Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől gyorsul a fény?

Mitől gyorsul a fény?

Figyelt kérdés
A fénynek ugye vákuumban mérve legnagyobb a sebessége, sűrűbb közegbe lépve lelassul, majd amint elhagyja ezt a közeget, képes visszagyorsulni az eredeti sebességére. De a gyorsulás energiaigényes folyamat, szóval a fény honnan veszi az ehhez szükséges energiát?
2013. máj. 16. 19:58
 1/6 anonim ***** válasza:
62%
Úgy, hogy nem lassul le. Ha jól olvastam itt a gyik-on, a fénytörés miatt egyszerűen hosszabb utat kell megtennie, de változatlan sebességgel.
2013. máj. 16. 20:37
 2/6 Silber ***** válasza:
Nem gyorsul, se nem lassul. Én is belefutottam a hibába. Hallgass az első válaszadóra.
2013. máj. 16. 20:41
 3/6 anonim ***** válasza:

ez azért eléggé kényes kérdés, mert pl amikor szupravezetőn halad át foton, akkor van effektív tömege.

De persze ez teljesen más.

2013. máj. 16. 21:37
 4/6 anonim ***** válasza:

Valójában a hullámhossza változik meg anyaghatáron.

[link]

Mivel a frekvenciája (energiája) nem változik, és a hullámhossz az a sebesség és frekvencia hányadosa, ezért a terjedési sebesség fog változni. De ez nem olyan, mintha egy tárgy felgyorsulna, inkább olyan, mint mikor egy hanghullám belép egy sűrű közegbe, ahol gyorsabban fog tovább terjedni. Tehát itt hullámfrontok vannak.

2013. máj. 16. 21:38
 5/6 anonim ***** válasza:

Már a speciális relativitásból is tudjuk, hogy téridő van, nem pedig tér és idő, így nincs olyan, hogy sebesség. Téridőszögek vannak. Ha sebességet akarsz számolni, választanid kell egy inerciarendszert. Tehát: A foton a külső szemlélőhöz képest gyorsulhat, lassulhat, lehet tömege, stb., de saját magához képest nem.

Az általános relativitás szerint pedig az anyag a gravitáció által meggörbíti a teret.

Tehát a teljesség igénye nélkül egy szimpla szemléltetés: Ha te elmész a kocsmába 10 perc alatt egyenesen 1 m/s sebességgel, majd hazajösz cikcakkban 20 perc alatt szintén 1 m/s sebességgel, te nem gyorsultál, és nem is lassultál, és saját bevallásod szerint egyenesen hazajöttél, pont ahogy elmentél: Az alkohol meggörbíti a teret!

2013. júl. 3. 02:33
 6/6 anonim ***** válasza:

[link]

[link] - Viszont sokkal érdekesebb kérdés, hogy miért nincs tömege. De ez már túl nyúlik a relativitáson. Elég hosszú. A lényege az ún. Zero World Theory, amire sajna még a Google se ad fel semmit, pedig szerintem ennek az elméletnek van a legnagyobb jövője.

2013. júl. 3. 02:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!