Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Matematika: van két kör,...

Matematika: van két kör, mindkettő középpontja egy egyenesre esik (a nagyobbiké mondjuk az origóra, a kisebbiké pedig az x tengelyen van) a kisebbik kör középpontja pont a másik kör körvonalára esik. R, r?

Figyelt kérdés

Kérdés: mekkora legyen a kisebbik kör sugara (r) a nagyobbik kör sugarához (R) képest, hogy az általa kimetszet terület pont a fele legyen a nagykörből megmaradt területnek?

Próbálkoztam integrálokkal, de az integrálási határok olyan bonyolultak hogy egyszerűen nem tudom megoldani őket... biztos hogy van valami egyszerűbb megoldás, vagy más határokat kell alkalmazni... grrr.:) Idegesít:)

2013. jún. 20. 16:25
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Él még a kecske?

Eredetileg ez a feladat így hangzott: milyen hosszú kötéllel kell kikötni egy kecskét a kör alakú rét kerületének egy pontjára, ha azt szeretnék, hogy a felét tudja lelegelni. Lehet, hogy a szegény állat már feldobta patáját, nem győzvén kivárni a gazdija döntését a kötél hosszát illetően. :-)

Komolyra fordítva a szót.

Minden elismerésem a #2-es válaszolónak, de ebben az esetben túlzásnak érzem a bevetett eszközöket.

Inkább elméleti, mint gyakorlati a megközelítése, a megoldása pedig csak numerikusan kapható meg.

Engedelmetekkel én inkább maradok a saját megoldásomnál:

sin2α - 2α*cos2α = π/2

Ez az összefüggés a

2α = φ

helyettesítéssel

sinφ - φ*cosφ = π/2

alakú lesz, amit numerikusan - iterációval - szerintem sokkal könnyebb megoldani, mint a #2-es válaszoló egyenletét.

Grafikus megoldást választva a kifejezésben szereplő függvények ábrázolása nem okozhat gondot.

A különféle függvénykezelő programokat inkább ellenőrzésre mint egy feladat megoldására szoktam használni. Esetünkben a WolframAlpha szerint a megoldás az első pozitív gyök, ami

φ = 1.90569572930988 [rad]

ez csak az 5-ik tizedesben tér el a rajzomon látható megoldástól. (Úgy rémlik, 8 lépéssel értem el)

Amúgy aktív koromban gépészmérnökként és programozóként dolgoztam, egy ideje meg aktív nyugdíjasként próbálom megmenteni a szegény állatot az éhenhalástól. :-)

U.i.: Változatlanul kíváncsi vagyok azon illetőnek az iterációtól eltérő megoldására, aki a feladatot adta.

DeeDee

2013. jún. 25. 16:00
 12/18 anonim ***** válasza:

Vajon mit értett DeeDee azon, hogy az én megoldásom elméleti, és nem elég gyakorlati? Maga a feladat tisztán elméleti ugyanis. :) Newton-Raphson iterációval valószínűleg megoldható.

DeeDee megoldásában a területszámítás más módon történik, ezért a kapott egyenlet egyszerűbb alakú, de ezt ugyanúgy csak numerikusan lehet megoldani, hiszen transzcendens. A lényeg, hogy a tanár álmodott, amikor azt hitte, hogy itt létezik analitikus megoldás.

2013. jún. 25. 19:20
 13/18 A kérdező kommentje:

Vagy lehet hogy tudta nincs analtikus megoldás, és pont ezért adta fel:)

A 2. Váalszolónak: időközben minden részét megfejetettem az egyenletednek, csak elfejetettem itt közzétenni, bocsi:P. Mondjuk én két háromszög területéből jutottam el a th=y0 ig és nem vektoriális szorzással, de legalább ma is tanultam valamit:)

Szóval újabb kérdés: olyan egyenelteket amiben több szögfüggvény inverze van, nem lehet analitikusan megoldani? Csakis numerikusan? Dejó:D ügyesen kitalálta a szemét:D Ha az én integrálásomat megoldjuk akkor is lesz benne egy rakat arccos fg...

2013. jún. 27. 10:19
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Olyan trigonometrikus egyenleteket, amelyekben a trigonometrikus függvények vagy azok inverzei mellett maga az ismeretlen is szerepel eredeti alakjában, nem lehet analitikusan megoldani (hacsak nem valami nagyon speciális esetben, de ilyen most nem jut eszembe). Kvantummechanikai számításokban rendszeresen fordulnak elő olyan határfeltételek (pl. periodikus potenciál problémáknál), ahol ilyen típusú egyenletek jönnek elő, és ott is mindig numerikusan lehet csak megoldani a feladatot.
2013. jún. 27. 11:08
 15/18 anonim ***** válasza:

"(hacsak nem valami nagyon speciális esetben, de ilyen most nem jut eszembe)"

sin x = x

2013. júl. 1. 17:07
 16/18 anonim ***** válasza:

Az utóbbihoz:

sinx=(2/Pi)*x

2013. júl. 1. 17:54
 17/18 anonim ***** válasza:
Én persze valami kevésbé triviálisra gondoltam. :)
2013. júl. 2. 11:43
 18/18 anonim ***** válasza:

sinx=(2/Pi)*x

Annak van csúnya gyöke is! :)

Egyébként lehet ezt csűrni csavarni, de igazatok van: általában ilyen egyenleteket csak numerikusan lehet megoldani, olyan értelemben, hogy aki ilyen egyenlettel fut össze egy feladat kapcsán, az valószínűleg nem egy speciális eset lesz.

De ez már csak a tapasztalatom, nem matematika.

2013. júl. 6. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!