Matematika pályázati munkához lenne szükségem alapötletre?
(Ezt a kérdést a napokban már kiemeltem, elnézést kérek a duplapost-ért, hátha valaki most olvassa először és tud ötletet adni...)
Tavaly először meghirdettek a gimnáziumunkban matematikából egy pályázatot. Bármilyen matematikai témát lehet választani, és abból kell egy lehetőleg jól elő is adható munkát írni.
Egyenlőre nem határoztam el, mi legyen a fő témám. Tavaly a geometriát választottam, de a végső anyag inkább a nemeuklideszi geometriáról szólt. Ehhez hasonlóan idén is olyan anyaggal szeretnék foglalkozni ami nem számolásokra épít, hanem például axiómákra, vagy bármi másra.
Egy ötletnek felmerültek a vektorok, de ez csak egy feltételes választás.
Írnátok olyan témát, amely szerintetek kivesézhető 8-10 oldalban, illetve lehet róla tartani egy anyaghosszúságtól függően kb. 8-10 perces előadást?
Egyenlőre a matematikai axiómák jutottak eszembe, mint működőképes téma, jobban bemutatva például Kolmogorov axiómarendszerét, de minden ötletet szívesen fogadok!
Előre is köszönöm az építőválaszokat!
15/f
Sztem kitűnően felépíthető és részenként kiszínezhető az algebari struktúrák rendszere:
(1) Csoport
(2) Gyűrű
(3) Test
Gyönyörűen lehet példákat mutatni, építkezni és illusztrálni a bővítéseket.
Kicsit lehetne sztorizni Abelről, Galois-ról, és a Galois-elmélet jól ismert következményeiről (kockakettőzés, szögharmadolás, 4-nél magasabb fokú egyenlet megoldóképlete...)
Én két konkrét témát is tudok ajánlani. Az egyik ciklikus mátrixok alkalmazása az alacsony fokszámú diofantikus egyenletek megoldásainál.(kiindulásként lásd KÖMAL/Fórum - Érdekes matekfeladatok/3716-os lapját).
A másik a hiperbolikus tér trigonometriája a hiperbolikus függvények megkerülésével. Elemi számolásokkal talán 30-40 oldalon kihozható. Sz.Gy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!