Hogyan kell ezt a fizikafeladatot megoldani?
Közismert, hogy a Földről a Holdnak mindig ugyanazt az oldalát lehet látni. A Hold Föld körüli keringései ideje 27,3 nap. Mennyi idő telik el a Holdon két napfelkelte között? És két föld felkelte között?
Magyarázatot is kérek, és nem csak csupán Google és Wikipédia meg nem tom milyen linkeket! Előre is köszönöm!
„nem csak csupán Google és Wikipédia meg nem tom milyen linkeket”
Mert a GyK-linkek olyan megbízhatóak, ugye?
Mivel mindig ugyanazt az oldalát mutatja a Föld felé, ezért sosem kel fel rajta a Föld.
Két napfelkelte között meg majd valaki kiszámolja neked, én most lusta vagyok, amúgy 29,5 napnak kell kijönnie.
Jól van, látom mások is lusták…
Na, feladatkitűző elfelejtette megemlíteni, hogy ez a 27,3 nap nem a Hold szinodikus keringési ideje, hanem az álló csillagokhoz viszonyított keringési ideje. Ekkora időközönként mutat a Föld–Hold-vektor ugyanarra a távoli csillagra. A szinodikus az lenne, hogy mekkora időközönként van telihold, azaz mekkora időközönként süti a Nap a Hold Föld felőli oldalát, ami mindig ugyanaz, így ekkora időközönként van dél, illetve napfelkelte is a Holdon. Ezt a szinodikus keringési időt fogjuk kiszámolni.
Hogy a fenti állításaim igazak legyenek, meg hogy tudjunk kezdeni valamit a problémával, – a feladatban adottakon kívül – a következő közelítéseket és adatokat használjuk.
– A Föld és a Hold körpályán kering a Nap illetve a Föld körül.
– A Hold pályasíkja a Föld pályasíkjába esik.
– A Föld Nap körüli keringési ideje 365,3 nap.
Rögzítsünk egy derékszögű koordináta-rendszert és válasszunk t = 0 időpillanatot úgy, hogy az xy-sík a Föld pályasíkjával egyezzen, a Nap, a Föld és a Hold ebben a sorrendben illeszkedjen egy egyenesre, és az x-tengely legyen a Nap–Föld-egyenes ilyen irányítással. Az y-tengely irányát válasszuk úgy, hogy a Föld keringési iránya pozitív legyen. (Na, leírtam, amit normális ember lerajzolni szokott. Annyit te is csinálj meg, hogy lerajzolod a koordináta-rendszert.)
Ebben a koordináta-rendszerben a Nap–Föld-vektor az idő függvényében következő:
a = (R*cos(Ωt), R*sin(Ωt)),
ahol Ω a Föld szögsebessége a nap körül, 2π/(365,3 d), és R a Nap–Föld-távolság.
A Föld-Hold-vektor
b = (r*cos(ωt), r*sin(ωt)),
ahol ω a Hold szögsebessége a Föld körül, 2π/(27,3 d), és r a Föld–Hold-távolság.
Nekünk az kell, hogy mekkora időközönként van telihold (dél a Hold Föld felé eső oldalán), azaz mikor mutat egy irányba az a és b vektor. A skaláris szorzat geometriai definíciója szerint
a*b = |a|*|b|*cos(α),
ahol α a két vektor által bezárt szög, ezt szeretnénk, hogy 0 legyen, azaz cos(α) = 1. a-t és b-t helyettesítve
(R*cos(Ωt), R*sin(Ωt))*(r*cos(ωt), r*sin(ωt)) = R*r*1,
a skaláris szorzás algebrai definícióját is alkalmazva
cos(Ωt)*cos(ωt) + sin(Ωt)*sin(ωt) = cos(Ωt)*cos(-ωt) - sin(Ωt)*sin(-ωt) = cos((Ω - ω)t) = 1.
A koszinusz akkor lesz 1, ha az argumentuma 2π-nek többszöröse, azaz
(Ω - ω)t = 2πn, ahol n egész szám.
t = 2πn/(Ω - ω),
ez akkor lesz a lehető legkisebb pozitív szám, ha n = -1, tehát a Holdon
T = 2π*(-1)/(Ω - ω) = 2π*(-1)/(2π/(365,3 d) - 2π/(27,3 d)) ≈ 29,5 d
időközönként van napfelkelte.
A felhasznált adatok közül kimaradt, hogy a Hold keringési iránya a Földével azonos, és elfelejtettem megemlékezni a z-tengelyről, hogy az most nem kell, úgy is síkban dolgozunk.
A 365,3 nap az természetesen a Föld állócsillagokhoz képest viszonyított keringési ideje (ekkora időközönként mutat a Nap–Föld-vektor ugyanazon távoli csillag felé). Forrás: [link]
Időközben lehet, hogy rájötte, habár nem pontos az érték. A Hold 27,3 nap alatt fordul meg a Föld körül, de ez idő alatt a Föld a pályájának 365,25/27,3 részét teszi meg, ezért ezzel az eredménnyel el kell osztani a 27,3-t hisz még a holdkör annyiad részét megteszi addig pluszban. De nekem 2,04 jön ki és nem 2,2 nap. Ebben a pdf dokumentumban részletesen le van írva: [link]
de sajnos nem beszélek olyan jól angolul. Annyit értek, hogy van kettő csúcsa, az egyik 12,3685, a másik meg 13,9444. Az előbbivel elosztva a 365,25 napot kijön a 29,5 nap, vagy a holdkört elosztva a 2,2 nap.
Most nagyon össze vagyok zavarodva ilyen téren. Kérlek segítsetek, mert nagyon fontos lenne! :)
Ez a pdf nekem tetszik, de ez még jobban túl mutat a középiskolás anyagon, mint az a vektorszámítás, amit leírtam… Ha jól értem, ez minden mérési eredményt figyelembe véve számol, hirtelen nem is találom benne a gondolatmenetedet.
Amúgy az tök jó, ahogy kihoztad azt a 2,04 napot. Csak annyi a gond vele, hogy közelítő eredmény. Kicsit csináld tovább, amit elkezdtél, mutatom, hogy hogyan:
Butuskán azt lehetne mondani („nullad rendű közelítés”) hogy a Hold 27,3 nap alatt kerüli meg a Földet, így ekkora időközönként mutatja ugyanazt az oldalát a Nap felé. De te rájöttél, hogy eközben a Földis megy valamennyit a Nap körül.
27,32 nap alatt a Föld (27,32 nap)/(365,26 nap) = 0,074796 részét teszi meg a pályájának (a két tizedes jegyre pontos adatokat Wikiről szedtem), tehát a Holdnak még legalább pályája ennyied részét kell megtennie a Föld körül, hogy ismét szembe kerüljön a Nappal, azaz kell még neki 0,074796*(27,32 nap) = 2,04343 nap. (Eddig jutottál te, ez az „első rendű közelítés”.)
Csakhogy ezalatt a 2,04343 nap alatt a Föld még megteszi a pályájának (2,04343 nap)/(365,26 nap) = 0,00559 részét, ennyit a Holdnak még 0,00559*(27,32 nap) = 0,15284 nap megtenni. Így már egy „másod rendű közelítésünk” is van, eszerint a Holdon átlagosan (27,32 nap) + (2,04 nap) + (0,15 nap) = 29,51 naponta van napfelkelte.
Hogy lássuk, hogy már csak apróságok jönnek ehhez hozzá, még egy harmadrendű közelítést is csinálunk. Ezalatt a 0,15284 nap alatt a Föld a pályájának (0,15284 nap)/(365,26 nap) = 0,00042 részét teszi meg, ez azt jelenti, hogy a 29,51 naphoz még hozzájönne 0,00042*(27,32 nap) = 0,011 nap, de ez már a 0,1-es pontosságon belül van.
Ezt a végtelenségig kéne csinálni, hogy teljesen pontos eredményt kapjunk, és kicsit mértani sorozni kéne, hogy matematikailag korrektül belássuk, hogy a 29,5 nap az már 0,1 napnál kisebb hibával a keresett érték, de ha nem muszáj azzal már nem fárasztalak (illetve magamat nem fárasztom a végiggondolásával és elmagyarázásával…).
Szóval összességében dicséret, mert találtál egy értelmes pdf-fájlt, és mert jó úton indultál el az én megoldásomtól függetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!