhöz viszonyítod a dolgokat, hanem a 10 egységnyi fényerőhöz képest.

> És utolsó, nem az árnyék adja a sötét színt.

De igen.

Próbáld ki, vetíts ki projektorral egy teljesen fekete képet. Ha a vetített képet sötétebbnek látod, mint a tábla, fal többi részét, amire vetítesz, akkor szóljál újra, és megyünk a Nobel-díjért.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

De ezekre egy 8 éves gyerek is rájön némi gondolkodással, ezért is kapsz ennyire „nem normális” válaszokat. Kb. olyan szinten van a kérdésed, mintha azt kérdeznéd, hogy újholdkor miért nem esik le a Holdról az amerikai zászló, hiszen elfogy a Hold. És ennek megfelelő válaszokat is kapsz. Én próbálok azért ennek ellenére normális választ adni. Remélem kielégítő és érthető volt. Ha nem, próbáld elolvasni többször is.

2013. okt. 17. 17:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!