Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha valaki lemegy a föld...

Ha valaki lemegy a föld közepébe (gravitációs középpont) és ott mondjuk egy üreg lenne, nem pedig ami most van, akkor ott lebegne az ember? Mert körbe garvitáció. Vagy mi lenne?

Figyelt kérdés
2013. aug. 7. 08:54
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

Wadmalac-nak:

Nem. :)

Ha egy kicsit is elmozdulsz a tömegközépponttól, akkor már hat rád az ellentétes oldal gravitációja. Emellett azt írtam, hogy ha egy nagy üreg lenne, vagyis ha mondjuk egy kb. 100 m átmérőjű. Tény, hogy a teljes üregben gyenge lenne a gravitáció, de az illető akkor is pontosan középen állna meg. Mondjuk azzal már lehet hülyeséget írtam, hogy nem tudna elmozdulni, mert ha feltesszük, hogy ez nem egy légüres tér, akkor ilyen G mellett lehet simán arrébb tudna benne evickélni. ;)

2017. nov. 22. 08:18
 22/26 Wadmalac ***** válasza:

#21: elolvastad a linkemet?

Vagy nem hiszed?

[link]

2017. nov. 22. 09:22
 23/26 anonim ***** válasza:
Igen, és most már értem. Elnézést amiért hülyeséget írtam. Valóban, a gömbhéj belsejében mindenhol egyformán zéró a gravitáció, mert minden pontnak meg van az ellentétes oldalon lévő párja, így az egymással ellentétes irányú vonzások kiegyenlítik egymást. Ez nekem se esett le csak most...
2017. nov. 22. 10:04
 24/26 Wadmalac ***** válasza:

"minden pontnak meg van az ellentétes oldalon lévő párja, így az egymással ellentétes irányú vonzások kiegyenlítik egymást. Ez nekem se esett le csak most..."

Elsőre én is azt tippeltem, mint te, utánolvasás után értettem meg.

Az ellentét pontpárok önmagukban kevesek lennének, itt a lényeg, hogy ha kimozdulsz a középpontból, igaz, hogy egyik oldali pontokhoz közelebb kerülsz, de több pont lesz "mögötted" ,mint "előtted" és ez kiegyenlíti az előtted lévő pontok közelebbről ható nagyobb grav. hatását.

2017. nov. 22. 11:49
 25/26 anonim ***** válasza:
Na most megint megkavarodtam... :) Azt eddig számításba se vettem, hogy a falhoz közelebb erősebb a gravitáció. Hát bonyolultabb ez, mint gondoltam. Mert hiába van több pont mögötted, de minden egyes pont vonzása tökéletesen ki van egyenlítve, vagyis ha kimozdulsz a középpontból, az egyik irányban jobban fog húzni.
2017. nov. 22. 16:37
 26/26 Wadmalac ***** válasza:

"Mert hiába van több pont mögötted, de minden egyes pont vonzása tökéletesen ki van egyenlítve"

Nos, igen meg nem.

Abban az értelemben,hogy a gömbhéjon minden tömegpontnak van egy átellenes oldali párja, úgy nincs kiegyenlítve, illetve csak egy pont középen lévő tömegre. Amint az a tömeg közelít egy falhoz, a tömepont-párból a közelebbi erősebben fog rá hatni, a távolabbi gyengébben.

Viszont valójában a súlyerő-eredők igenis ki vannak eygenlítve bárhol, mert, miint írtam, a falhoz közeledve több tömegpont lesz "mögötted", mint előtted. A "hátsók" a távolság miatt gyengébben hatnak, de többen vannak, így helyreáll a nulla eredő.

Firkálok egy buta vázlatot:

[link]

2017. nov. 23. 07:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!