Mi történik ha egy sejtnek eltávolítják a sejtmagját? Meddig tud még működni és miért hal meg?
Figyelt kérdés
2013. ápr. 26. 18:33
1/4 Makoscsiga válasza:
Előbb-utóbb megdöglik. Osztódni terészetesen nem képes többé. Egyébként ilyet a természet is csinál: pl. emlős vörösvértestek. Ők kb. 12o napig még életképesek sejtmag nékül. Hogy egészen pontosan mibe halnak bele, azt nem tudom... valószínűleg az elhasználódó sejtkomponensek (fehérjék, membránok károsodása) végül a sejt puszulását okozza, amik egyébként, egy normális működő sejtnél nem okoznának problémát.
2/4 Ozmium42 válasza:
A sejtmag tartalmazza a DNS-t, a DNS pedig a sejt csaknem összes fehérjéjének termeléséhez szükséges. Néhány fehérje nagyon rövid élettartamú, ezért folyamatosan termelődik. Ha nincs DNS, akkor ezek a fehérjék fogynak el először, és máris komoly fennakadásokat okoznak. Természetesen sorrendben követi őket a többi fehérje élettartam szerint. Lényegében azt lehet mondani, hogy a sejt akkor hal meg, amikor a legelső életfontosságú fehérje "elfogy".
3/4 Ozmium42 válasza:
A vörösvértestek már nem élnek, amikor a magjuk kilökődik. A vvt-k képződésekor tulajdonképpen annyi történik, hogy a mitokondriumok felhalmoznak egy csomó hemoglobint, mire pedig a keringésbe kerülnek, tulajdonképpen már sem mitokondriumok, sem sejtmag nincs a sejtben, és több más sejtszerv is hiányzik, csak a hemoglobin van felhalmozva egy halott sejt belsejében.
4/4 Ozmium42 válasza:
* mitokondriumok helyett riboszómákat akartam írni. Nyilván ezek állítják elő a fehérjéket. Egyébként a kilökődés igaz a mitokondriumokra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!