Mitől büdös a szellentés? Mi a bélgáz?
Ejnye, hogy ti mennyi megveszekedettséget hordtok itt össze.
egyik amit én is javítanék, hogy a metánnak nincs szaga, és a kén-dioxid nedvességgel találkozva maró hatású (szóval kimarja a beleket).
A 3.
nem tanácsos meggyújtani a fingot...
Nos, aki akarja meggyújthatja legfeljebb a fenekén a szőr kicsit leég. De azt ne hidjétek hogy visszaszívja a seglyukad. Nincs elég oxigén az égéshez, ráadásul a levegő is préselődve jön kifelé :D
Na viszont arra én is kíváncsi vagyok szereti e szagolgatni valaki XD
Na, végigolvastam az összes kommentet. Egyesek elég nagy butaságokat írtak. Ezt javítanám, illetve egészíteném ki az alábbi tényekkel:
1. Nincs olyan hogy putricin. Igen, a Google valóban ad rá egy-két találatot, de ez szerintem félrefordításból származik. Ennek az aminvegyületnek a neve: putreszcin.
2. A metán egy színtelen szagtalan gáz. Tehát semmilyen szaga nincs.
3. A metán valóban üvegházhatású gáz. De az emberi kibocsátás elhanyagolható a kérőző állatok (szarvasmarha, ló, stb) produktumától, hát még az ipari méretű szén-dioxid kibocsátástól. Gondolok itt gyárkéményekre, fűtésre, autók kipufugógázára. Utóbbi nagyságrendekkel több üvegházhatású gázt juttat a légkörbe, mint mind a 7 milliárd ember fingása együttvéve.
Egy autónak kicsit több gáz jön ki a kipufogóján, mint egy ember hátsóján...
4. Nem tudok róla hogy metánt használtak volna hűtőgépekben hűtőközegként. Régebben ammóniát használtak erre a célra. Mivel ez könnyen cseppfolyósítható nyomás hatására, expanziókor pedig nagy a párolgáshője. Ezért pont alkalmas a hűtőgépekbe. A metánnak nem tudok ilyen felhasználásáról.
Később jöttek freonok, köztük a halogénezett metán származékok. De ennek közel sem a metánhoz hasonló a tulajdonsága. Ma meg más szerves anyagokat használnak hűtőközegként.
5. Kén-dioxod nem jellemző a bélgázban. Már elírták hogy miért. Ha van is kis mennyiségben, az megkötődik a szarban pl amin vegyületekkel reakcióba lépve.
6. "Mivel több gázból álló keverék nincs vegyi összetétele."
Gázkeverékeknek mióta nincs összetétele? A lavegő is egy gázkeverék, mégis van összetétele: 78 térfogat% nitrogén, 21 térfogat% oxigén, 1 térfogat% egyéb gáz, leginkább argon, vízgőz és szén-dioxid.
Inkább képlete nincs, nem összetétele.
Akkor folytassuk a fing összetételével:
Leginkább a lenyelt levegőt tartalmazza, valamint a az étel belekben történő bomlása során felszabaduló gáz összetevőket. Mint például: szén-dioxid, kén-hidrogén, egyéb szerves szulfidok, metán, ammónia.
Az ammónia és a szulfidok önmagukban is büdösek. De az egyébként szagtalan összetevőknek is büdös szaga, szarszaga lesz, hiszen a bélben a szaron keresztül jönnek át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!