Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha valaki lemegy a föld...

Ha valaki lemegy a föld közepébe (gravitációs középpont) és ott mondjuk egy üreg lenne, nem pedig ami most van, akkor ott lebegne az ember? Mert körbe garvitáció. Vagy mi lenne?

Figyelt kérdés
2013. aug. 7. 08:54
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

"Jesszumpepi! :)

A Föld minden atomja vonz minden atomot. Ez nem úgy megy, hogy a magban lévő tömeg valami kitüntetett helyzetben van a kéreghez képest."

Fentebb ezt írtam, csak most nem akartam ismét leírni.

"Ha balra mozdulsz el, a bolygó hozzád képest jobbra mozdul el, balra kevesebb tömeg lesz, jobbra több."

Rendben, de egy üregben mi húzza vissza a középpontra? Az eredeti kérdés felvetés azaz volt, hogy mi történne az üregben. Ha ott elmozdulsz bármelyik irányba, akkor arra fog haladni, amíg az üreg falának nem mész. Mert semmi nincsen ami a közepében tartana. Ez olyan, mint amikor fogsz egy patkó mágnest, és oda teszel egy vasgolyót a két patkó közé. Ha ott valamelyik irányba megmozdítod a golyót, akkor arra fog tova menni.

2013. aug. 7. 17:02
 12/26 anonim ***** válasza:

"Rendben, de egy üregben mi húzza vissza a középpontra?"

Nem nekem szólt, bocsi, hogy mégis én válaszolok.

Rajzold egy nagy kört, ez lesz a Föld. (Metszetben.)

Rajzolj bele egy koncentrikus kis kört, ez lesz az üreg.

Tegyél egy pontot az üreg egyik oldalához, ez lesz a falnál lévő ember.

Na most, vegyél elő egy körzőt (vagy vonalzó is elég lehet), és a pontból nézve mérd körbe, hogy minden egyes irányban milyen vastag földréteg hat rá. A közeli fal felől és szemben ugyanannyi lesz, ez igaz, de ezekre merőleges irányban nem. (Csak akkor lesz azonos vastagságú földkéreg, ha a középpontból méred.) Ha nem a középpontból méred, akkor összességében a távolabbi fal irányában lesz nagyobb anyagmennyiség.

2013. aug. 7. 17:11
 13/26 anonim ***** válasza:

#11:

Már értem, mire gondolsz. Utánaolvastam jobban, és azt írták, hogy mindig csak az a tömeg számít, ami a vizsgált sugárnál beljebb van, tehát a Földnek az a gömbhéj alakú része, ami nálunk kijjebb van, nem számít. És ha üregről van szó, akkor nálunk beljebb nincs tömeg (levegőt hanyagoljuk el). Ez alapján tényleg azt történik, amit te írsz, tehát az üregen belül mindenhol nulla a gravitációs erő.

Ez nekem nagyon fura volt, de úgy tűnik, hogy tényleg így van. Ha üreg van a Föld közepében, akkor a probléma gyakorlatilag így fogalmazható meg: "milyen gravitációs erő hat egy gömbhéj belsejében?" Rákerestem erre, és találtam egy levezetést, ami megmutatja, hogy valóban nulla a gravitáció az üregen belül >mindenhol<. A link:

[link]

Elnézést kérek, hogy hülyeséget magyaráztam, nem gondoltam utána elég jól és főleg nem számoltam ki :).

Annak viszont örülök, hogy megvan a megoldás.

Ignoramus

2013. aug. 7. 19:33
 14/26 anonim ***** válasza:

[link]

Valóban nulla lesz mindenütt, igaz. :)

De hogy nem tapad a falhoz, azt továbbra is fenntartom.

2013. aug. 8. 09:56
 15/26 anonim ***** válasza:

#14: jó a kép!

Nem hiszem, hogy az a válaszoló konkrétan úgy értette, hogy valami erő a falhoz szorítja a lebegő emberke testét, hanem úgy, hogy az ember többé-kevésbé rugalmatlan ütközést szenved, mikor a falnak megy, és nem pattan vissza :)

2013. aug. 8. 10:14
 16/26 anonim ***** válasza:

És mi van ezzel az egyenlettel? Fg=G*m1+m2/d^2

Ha pont a tömegközéppontban vagy, akkor elvileg végtelen erő hatna rád. És akkor mi lenne?

2013. aug. 8. 20:20
 17/26 Wadmalac ***** válasza:
100%

16:

A képlet elméleti, pontszerű tömegekre igaz, ahol a két testet végtelenül közel tudod rakni egymáshoz anélkül, hogy az egyik a másikban lenne. Ilyen a valóságban nem létezik, ezért ilyen helyzet nem állhat elő. Egy fekete lyukban viszont közel létrejön ilyen helyzet, meg is van az eredménye.

2013. aug. 9. 07:06
 18/26 anonim ***** válasza:

Szerbusz!

A gravitáció nem a Föld közepének a sajátossága,hanem az egész bolygójé.A tömeg(ami a gravitációval egyenértékű),a föld közepéből minden irányba vonzani fog téged,mert csak körülötted van tömeg,azaz gravitáció!Remélem,szemléletes a leírásom!

2013. aug. 17. 23:52
 19/26 anonim ***** válasza:
Ha a Föld közepén lenne egy nagy üreg, amiben te hirtelen ott teremnél (most vegyük ki a képletből azt, hogy a hő hatására szénné égsz), akkor addig esnél, amíg a tömegközéppontban nem lennél, ahol 0 a gravitáció. Nem tudnál semerre mozdulni, legfeljebb ha egy képzeletbeli kötéllel elhúznád magad, de amint elengednéd, visszazuhannál a tömegközéppontba.
2017. nov. 21. 11:09
 20/26 Wadmalac ***** válasza:

#19: Nem.

Az üregben, ha az pontosan középen van, teljes térfogatában homogén módon nulla g uralkodik. Tökmindegy, mennyire vagy az üreg falától.

Erről szólnak a korábbi linkelt viták.

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

2017. nov. 21. 11:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!