A szotyihéj viselkedhet félig áteresztő hártyaként?
Figyelt kérdés
Azzal kapcsolatban jutott ez eszembe, hogy a sós, héjas szotyinak csak a külseje sós, a mag ízén nem érzek változást a sótlanhoz képest. Szóval ha nem tud bediffundálni a só is a maghoz, akkor mi értelme megsózni? Jobban kiszárad a mag így?#biológia #kémia #hártya #szotyi #napraforgómag #makuka #diffúzió #áteresztő #permeábilitás #szemipermeábilis
2013. máj. 23. 15:15
1/6 anonim válasza:
Ha szájjal töröd fel a héjat (rágod), akkor lenyalod a sót is.
2/6 anonim válasza:
Amikor a szádba veszed a szotyit anélkül is sósnak fogod érezni hogy maga a mag lenne sózott. Úgy lesz sós hatás hogy a szotyizás élménye is megmarad :)Nem hiszem hogy a pirításon kívül külön szárítani kéne még a szotyit.
3/6 A kérdező kommentje:
Én kicsit elméletibb módon értettem a kérdést, de köszönöm az eddigi válaszokat.
2013. máj. 24. 12:36
4/6 anonim válasza:
Azt kérdezted, mi értelme megsózni. Abban mi elméletibb van?
5/6 anonim válasza:
a félig áteresztő hártyán történő diffúziót ozmózisnak hívják, a lényege a víz átáramlása, a só nem jut át (vagy legalábbis nem számottevő mennyiségben, nem ép hártyán), tehát ha a héj (ami láthatóan nem hártya) képes is lenne félig áteresztőként viselkedni, a só akkor sem jutna be a maghoz, és a mag csak jobban kiszáradna, ha a külső anyagkoncentráció (a só jelenléte miatt) megnőne a belsőhöz képest
6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
2013. máj. 26. 12:24
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!