A pepszin adja a Fehling-próbát? Miért?
A pepszin miért adja a Fehling reakciót?
17/F

"Az aszpartát aldóz"
Hogy a francba lenne már az aszpartát aldóz?
NH3-CH(CH2COOH)-COOH
Az aszpartát egy aminosav, mégcsak nem is szénhidrát, mitől lenne aldóz? Arról nem is beszélve, hogy aldehid csoport sincs benne.
Szerintem nem adja a Fehling próbát. Hol olvastál ilyet?
Kísérletet végeztünk vele, és téglavörös csapadék vált ki.
Arra gondoltam esetleg, hogy ugye a réz az redukálódik a Fehling reakcióban (+2-ből +1-be) tehát a 'partner' (aldehid, aldóz,...) oxidálódik. De a pepszinben nincsen -COH csoport, viszont nincsen esetleg olyan része, ami oxidálódhat? Mert a 20 aminosav közül, ami felépít(het)i lehet hogy van olyan, ami tud oxidálódni. Esetleg a cisztein?

Hát egy sima pepszin oldat volt (ezt a tanárunk készítette).
Először ugye CuSO4 oldatba ment a Na-K-tartarát oldat. Szóval enyhén lúgos volt, mert a Na-K-tartarát lúgosan hidrolizál. Esetleg tudtuk bontani a kötéseket hidrolízissel, és akkor utána oxidálódhatott volna?

Azt nézem, hogy a tartarát karboxil csoportjaival kelálja a rezet. A karboxil csoportok disszociációs foka viszont pH függő. Azt gyanítom, hogy a pepszin oldat erősen savas lehetett. Az erősen savas környezetben a tartarát karboxilok protonáltak lehettek, ami már nem képes a rezet kelálni. De, hogy a szabad réz miért csapódott ki, azt nem tudom. Érdemes megmérni a pepszin oldat pH-ját. És egy hasonló pH-jú, de pepszin mentes oldattal megismételni a kísérletet. De a redukció nagyon érdekes... a szín egyértelműen a redukciót jelez, de az biztos, hogy a fehérjének ahhoz nincs köze.
Megvan. Ha vett fehérje volt, az elég sokszor redukálószerrel van tartósítva. Meg kell nézni, hogy a fehérje oldatban volt-e DTT (dithio treitol) vagy bME (Béta, merkaptoetanol), mert azok simán leredukálnak bármit. Elvileg nem kellenének egy extracelluláris fehérje mellé, de meg kell nézni. Az is lehet, hogy glutation redox puffer volt a fehérje mellett. Ha a tanárod izolálta a fehhérjét, akkor el tudod kérni a protokolt. az alapján biztosan meg tudom mondani, hogy melyik komponens a ludas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!