Miért van az, hogy ha ütés éri a herét, akkor a fájdalom kisugárzik a medencébe, oldalt, fel a vesékig, meg lefele a combomon is?
Figyelt kérdés
Herevisszér-műtétem volt tegnaphoz egy hete, ma úgy elkezdett sajogni, hogy azt se tudtam, mit csináljak, csak fetrengtem itt. Az egész lábamban éreztem a fájdalmat meg a bordáim mellett is.2013. júl. 4. 21:22
1/3 anonim válasza:
Azok az idegek amik a fájdalom okozta ingert szállítják beidegzik az általad említett területeket is. Az agy utána nehezen tudja eldönteni pontosan honnan is jön a fájdalom. Lásd infarktus közben a fájdalom a bal karba is kisugárzik.
2/3 anonim válasza:
Ha jól tudom, akkor azért sugárzik ki a fájdalom mindenfelé, hogy a test összegörnyedve védje a heréket a további sérüléstől. Bármennyire is fejlett civilizációban élünk, a testünkben a fajfenntartás van még belekódolva, így a szervezet automatikusan védi az ehhez szükséges szerveinket.
3/3 anonim válasza:
Igy van. Ha megérint valami egy ideget, az figyelmezteti az agyat, hogy veszély van, tehát felkésziti az agy a környező területet is. Ahogy a 2/2 is mondta a fajfenntartás a fő dolog, ha mi ennek nem is állunk tudatában annak. Ahogy annó Darwin megirta. Az idegsejtek elektromosság által komunikálnak, és ha valahol szűkül az idegszál (ilyenkor valami másik szervnek ütközik)akkor az elektronok megbolondulnak. Meg erősebb fájdalmat érzünk, mert az ágyék egyike az olyan helyeknek a szervezetben, ahol a legtöbb az ideg, ha mondjuk a karunkat érné ugyanakkora ütés még feleannyi fájdalmat sem éreznénk, tapasztalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!