Hogyan kell megoldani ezt a feladatot?
Egy autópályán a 108 km/h sebességgel haladó autó 150 m úton fékezhető le.
a)Mennyi idő alatt állt meg az autó?
b)Mekorra út megtétele után csökken a jármű sebessége az eredeti sebesség felére?
1. fel kell írni, mit értesz a feladatból, az ismert adatokat
Tehát v_0=108 km/h
x=150 m
2. fel kell írni az kérdezett mennyiségeket
a) t=?
b) x'=? ha v'=v/2.
3. ábrát rajzolunk, feltüntetjük a menyiségeket
(érthetőség kedvéért: v_0, t_0, x_0 mennyiségek vonatkoznak arra a pontra, ameddig az autó állandó sebességgel halad, amelyben fékezni kezd. A számolásokban t_0-t, x_0-t nullának tekintjük. v=0, t, x mennyiségek a megállási pontra vonatkoznak, x', v'=v/2 a b) pontban kért pontra vonatkoznak)
4. először is meggondoljuk milyen fajta mozgással van dolgunk (egyenes vonalú egyenletes m, egyenes vonalú egyenletesen változó m, egyenletes körmozgás, stb.)
5. felírjuk a megfelelő mozgásra a mozgástörvényt (úttörvényt), ahányat csak tudunk (ebben az esetben e.v.e.v.m-ról van szó, ennek a sebességtörvényét, mozgástörvényét és a Galilei-képletet is felírhatjuk.)
6. megnézzük, hogy az egyenletekben melyik mennyiségeket ismerjük, melyeket nem, de nullának tekintjük, illetve melyeket kell kiszámolni.
7. matematikailag úgy alakítjuk át az egyenleteket, hogy az ismeretlenek kiszámoljuk.
Adatok: v0=108 km/h=30m/s, v=0 (mivel megáll), s=150 m
1. s=(v0+v)/2*t /*2
2s=(v0+v)*t /:(vo+v)
t=2s/(vn+v)=2*150m/(30m/s + 0m/s)=300/30=10s
tehát 10 s alatt állt meg.
b rész:
adatok ugyanazok, mint az előbb, csak most v'=v0/2=30m/s/2= 15 m/s
1. a=delta v/delta t= 30 m/s /10s = 3 m/snégyzet
2. v'=v0-a*t' /+ a*t' - v'
a*t'=v0-v' /:a
t'=(v0-v')/a=(30 m/s-15 m/s)/s m/snégyzet=15/3=5 s
3. s'=(v0+v')/2*t'=(30 m/s+15m/s)/2*5s= 112,5 m
tehát 112,5 m-t tesz meg, mire felére csökken
Első vagyok, én nem számoltam ki az eredményeket, mert azzal nem segítettem volna, hanem még jobban elriasztottam volna a gondolkodástól és a fizikától a kis kérdező gyerkőcöt (gondolom 9. osztálynál idősebb nem lehet).
S te második, szép, hogy megoldottad, s közzétetted a megoldásod, de szerinted ezzel ér valamit a kérdező? Ebből a kínainak tűnő jelrendszerből valamit megért vajon?
2-3. vagyok.
segíteni akartam az elsônek, próbáltam részletesen leírni, de ezt jobban nem lehet. a kérdezônek pedog, ha megérti a számolásom, javaslom h más számokkal számolja újra, hogy begyakorolja. de ha egyszer se mutatom meg, mit gyakoroljon be?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!