Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kell ezt a feladatot...

Hogyan kell ezt a feladatot megoldani?

Figyelt kérdés

A 100 km/h nagyságú sebességgel mozgó vonat ablakán egy utas kiejt egy súlyos testet abban a pillanatban, amikor az ablak egy 20 m hosszú alagúthoz ér. A test elejtésekor a talajtól 2 m magasságban van.

a) mennyi idő alatt ér talajt a test?

b) Az alagútban esik le vagy azon kívül?

Nem csak végeredmény kell, hanem a megoldás menete is! Ne mondjátok, hogy lusta vagyok sokat gondolkoztam rajta, de többet is kaptunk és azokat is meg kell csinálni, tehát erre nincs olyan sok idő. Én sima szabadeséssel számoltam, de nem vagyok benne biztos, hogy jó... lehet, hogy vektorilag kéne számolgatni?

Előre is köszönöm a segítséget! :)

2013. szept. 14. 07:19
 1/4 anonim ***** válasza:
A legegyszerűbb úgy, hogy kiszámítod a súlyos tárgy szabadesésben mennyi idő alatt esik le 2 m magasságból, majd kiszámítod, hogy ennyi idő alatt mekkora utat tesz meg vízszintes irányban, ha 100 km/h sebességgel halad. A kapott távolságot összeveted az alagút hosszával, és voilá :)
2013. szept. 14. 08:48
 2/4 A kérdező kommentje:
tehát ezek szerint ugyanakkora idő alatt ér a földet a test, ha áll a vonat, minthogy ha megy, csak az utóbbinál vízszintes mozgás is van?
2013. szept. 14. 10:06
 3/4 anonim ***** válasza:
Ha nem számolunk a közegellenállással, a test aerodinamikai tulajdonságaival (pl. ólomgolyót hajigálunk kifelé az ablakon), és más, a feladat szempontjából elhanyagolható tényezőkkel, akkor igen, így van. Ezek a tényezők annyira kevéssé befolyásolják a végeredmény alakulását, ami még belefér a hibatűrésbe.
2013. szept. 14. 10:15
 4/4 A kérdező kommentje:
Ok. Köszönöm szépen. Csak ezekben nem voltam biztos. :)
2013. szept. 14. 15:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!