Matematika: van két kör, mindkettő középpontja egy egyenesre esik (a nagyobbiké mondjuk az origóra, a kisebbiké pedig az x tengelyen van) a kisebbik kör középpontja pont a másik kör körvonalára esik. R, r?
Kérdés: mekkora legyen a kisebbik kör sugara (r) a nagyobbik kör sugarához (R) képest, hogy az általa kimetszet terület pont a fele legyen a nagykörből megmaradt területnek?
Próbálkoztam integrálokkal, de az integrálási határok olyan bonyolultak hogy egyszerűen nem tudom megoldani őket... biztos hogy van valami egyszerűbb megoldás, vagy más határokat kell alkalmazni... grrr.:) Idegesít:)
Él még a kecske?
Eredetileg ez a feladat így hangzott: milyen hosszú kötéllel kell kikötni egy kecskét a kör alakú rét kerületének egy pontjára, ha azt szeretnék, hogy a felét tudja lelegelni. Lehet, hogy a szegény állat már feldobta patáját, nem győzvén kivárni a gazdija döntését a kötél hosszát illetően. :-)
Komolyra fordítva a szót.
Minden elismerésem a #2-es válaszolónak, de ebben az esetben túlzásnak érzem a bevetett eszközöket.
Inkább elméleti, mint gyakorlati a megközelítése, a megoldása pedig csak numerikusan kapható meg.
Engedelmetekkel én inkább maradok a saját megoldásomnál:
sin2α - 2α*cos2α = π/2
Ez az összefüggés a
2α = φ
helyettesítéssel
sinφ - φ*cosφ = π/2
alakú lesz, amit numerikusan - iterációval - szerintem sokkal könnyebb megoldani, mint a #2-es válaszoló egyenletét.
Grafikus megoldást választva a kifejezésben szereplő függvények ábrázolása nem okozhat gondot.
A különféle függvénykezelő programokat inkább ellenőrzésre mint egy feladat megoldására szoktam használni. Esetünkben a WolframAlpha szerint a megoldás az első pozitív gyök, ami
φ = 1.90569572930988 [rad]
ez csak az 5-ik tizedesben tér el a rajzomon látható megoldástól. (Úgy rémlik, 8 lépéssel értem el)
Amúgy aktív koromban gépészmérnökként és programozóként dolgoztam, egy ideje meg aktív nyugdíjasként próbálom megmenteni a szegény állatot az éhenhalástól. :-)
U.i.: Változatlanul kíváncsi vagyok azon illetőnek az iterációtól eltérő megoldására, aki a feladatot adta.
DeeDee
Vajon mit értett DeeDee azon, hogy az én megoldásom elméleti, és nem elég gyakorlati? Maga a feladat tisztán elméleti ugyanis. :) Newton-Raphson iterációval valószínűleg megoldható.
DeeDee megoldásában a területszámítás más módon történik, ezért a kapott egyenlet egyszerűbb alakú, de ezt ugyanúgy csak numerikusan lehet megoldani, hiszen transzcendens. A lényeg, hogy a tanár álmodott, amikor azt hitte, hogy itt létezik analitikus megoldás.
Vagy lehet hogy tudta nincs analtikus megoldás, és pont ezért adta fel:)
A 2. Váalszolónak: időközben minden részét megfejetettem az egyenletednek, csak elfejetettem itt közzétenni, bocsi:P. Mondjuk én két háromszög területéből jutottam el a th=y0 ig és nem vektoriális szorzással, de legalább ma is tanultam valamit:)
Szóval újabb kérdés: olyan egyenelteket amiben több szögfüggvény inverze van, nem lehet analitikusan megoldani? Csakis numerikusan? Dejó:D ügyesen kitalálta a szemét:D Ha az én integrálásomat megoldjuk akkor is lesz benne egy rakat arccos fg...
"(hacsak nem valami nagyon speciális esetben, de ilyen most nem jut eszembe)"
sin x = x
sinx=(2/Pi)*x
Annak van csúnya gyöke is! :)
Egyébként lehet ezt csűrni csavarni, de igazatok van: általában ilyen egyenleteket csak numerikusan lehet megoldani, olyan értelemben, hogy aki ilyen egyenlettel fut össze egy feladat kapcsán, az valószínűleg nem egy speciális eset lesz.
De ez már csak a tapasztalatom, nem matematika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!