Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerintetek is többet ártott...

Szerintetek is többet ártott az atomfizika a világnak, mint használt? Gondolok pl. az atombombára, atomrakétára, valamint az atomerőművekre.

Figyelt kérdés
Az atomfizika eddig több millió ember halálát és súlyos betegségét okozta, és felháborító módon eddig még nem vonták felelősségre az atombomba feltalálóit sem, sőt, bezsebeltek egy halom pénzt. Ők meggazdagodtak, az embereknek pedig rettegniük kell a találmányaik miatt. Nem vagyok fegyverellenes, hiszen egy kézi lőfegyver életeket is menthet, de egy atombomba csak ölni tud és pusztítani embert és állatot egyaránt.

2013. aug. 17. 15:06
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező: Corvinus egyetemre járok, köze sincs egyik szaknak sem még csak minimálisan semmilyen természettudományhoz. Mégis kinyílik a zsebemben a bicska, amikor egy ilyen tahó mint te egyenlőséget rak a tudomány és az atombomba közé, majd nekiáll verni a nyálát. Szerintem ilyen agyi színvonallal te soha az életben nem leszel pincér, mert akinek 8 általánosnál többje van, azt nem leszel hajlandó kiszolgálni, mert hozzád képest tudós.
2013. aug. 18. 13:07
 32/47 anonim ***** válasza:
100%

A kérdező a kézi lőfegyverekhez eddig csak egy érvet hozott fel:

Egy túszdrámában hatásos lehet.

Na azt előre elmondanám hogy nem úgy van az hogy jön a sniperes csóka,és egy head shottal leszedi a túsztartót,és minden happy...Nem.Ha túl közel an a túszokhoz a túsztartó akkor nem mernek lőni,nehogy félretaláljanak.Illetve ha a túsztartó épp egy túsz fejéhez tartja a fegyvert,akkor se lőnek,mert egy idegrángás miatt elsülhet a túsztartó fegyvere.Szóval bonyolultabb ez mint ahogy a filmekben kinéz.

De különben sokkal jobb módsztereket is lehetne használni.Például valami összezavartással,vagy harcképtelenné tételi módszerrel is meg lehetne oldani.

Én például el tudnám képzelni hogy egy eléggé fókuszált fénysugárral mondjuk ideiglemnesen de megvakítsák a túsztartót,és eközben lefegyverezhetik.

Vagy valami zavaró hangfrekvenciát is fókuszálhatnának a túsztartó felé,és mint a kutyasíp,ez is irritálná.De egy feltaláló vagy mérnök tuti jobb ötletekkel előállna.

Szóvalk az egyetlen érved is elúszott a lődegyverek védelmére.Viszont ellenérvekből rengeteg can a fegyverek ellen.

-gondatlanságból elkövetett emberölés

(lásd:Vadászok az erdőben,véletlenül elsülő fegyverek,gyermek kezébe adott fegyver [link]

-háborúkban tudtommal lőfegyvereket használnak a rengeteg értelmetlen pusztításra

-a feketepiacon a lőfegyvereket akár pár tíz dollárért is beszerezheted.

-tudtommal a terroristáktól is csak azért félnek mert lőfegyvereket rabolhattak össze halomra,nem atomfegyvereket.

Szóval elég sok érv van a kedvelt kis pisztolyaid ellen.

És milyen jótékony hatása is van a lőfegyvereknek?Mi az a technológia ami a lőfegyverek hatásmechanizmusán alapul és segíti az emberiséget?Mert az atombombát legalább jóra is lehet használni.

De lenne néhány kérdésem.Te észrevennéd ezek közt a tudósokat?

1. [link]

2. [link]

3. [link]

4. [link]

5. [link]

6. [link]

7. [link]

Na melyik tudós melyik nem?

2013. aug. 18. 13:33
 33/47 anonim ***** válasza:
Annyit segítek:2 tudós van elrejtve.
2013. aug. 18. 13:37
 34/47 Silber ***** válasza:
100%

"Kedves" kérdező, csak hogy megpróbáljak olyan választ adni, amit te is formálisan normálisnak vélhetsz az előző megnyilvánulásaid alapján:

Először is le kell szögezni valamit. Egy vitában a két (vagy esetleg több félnek) megvannak a megfelelő ÉRVEI, amikkel megpróbálja bizonyítani és meggyőzni a másik félt (feleket) saját igazáról. De értelmes emberek lévén semmiképp sem sértegethetik egymást, mint ahogy te is tetted. Ez csak ahhoz vezet, hogy azokat is magad ellen fordítod akiket nem érdekelt a téma, vagy szimplán pártatlanok voltak a kérdésben.

A következőekben pedig megpróbálok válaszolni az állításaidra, "érveidre", és sértéseidre, hogy ha bevallani nem is tennéd ennyi szóváltást követően, de legalább rendüljön meg a tudományokkal foglalkozó emberek iránti megvetésed:

1.: "A nácikkal mindent könnyű megmagyarázni. Egyébként a tudósok sohasem az értékrendjükről, és a felelős gondolkodásukról voltak híresek."- Úgy vélem, ennek további boncolgatására nincs további szükség, hisz te magad ismerted el, nincs természettudományokkal foglalkozó ismerősöd. Így értelmes ember lévén be kell látnod, hogy olyan mellett nem érvelhetsz amit nem ismersz, így a többi válaszadó véleménye a mérvadó.

"Egyet sem."

2.: "Hogy miért, érdemes megnézni egy egyetem természettudományi szakának a hallgatóit." - Ezzel a kérdéssel ugyanaz a helyzet, mint az 1. pont-belivel. Erre reflektáltam is: "P.S.: a szakom fele gyönyörű és okos lányokból áll, nem eltorzult világképű "szájenszkockákból".".

3.: "Egyébként nyugodtan lehet szidni a vendéglátókat, mi legalább élünk is, emberekkel találkozunk, kommunikálunk és nem görnyedünk egy hülye számítógép előtt egész nap." - Én nem szidtam őket. Mindenkinek meg van a saját élete, érdeklődési köre. Ha nem lennének vendéglátósok, sok ember sokkal frusztráltabb lenne. De most ismét előjön a negatív (hozzáteszem, alap nélkül) sztereotípia, miszerint a tudományokkal foglalkozó emberek ha épp nem tanulnak akkor a gép előtt görnyednek... Ez sem igaz, és megint súlyavesztett, hisz nem ismersz senkit. Egy termelőüzemben épp csak néhány ember ül a monitorok előtt, ők az ún. "operátorok", akik általában középfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók és nem sokat tevénykedtek a tudományok berkeiben. A vezető emberek, mérnökök sok papírmunkát végeznek, és személytől függően sokat vannak terepen is, nem a gép előtt pötyögnek.

4.: "Ti hiába végeztek el egy sikeres számítást, vagy kísérletet, nem kaptok érte borravalót, hiába csináljátok a munkátokat széles mosollyal." - Egy jól menő mérnök sokszorosát keresi meg egy vendéglátóshoz képest, és a bevételei is kiszámíthatóbbak (nem szezonális, és nem függ az időjárástól).

5.: "Közúti balesetekért felelősségre vonnád az autó feltalálóját?" - Akkor az atombomba feltalálóit miért akarnád elítélni? Nem ők dobták le az ominózus bombákat, hanem a hadsereg, kormányzati utasításra. Ez olyan, mint a nyitott kapu: "Attól hogy nyitva van, még nem kell bemenni". Attól hogy megvan, még nem kell használni. Észak-Koreának nagyon bejön, a nukleáris arzenálja miatt nem támadják meg és zsarolja ki magának a segélyszállítmányokat.

6.: ""Őszintén:Te olvastál valaha is tudósoktól írt könyvet? "

Nem, mivel nem kívántam magam halálra unni." - Alap néküli sztereotípia. Amíg nem tapasztaltad vagy legalább próbáltad, nem mondhatsz róla véleményt.

7.: "eddig is... Sőt, én már hallottam olyanról, hogy valaki egy darab kővel, vagy a puszta kezével is ölt, tehát már ott meg kellett volna állítani az evolúciót, hogy használható végtagjaink lettek..."

Ha meghalt volna egy családtagod a zseniális tudományos bravúr atombomba ledobása miatt, nem így gondolkodnál, az biztos." - Ez nem megfelelő érv. Ha viszont amerikai állampolgár lettél volna a nyugati part közelében a II. világháború alatt, és Pearl Harborban vagy a Midway-szigeteki csata során a te barátod, férjed, fiad halt volna meg, te is szorgalmaztad volna a bomba bevetését. Ez egy nagyon szubjektív dolog, az érvek objektivítása pedig nagyon fontos.

8.: "Ejha, úgy látszik sikerült magamra uszítani a teljes ELTE természettudományi karát." - Pannon Egyetem Mérnöki Karának hallgatója vagyok. És kétlem, hogy a válaszadók mindegyike csak ELTE TTK-s lenne.

9.: "Nem baj, már nem kell sokat várni, hogy újra egy közegben lehessetek a többi pattanásos, szemüveges, igénytelen, ápolatlan kockafej haverjaitokkal." - Se pattanásos, se szemüveges, csak pasi-szinten igénytelen, de semmiképp sem ápolatlan nem vagyok (még a szakállam is fazonra nyírom!). És kockafej sem, mivel szélesvásznú mindkét monitorom (16:9). :)

10.: "Egyébként, ha kaptam volna valami értelmes választ is, nem fajult volna trollkodásba az egész, de úgy látszik, a fanatizmusotok és a természettudományba vetett hitetek miatt nem vagytok alkalmasak a kulturált eszmecserére." - Rosszul látod. Nem azért kaptál ennyi kritikát mert azt mondod, hogy az atombomba vagy a nukleáris fegyverek rossz dolgok, és talán sosem kellett volna feltalálni őket. Még a Manhattan-projectben dolgozó vezető tudósok sem vélekednek egyhangúan a találmányuk helyességéről. Azért kaptál (és kapsz mindezidáig) negatív hangvételű üzeneteket, mert te konkrétan egy kalap alá vettél minden természettudománnyal foglalkozó személyt, és igen sértő megjegyzést tettél rájuk már rögtön a legelején. Sok éves kemény tanulást hazudtolsz meg azzal, hogy a vendéglátást egy nagyságrendekkel jobb és emberi foglalkozásnak kiáltod ki (nem érvelsz, hanem egyszerűen kijelented), mint az "elvont, pattanásos, büdös kockafejű trollok" által végzett mérnöki és természettudományos munkákat. Pedig nagyon sok évig, nagyon sokat és nagyon keményen tanultak azért, hogy a megfelelő kvalifitást elérjék (mint ahogy én is, sok éjjelt tanultam át). Beláthatod, te sem nagyon lennél oda érte, ha az éttermed, szállodád vagy panziód le lenne szólva egy olyan dolog miatt, ami nem is igaz. Teszem azt: "A város másik felén levő étteremben láttam egy csótányt, akkor biztos ebben is hemzsegnek. Gyorsan elhíresztelem hogy milyen piszkos hely ez és senki ne jöjjön ide!". Ez abszurd, és pont ezt teszed most te is. Visszatérve a kijelentés második felére: attól hogy nem értünk egyet az álláspontoddal, még nem leszünk fanatisták és elfogultak. És úgy vélem, kettőnk közül is eddig egyedül én nem használtam degradáló kifejezéseket, így a "kultúrált eszmecsere" is bukik a te részedről. Kultúrált eszmecsere során a felek kölcsönösen megadják a tiszteletet egymásnak (mint ahogy azt fentebb már említettem is).

Mellesleg... Nem gondolod, hogy egy "Tudományok" témakörben feltett kérdésre nem épp a tudományok pártját fogó személyek fognak válaszolni javarészt? Ha mondjuk, teszem azt az "Emberek" témakörben tetted volna fel, biztosan kissé kiegyenlítettebb lenne az arány.

11.: "Szép napot minden embernek, akit nem korlátoz a természettudomány és képes valósan látni a világot!" - Nem épp a természettudományos ismeretek tárják fel a világ működésének rejtelmeit? :) Persze, értem én, te a mindennapi tapasztalati értelemben érted a világot.

12.: "Maradjunk annyiban, hogy már azzal leírta magát mindenki, hogy rokonszenvezett az atombomba feltalálásával." - BEEP. Szubjektivitás-veszély. Attól, hogy valaki nem osztja a véleményed, nem kell lenézni, mert nem művelt emberre utal.

13.: "Én lennék érvelésből nulla? Annyival érvelt egy gyerek itt az atombomba mellett, hogy [...]" - Akármilyen hülye választ is kap az érvelő, neki meg kell tartania a szavahihetőségét. Nem egy valakivel kell összehasonlítanod magad érvelés közben, hanem megtartani a "gerincet", a protokollt. Ettől lesz az ember igenis jó érvelő a művelt emberek szemében, akik ismerik, hogyan kellene zajlania egy valódi vitának. Nem az otthoni "kiabálokamígamásikmegunja", hanem az, hogy meghallgatom a másikat és a saját érveimmel meggyőzöm a saját álláspontja helytelenségéről.

14.: "Nem volt szükséges bevetni, de bevetették, így a világ tudatára adhatták, hogy kinél van a hatalom [...]" - Nem a tudósok "követték el" ezt sem.

Remélem ezzel legalább annyit elérek, hogy ne szidd a természettudományokkal foglalkozó embereket. Ha mégsem... Az már nem a mi szegénységi bizonyítványunk. Ugyanolyan emberek vagyunk mint Te, csak más a véleményünk bizonyos dolgokról.

2013. aug. 18. 14:11
 35/47 anonim ***** válasza:
100%

Utolsónak csodálandó a türelme és az elszántsága.

RESPECT

2013. aug. 18. 14:24
 36/47 anonim ***** válasza:
83%
Amúgy nem hiszem el, hogy van olyan ember a világon, aki a kérdezővel egy szobában el tudna tölteni 10 percet. Az egyik évben el kéne maradnia a Nobel-díj átadásának, és kéne csinálni egy ilyen pénzdíjazásos versenyt, hogy ki bírja a legtovább ezzel a majommal egy légtérben. A győztes a súlyos agyi károsodás dacára gazdag emberként halhatna meg.
2013. aug. 18. 14:36
 37/47 anonim ***** válasza:
100%

Megint meg szeretném említeni, hogy az atombobmát nem a tudósok dobták le, hanem az amerikai vezérkar határozott így, ahol biztos vagyok benne, hogy nem volt tudós.

Másik meg írtad, hogy úgy is vége lett volna a háborúnak pár hónapon belül, csak abba nem gondolsz bele, hogy a japánok fanatikusan védtek minden kis szigetet, nem adták meg magukat inkább kirohantak a géppuska tűz elé. A szülőföldjüket még elszántabban védték volna, és atombomba nélkül valószínű, hogy nem kapitulálnak. Mennyi amerikai katona halálába került volna egy olyan háború, amiben japánnak semmi esélye, 50ezer? 100ezer? 500ezer? Azonkívül az amcsiknak nem csak két várost, hanem szinte az összes várost szétbombázták volna hagyományos bombákkal, és lehet hogy még több emberáldozattal járt volna. De így is elítélem a használatát, és lehet hatásos lett volna először lakatlan területre ledobni, és utána fenyegetni..

Ezenfelül bízom benne, hogy ez egy jó lecke volt a világnak, látva a nagy pusztító erőt inkább scak hatalmi jelkép lesz, mintsem valódi fegyver. Erre jó példa a hidegháború...

2013. aug. 18. 15:30
 38/47 anonim ***** válasza:
83%
Már nem fog reagálni :D
2013. aug. 18. 21:32
 39/47 anonim ***** válasza:
78%

Szerintem fog, amennyire frusztrált - egy kis anyázás mindig kell.

De, hogy elsüssek egy sztereotípiát én is - mibe, hogy a kérdező mélyen vallásos, és keresztény? :D

2013. aug. 18. 22:44
 40/47 anonim ***** válasza:
Butcher ezt nem kellett volna!:D
2013. aug. 18. 22:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!