Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Határozatlan integrálás...

Határozatlan integrálás esetén miért jön be egy integrálási konstans?

Figyelt kérdés
Örülnék neki, ha valaki elmagyarázná.
2013. júl. 4. 12:13
 1/8 anonim ***** válasza:
55%
Mert ha visszaderiválod akármelyik konstans van ott az eltűnik, így azzal a konstanssal feded le az összes lehetséges primitív függvényt.
2013. júl. 4. 12:18
 2/8 anonim ***** válasza:
Mert a primitív (integrálás utáni) függvényt "fel-le" nyugodtan eltolhatjuk bárhova, deriválás után ugyanazt a függvényt fogjuk visszakapni. Ez azért van, mert a primitív függvény a meredekségében hordozza az eredeti függvény információit, nem a pozíciójában. (Ha grafikonként értelmezem a függvényeket, hogy szemléletesebb legyen.)
2013. júl. 4. 15:00
 3/8 A kérdező kommentje:
Értem már, nem is tudom miért nem gondoltam erre, köszönöm a válaszokat! :-)
2013. júl. 4. 19:15
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A határozatlan integrál a deriválás inverz művelete, és mivel a deriválás eltüntet egy konstanst, ezért a határozatlan integrál csak egy konstans tag erejéig van meghatározva. Ez az integrálszámítás alaptétele.
2013. júl. 4. 21:27
 5/8 anonim ***** válasza:

Grafikusan a legszemléletesebb:

A határozatlan integrál végeredménye párhuzamos görbesereget ad. (Integrálgörbéknek nevezzük ezeket).

Mivel párhuzamosak, ezért egy tetszőleges x0-pontban minden párhuzamos görbéhez azonos meredekségű érintő tartozik (ami persze a derivált).

Ennek egyébként különösen a diffegyenleteknél van óriási szerepe.

2013. júl. 4. 22:52
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Már tényleg megértettem, szükségtelen tovább ragozni.
2013. júl. 5. 07:28
 7/8 anonim ***** válasza:

A szemlélet kiválóan megvolt, csak a kulcsmondat nem hangzott el még.

Egy f(x) függvény határozatlan integrálja nem egy darab függvény, hanem függvények halmaza. Azon függvények halmaza, melyeknek a deriváltja f(x) - de ilyen függvényből nem csak egy van. És emellé jön az a tény, hogy ezek a függvények csak egy konstans tagban térhetnek el egymástól, vagyis 1 darab függvénnyel egyértelműen meg tudod adni az egész halmazt.

Tehát amikor azt írod, hogy 3x^2 határozatlan integráltja x^3+c, az azt jelenti, hogy x^3, x^3+1, x^3+2, x^3+gyök(pi), stb... mind együttesen alkotják ezt a halmazt. De mivel ezen függvények közül általában csak egyre van szükség, pl. az x^3-re mert az a legegyszerűbb, ezért szoktuk úgy kezelni, hogy a határozatlan integrálásnak is csak egyetlen eredménye van, mint a deriválásnak.

2013. júl. 6. 18:10
 8/8 A kérdező kommentje:
Ezzel tisztában vagyok, ezért is értetlenkedtem azon, hogy miért nem jöttem rá magamtól, de köszönöm szépen a választ!
2013. júl. 6. 22:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!