Eldöntendő kérdés a relativitás-elmélet alapján. A mondat igaz, vagy hamis?
Szimplán csak azért teszem fel, mert egy másik kérdésben kialakult vitákat figyelve felötlött bennem, kíváncsi vagyok, kinek tiszta a téma és átlátható a logikája.
Kijelentés:
"Egy zárt szobában, melyben semmi lehetőség nincs kívülről információ szerzésére, de odabent lehetőség van akármilyen precíz távolság-, erő és gyorsulásmérésre, ha erre az űrben lebegő szobára csupán (akármennyi) gravitációs hatások hatnak és ezek hatására halad egy akármilyen pályagörbén, a szobában lévő személy nem állapíthatja meg, hogy a szoba beltere NEM inerciarendszer."
Az elméleti kérdésben kérnék eltekinteni az extrém körülményektől (fénysebesség közeli sebességek, extrém erős gravitáció árapály-jelenséggel).
Szerintem a megoldás a következő:
Maga a szoba nem inerciarendszer, mert a benne magára hagyott test nem marad nyugalomban. Vigyázat, a "magára hagyott" itt azt jelenti, hogy rá nem hat semmilyen erő, tehát a gravitáció sem. Egy ilyen test gyorsulni fog a szobában. Nem is beszélve a szobán kívüli tárgyakról, hiszen az inerciarendszert nem lokálisan értelmezzük.
Viszont mivel a testeknek van tömegük, ezért a test is gyorsul. Vagyis a szobában lévő tárgyak mind egy-egy gyorsuló rendszer, tehát nem inerciarendszerek, de egymáshoz képest nem mozdulnak el. Vagyis a szoba mint lokális térrész, és a benne lévő tárgyak szűk köre, egyfajta inerciarendszerként viselkednek.
Viszont azt nem tudom, hogy ez minden "tárgyra" igaz-e. (Részecskék, neutrínó-nyaláb, fény,...) Szóval lehet, hogy valahogy mérhető a gyorsulás. (?)
Reméltem, hogy valami ilyesmi alakul ki a kérdés körül.
Tehát akkor kijelenthetjük, hogy egy homogénnek tekinthető gravitációs térben magára hagyott rendszer (forgást, fénysebesség közeli sebességet hagyjuk ki)nem különböztethető meg egy inerciarendszertől, tehát gyakorlatilag annak tekinthető?
#7: "Pontosabban még felmerül a forgás lehetősége is."
A nem forgással talán ekvivalens hogy nem ébred erő a szoba falában.
A szoba falában ébredő erő kimérése csupán egy elvi lehetőség. Amennyiben a szoba forog, akkor nyilván fellépnek benne tehetetlenségi erők, azonban a forgást általában a mechanikai méréseknél sokkal pontosabb giroszkópokkal szokás kimutatni, amelyek az óránkénti szögmásodperc apró töredékének megfelelő forgást is képesek érzékelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!