Amatőr csillagászok! Tudnátok segíteni?
"..., vagy van már olyan távcső amivel szabad szemmel is lehet szép dolgokat látni?"
Most távcsővel vagy szabad szemmel? :)
Az éjszakai égbolt vagy megfog, vagy nem. Ha megfog, akkor szabad szemmel is órákon át el lehet nézegetni a csillagokat, ha meg nem fog meg, akkor vehetsz akármilyen távcsövet, akkor sem fogsz semmi érdekeset találni rajta.
Én szabad szemmel szoktam nézegetni az égboltot. Nagyon el tudok benne merülni. Filózgatok dolgokon. Amit szoktam látni:
Hold, csillagok, hullócsillagok, műholdak, repülők, stb...
Alkalmanként olyan dolgokat is, amiket nem tudok beazonosítani. Ma például egyik barátommal feküdtünk a fűben, beszélgettünk. Az égboltot viszonylag részletesen lehet látni, ugyanis kicsi a fényszennyezés. Megláttam egy műholdat, legalábbis azt hittem az. Ahogy követtem a szememmel a pályáját, azt vettem észre, hogy jobbra, balra kitér és a sebessége sem egyenletes. Mutattam barátomnak, hogy a szemem szórakozik, vagy tényleg úgy halad, ahogy. Megerősítette az általam látottakat. Egy nagy ívű, 180°-os kanyar után megállt és folytatta az imbolygó mozgást. Kb 1 órán keresztül volt ott, majd kialudt hirtelen a fénye.
Repülő nem lehet, nem hiszem, hogy a pilóta kavargatja a botkormányt, mint nagyanyám a málnalekvárt és nem áll meg egyhelyben, valamint hangja sem volt. Műhold megint nem, mert a Földről nézve egyenes a pályája és főleg nem imbolyog. Helikopter nem hiszem, hogy olyan magasra megy (kb az utasszállító gépek utazási magasságára tenném, legalábbis úgy tűnt) és 1 órán keresztül egyhelyben imbolyogna. De láttam már más fura dolgokat is.
Szóval szabad szemmel is láthatsz érdekes dolgokat, ha türelmes vagy.
Hát ilyen csili-vili szép képek tényleg nem a valóságot tükrözik.
De egyébként a bolygókat lehet látni, egy-két holdat is, ISS-t, meg galaxisok jobban kivehetőek, csillagok kb ugyanolyanok.
Amúgy viszont nem túl éles lesz a kép, vagyis ilyen elmosódott, meg nem annyira látod tisztán a színeket.
Bár ez függ a légkörtől is, valami hegytetőről biztos sokkal szebb, mint a kert végéből.
Jól tetted, hogy utána néztél, sajnos sokan járnak úgy, hogy látnak a képeken gyönyörű szép galaxisokat, nebulákat, (amiket vagy sok méteres tükörrel, esetleg az űrből vagy sok órán át exponálva készítenek) aztán megveszik a távcsövet és jön a hoppon maradás, majd a hirdetés: alig használt távcső eladó...
Nekem egy 15 centis Newton van, de ma már csak fotózásra használom. Amit lehet látni vele saját szemmel: a Hold, a Naprendszer bolygói, csillagok (tényleg eszméletlenül sokat :) ), kettős csillagok, nyílt halmazok, gömbhalmazok, 1-2 fényesebb köd és galaxis mint halvány folt (városból).
Bár leírások alapján egy 30 centis dobson elvileg már spirálkarokat is mutat a galaxisokon (300.000 FT-ért...), de olyanba belenézni még nem volt szerencsém, úgyhogy amit tudok ajánlani, keresni valakit a közelben, aki rendelkezik távcsővel és megkérni egy bemutatóra, hogy magad is lásd mire képes.
Mondd, ha felnézel a csillagos égre akkor látod is?
Csak úgy szabad szemesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!