Mitől büdös a szellentés? Mi a bélgáz?
Úgy tudom, leginkább a lizintől büdös.
A bélgáz azért létezik, mert a vastagbélben baktériumok anaraob módon (oxigén nélkül) lebontják a maradék tápanyagokat.
Természetesen tudományosan is foglalkoznak a bélgázzal.:)
A bélgáz fő alkotóelemei az oxigén, nitrogén, hidrogén, szén-dioxid, hidrogén-szulfid, ammónia és metán. Ez utóbbi három felelős a kellemetlen szagért, valamint a bélgáz minimális mennyiségben olyan rossz illatú aminosav-maradékokat is tartalmazhat, mint a putricin és a cadaverin.
Ezek képleteit már könnyen megtalálhatod.
Hozzátenném, hogy a bélgáz nagyobbrészt az étkezés közben lenyelt levegőből ál és kisebb részt a bomlástermékekből. Szóval... aki lasabban eszik, kevesebbet szellent.
A hangosság és a szag...
erre csak teóriám van.
A bélben a légbuborékok a bélmozgás hatására összegyűlnek és nagyobb buborékokká állnak össze. Viszont ezek a nagyok talán(!) több lenyelt levegőt tartalmaznak. Míg az apró és halkan kicsusszanó "puki" esetleg tiszta putricin és cadaverin.
A poén része... azért büdös, hogy a süketek is észrevegyék! :-)))
A második része, ami talán közelít a valósághoz... a rothadási folyamatokban keresendő. Ha a pincében- kint a földön- a spájzban vagy akárhol megrohad a burgonya, paradicsom, netalántán hús, tej az iszonyat büdös tud lenni.
Ugyanez a folyamat játszódik le a gyomorban- vastag, ill. vékony bélben. Ott ezt a folyamatot nagyon sok enzim, -amit a szervezetünk termel- gyorsítja. Személytől függő hogy milyen gyorsan. Rothadás során gázok termelődnek, melyeknek el kell távozniuk rövid úton, hogy a beleink ne robbanjanak szét, azok rugalmasságának köszönhetően távoznak a szervezetünkből. A legrövidebb úton ez a végbélnyíláson történik meg. A szag az nyilván attól függ, mit ettél, az intenzitás pedig úgyszintén, hogy az elfogyasztott étel az emésztés során mennyi gázt termel.
Furcsa tény, hogy az a fing, amelyiknek "meleg a vége", az büdösebb, de kisebb intenzitással bír (sunyi lapos) és sokszor a nagy durrantásoknak olykor nincsen szaga. Ez a fentieknek tudható be.
És azt tudtad, hogy az ózonrétegre az egyik legkárosabb gáz a fing????????
Üdv, sziasztok.
Érdekes kérdést boncolgattok. Érdeklődve olvasgattam. :)
Esetleg van vélemény arról, hogy valaki leszokhat-e a halk, "lábujhegyen való" puffantásokról és folyton "mennydörög" és egy idő után már képtelen visszaszokni a "sunyi" segglehelletre?
Úgy gondolom ez annyira ideillő kérdés, hogy ezért nem indítanék új topikot.
Ha nem így gondoljátok L-nézést kérek.
Szóval érdekelnének a véleményeitek. Előre is köszi.
.
Személyes tapasztalatból :)) :
a fing csakugyan a kénhidrogéntől illetve ammóniától büdös. A metán semmi szerepet nem játszik a szagban, tanulhattátok kémiaórán is hogy színtelen-szagtalan (viszont GYÚLÉKONY, tehát minél több metánt tartalmaz a pú, annál inkább be lehet gyújtani, házibulik elengedhetetlen kelléke a gyertyában fetrengő, s*ggéhez öngyújtót tartó mókamester :)))
A hangos-szagtalan illetve sunyi-büdös kontraszt meg 1részt egy régebbi válaszban benne van, hogy a hangos egyrészt nagyobb mennyiségű, több levegőt tartalmaz, másrészt pedig a hangos cuccok nagyobb nyomáson áramlanak ki, és hamarabb szétterjednek a külső légtérben, míg a csendesen kipárolgó szellentések még hellyel-közzel egybefüggő gonosz felhőként támadnak :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!