Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mitől büdös a szellentés? Mi...

Mitől büdös a szellentés? Mi a bélgáz?

Figyelt kérdés
Illetve mitől van az, hogy a halkabb "fingás" büdösebb mint a hangos?Kinek mi a véleménye?
2008. jún. 16. 20:29
1 2 3 4 5
 31/45 anonim válasza:
100%
nemnem, az úgy van, hogy: Mátyás király monda vala, hangos fingnak nincsen szaga, de amelyik sunyi, lapos, annak szaga irtózatos. :)
2010. aug. 10. 15:07
 32/45 anonim ***** válasza:
93%
Amúgy tényleg nem tanácsos meggyújtani a fingot, mert a segglyukad visszaszívja és belobbanhat a beledben... :DDDDDD most komolyan
2011. ápr. 9. 19:07
 33/45 anonim ***** válasza:
100%

Ejnye, hogy ti mennyi megveszekedettséget hordtok itt össze.

egyik amit én is javítanék, hogy a metánnak nincs szaga, és a kén-dioxid nedvességgel találkozva maró hatású (szóval kimarja a beleket).

A 3.

nem tanácsos meggyújtani a fingot...

Nos, aki akarja meggyújthatja legfeljebb a fenekén a szőr kicsit leég. De azt ne hidjétek hogy visszaszívja a seglyukad. Nincs elég oxigén az égéshez, ráadásul a levegő is préselődve jön kifelé :D

Na viszont arra én is kíváncsi vagyok szereti e szagolgatni valaki XD

2011. júl. 30. 03:51
 34/45 anonim ***** válasza:
100%
Hidrogen-szulfig, es kentartalmu aminosavak.
2012. jan. 29. 16:27
 35/45 anonim ***** válasza:
50%
elozo: na meg metan is
2012. jan. 29. 16:27
 36/45 anonim ***** válasza:
95%
A benne lévő gázoktól illetve szarmolekuláktól büdös. A fing az légnemű halmazállapotú szar, kovalens kötéssel kapcsolódnak benne a szarmolekulák,ezek okozzák a szagot.
2012. aug. 25. 04:00
 37/45 anonim válasza:
54%
Nálunk: Bölcs Salamon mondá vala, hangos fingnak nincsen szaga. De amelyik hang nélküli, annak szaga rendkívüli. :D
2012. okt. 21. 13:26
 38/45 anonim válasza:
0%
amúgy igaz:Bölcs Salamon azt mond vala hangos fingnak nincsen szaga. de amelyik hangtalanul jön ki annak szaga rendkívüli én így tudom!:)
2013. máj. 22. 17:57
 39/45 anonim ***** válasza:
100%

Na, végigolvastam az összes kommentet. Egyesek elég nagy butaságokat írtak. Ezt javítanám, illetve egészíteném ki az alábbi tényekkel:

1. Nincs olyan hogy putricin. Igen, a Google valóban ad rá egy-két találatot, de ez szerintem félrefordításból származik. Ennek az aminvegyületnek a neve: putreszcin.

2. A metán egy színtelen szagtalan gáz. Tehát semmilyen szaga nincs.

3. A metán valóban üvegházhatású gáz. De az emberi kibocsátás elhanyagolható a kérőző állatok (szarvasmarha, ló, stb) produktumától, hát még az ipari méretű szén-dioxid kibocsátástól. Gondolok itt gyárkéményekre, fűtésre, autók kipufugógázára. Utóbbi nagyságrendekkel több üvegházhatású gázt juttat a légkörbe, mint mind a 7 milliárd ember fingása együttvéve.

Egy autónak kicsit több gáz jön ki a kipufogóján, mint egy ember hátsóján...

4. Nem tudok róla hogy metánt használtak volna hűtőgépekben hűtőközegként. Régebben ammóniát használtak erre a célra. Mivel ez könnyen cseppfolyósítható nyomás hatására, expanziókor pedig nagy a párolgáshője. Ezért pont alkalmas a hűtőgépekbe. A metánnak nem tudok ilyen felhasználásáról.

Később jöttek freonok, köztük a halogénezett metán származékok. De ennek közel sem a metánhoz hasonló a tulajdonsága. Ma meg más szerves anyagokat használnak hűtőközegként.

5. Kén-dioxod nem jellemző a bélgázban. Már elírták hogy miért. Ha van is kis mennyiségben, az megkötődik a szarban pl amin vegyületekkel reakcióba lépve.

6. "Mivel több gázból álló keverék nincs vegyi összetétele."

Gázkeverékeknek mióta nincs összetétele? A lavegő is egy gázkeverék, mégis van összetétele: 78 térfogat% nitrogén, 21 térfogat% oxigén, 1 térfogat% egyéb gáz, leginkább argon, vízgőz és szén-dioxid.

Inkább képlete nincs, nem összetétele.

Akkor folytassuk a fing összetételével:

Leginkább a lenyelt levegőt tartalmazza, valamint a az étel belekben történő bomlása során felszabaduló gáz összetevőket. Mint például: szén-dioxid, kén-hidrogén, egyéb szerves szulfidok, metán, ammónia.

Az ammónia és a szulfidok önmagukban is büdösek. De az egyébként szagtalan összetevőknek is büdös szaga, szarszaga lesz, hiszen a bélben a szaron keresztül jönnek át.

2014. ápr. 24. 12:36
 40/45 Masala válasza:
A fing a beledtol budos.Ilyen szagu vagy belulrol es meg rosszabb. Ha magas a ken-hidrogen szinted akkor igen budoset fingasz es szarsz. A hangos meg halk fingok szagbeli diferenciaja meg nem igaz. Egyarant lehet budos mindketto
2014. aug. 19. 14:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!