Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Racionális tört integrálás?

Racionális tört integrálás?

Figyelt kérdés
Ha a számláló fokszáma nagyobb vagy egyenlő, akkor polinomosztás, ez tiszta és megy is. Ha kisebb a nevező és háromnál nagyobb vagy egyenlő, akkor bármely polinom előáll elsőfokú és valós gyökkel nem rendelkező másodfokú polinomok szorzataként. Ezt már nem értem, a valós gyökkel nem rendelkező se tiszta, elképzelésem van, de nem biztos, szóval örülnék, ha valaki leírná. Esetleg ha valaki megtenné, hogy egy példával is megmutatja nagyon jó lenne, szeretném látni az elmélet és gyakorlat közötti kapcsolatot.

2013. aug. 1. 20:29
 1/8 anonim ***** válasza:

Elég zavaros a megfogalmazásod.

Valós gyökkel nem rendelkező polinom pl:

x^2-2x+5 ennek csak komplex gyöke van, ezért nem bontható klasszikus szorzatra

Tehát pl. ha ki kell integrálni olyat hogy:

(3x^2+6)/(x^2-2x+5)^2 akkor a nevezőt nem tudod 4 szorzótényezővel felírni, hanem csak 2-vel.

Ha a nevezőben viszont lenne még egy másodfokú polinom, amelynek van valós gyöke, akkor abból 2 lineáris tényezőt tudsz csinálni.

2013. aug. 1. 20:47
 2/8 A kérdező kommentje:

"x^2-2x+5 ennek csak komplex gyöke van, ezért nem bontható klasszikus szorzatra "

Nem értem. A valós gyökkel rendelkező fogalom annyit tenne, hogy a gyöke valós szám? Akkor nem értem, hogy annak amit leírtál miért komplex gyöke van.

2013. aug. 1. 21:01
 3/8 anonim ***** válasza:

Az hogy nincs valós gyöke annyit jelent hogy a valós számok halmazán nem tudod megoldani a

X^2-2x+5=0 egyenletet. mert a diszkrimináns negatív.

2013. aug. 2. 09:11
 4/8 anonim ***** válasza:

Javaslom a másodfokú egyenletek átismétlését.

Általános alakja:

ax^2+bx+c=0

A megoldóformulája pedig:

x1,2=(-b+-gyök(D))/(2a)

Ahol D=b^2-4ac, neve: diszkrimináns:

3 eset lehetséges:

A.) D>0: Ekkor két valós gyöke van az egyenletnek.

B.) D=0: Többszörös gyök. (Ekkor az egyenlet tiszta teljes négyzetté alakítható: x1=x2).

C.) D<0: Az egyenletnek két komplex gyöke van.

2013. aug. 2. 19:01
 5/8 anonim ***** válasza:

A példában pedig D=-16.

Ezért a két gyök:

x1=1-2i

x2=1+2i

Azaz a két gyök egymás konjugáltja.

Tehát az eredeti másodfokú polinom gyöktényezős alakja:

[x-1-2i]*[x-1+2i]=0

Tekintve, hogy nem ismered még a komplex függvénytan elemeit, ezért ezt hiába is bontanád parciális törtekre, nem tudnád integrálni a komplex függvényt.

Ezért maradsz szépen a másik módszernél, amit már leírtam.

2013. aug. 2. 19:10
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Ha kisebb a nevező fokszáma és háromnál nagyobb vagy azzal egyenlő, akkor bármely polinom előáll elsőfokú és valós gyökkel nem rendelkező másodfokú polinomok szorzataként. Remélem így érthetőbb a megfogalmazásom. A másik két opciót letisztáztam magamban. Ezt még mindig nem értem. Egy konkrét példát nem tudnátok hozni hozzá? (Azt, hogy valós gyökkel nem rendelkező polinom, már értem.)

2013. aug. 4. 12:17
 7/8 anonim ***** válasza:

Ezt viszont én sem értem... (Nem tudom, honnan vetted).

Legyen a nevező pl:

(x-2)(x-3)(x-5), ez egy harmadfokú polinom, 3 valós gyökkel.

Kötve hiszem, hogy előállna egy lineáris és egy komplex gyökű másodfokú polinom szorzataként.

2013. aug. 4. 15:47
 8/8 A kérdező kommentje:

Azóta rájöttem, hogy az alapfogalmakkal is problémáim voltak, ezt azóta nagyjából korrigáltam. A definíciót amit leírtam, szerintem pont fordítva van.

"(x-2)(x-3)(x-5), ez egy harmadfokú polinom, 3 valós gyökkel."

"Ha egyenlő vagy nagyobb a nevező fokszáma hárommal/nál" A Te példádban elsőfokú a nevező. Ha összeszorozzuk:

x^3 - 5x^2 +26x-30 lesz. Ebben az esetben igaz, a fenti kritérium, akkor neki elő kell állnia ebben az esetben elsőfokú polinomok szorzataként, és ez Te le is írtad. Onnantól meg már könnyen le lehet integrálni. Nem tudom érted-e, hogy miről beszélek. Most sikerült valamennyire átlátnom, szerintem így van. Egyébként köszönöm a válaszokat!

2013. aug. 5. 08:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!