Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan kell megoldani ezt a...

Hogyan kell megoldani ezt a feladatot?

Figyelt kérdés

Egy autópályán a 108 km/h sebességgel haladó autó 150 m úton fékezhető le.

a)Mennyi idő alatt állt meg az autó?

b)Mekorra út megtétele után csökken a jármű sebessége az eredeti sebesség felére?

2013. aug. 22. 14:58
 1/9 anonim ***** válasza:

1. fel kell írni, mit értesz a feladatból, az ismert adatokat

Tehát v_0=108 km/h

x=150 m

2. fel kell írni az kérdezett mennyiségeket

a) t=?

b) x'=? ha v'=v/2.

3. ábrát rajzolunk, feltüntetjük a menyiségeket

(érthetőség kedvéért: v_0, t_0, x_0 mennyiségek vonatkoznak arra a pontra, ameddig az autó állandó sebességgel halad, amelyben fékezni kezd. A számolásokban t_0-t, x_0-t nullának tekintjük. v=0, t, x mennyiségek a megállási pontra vonatkoznak, x', v'=v/2 a b) pontban kért pontra vonatkoznak)

4. először is meggondoljuk milyen fajta mozgással van dolgunk (egyenes vonalú egyenletes m, egyenes vonalú egyenletesen változó m, egyenletes körmozgás, stb.)

5. felírjuk a megfelelő mozgásra a mozgástörvényt (úttörvényt), ahányat csak tudunk (ebben az esetben e.v.e.v.m-ról van szó, ennek a sebességtörvényét, mozgástörvényét és a Galilei-képletet is felírhatjuk.)

6. megnézzük, hogy az egyenletekben melyik mennyiségeket ismerjük, melyeket nem, de nullának tekintjük, illetve melyeket kell kiszámolni.

7. matematikailag úgy alakítjuk át az egyenleteket, hogy az ismeretlenek kiszámoljuk.

2013. aug. 22. 15:23
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Adatok: v0=108 km/h=30m/s, v=0 (mivel megáll), s=150 m

1. s=(v0+v)/2*t /*2

2s=(v0+v)*t /:(vo+v)

t=2s/(vn+v)=2*150m/(30m/s + 0m/s)=300/30=10s

tehát 10 s alatt állt meg.

2013. aug. 22. 15:30
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

b rész:

adatok ugyanazok, mint az előbb, csak most v'=v0/2=30m/s/2= 15 m/s

1. a=delta v/delta t= 30 m/s /10s = 3 m/snégyzet

2. v'=v0-a*t' /+ a*t' - v'

a*t'=v0-v' /:a

t'=(v0-v')/a=(30 m/s-15 m/s)/s m/snégyzet=15/3=5 s

3. s'=(v0+v')/2*t'=(30 m/s+15m/s)/2*5s= 112,5 m

tehát 112,5 m-t tesz meg, mire felére csökken

2013. aug. 22. 15:37
 4/9 anonim ***** válasza:

Első vagyok, én nem számoltam ki az eredményeket, mert azzal nem segítettem volna, hanem még jobban elriasztottam volna a gondolkodástól és a fizikától a kis kérdező gyerkőcöt (gondolom 9. osztálynál idősebb nem lehet).

S te második, szép, hogy megoldottad, s közzétetted a megoldásod, de szerinted ezzel ér valamit a kérdező? Ebből a kínainak tűnő jelrendszerből valamit megért vajon?

2013. aug. 22. 16:04
 5/9 anonim ***** válasza:

2-3. vagyok.

segíteni akartam az elsônek, próbáltam részletesen leírni, de ezt jobban nem lehet. a kérdezônek pedog, ha megérti a számolásom, javaslom h más számokkal számolja újra, hogy begyakorolja. de ha egyszer se mutatom meg, mit gyakoroljon be?

2013. aug. 22. 16:46
 6/9 A kérdező kommentje:
Na idefigyeljetek nagy fizikusok! Már háromszor kiszámoltam és annyi jött ki mint nektek, de a feladatgyűjtemény hátulján 75m van. Én nem vagyok az a nem gondolkodó típus, de azt gondoltam, hogy itt nem csak olyan taknyos kis gyerkőcök vannak mint én. Nyár van, nem tudok a tanárommal beszélni, ezért ide írtam. Am nem pótvizsga, hanem gyakorlás!
2013. aug. 22. 20:13
 7/9 anonim ***** válasza:
ok ok :) nem kell ezért így beindulni. De mivel nem adtál részleteket, hanem a feladat megoldási módját kérted, honnan tudjuk, hogy csak ellenőrizni akarod magad? :) Egyébként fizikatanári képzettségem is van, azért igyekeztem didaktikai szempontból elmagyarázni, nem csak odavetni az eredményt, mert azzal semmire sem mennél. További jó gyakorlást!
2013. aug. 22. 20:37
 8/9 anonim ***** válasza:
Jajj, és nem azért neveztelek gyerkőcnek, mert ilyet kérdeztél, és taknyosnak sem mondtalak, csak azt akartam mondani, hogy nem szabad elijeszteni a gyerekeket ezekkel a fura módon leírt számolásokkal, hanem a logikát kell elmagyarázni.
2013. aug. 22. 21:03
 9/9 A kérdező kommentje:
Elnézést a hirtelen reakcióért, csak rossz napom volt, és időm nem volt részleteket leírni, csak ennyit. Amit a másik válaszoló írt, abból mindent értettem. Köszönöm szépen a gyors válaszokat és, hogy nem azt kaptam, hogy a "google a barátod". :)
2013. aug. 23. 06:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!